Mengejar Tarikh Akhir, Ini adalah Cara Meringankan Tekanan bagi Orang Pejabat

, Jakarta - Tekanan adalah situasi normal yang berlaku pada orang pejabat. Namun, ini bukan kerana normal bahawa keadaan tertekan ini dibiarkan begitu sahaja. Keadaan tekanan yang tidak terkawal boleh mengganggu kesihatan. Bermula dari sistem kekebalan tubuh yang lemah, tekanan darah tinggi, keguguran rambut, dan sakit kepala yang akhirnya mengganggu produktiviti kerja.

Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan tekanan yang boleh dilakukan oleh pejabat, terutamanya ketika tarikh akhir Kejar. Ayuh, cari apa sahaja!

1. Jangan Menunda-nunda

Salah satu sebab mengapa kerja sangat ketat sehingga anda perlu bekerja lebih masa adalah menangguhkan kerja. Akibat kelewatan kerja, tugas menumpuk. Oleh itu, agar tugas itu tidak tertangguh, lunaskan kerja anda dan jangan lewatkan tarikhnya tarikh akhir baru sahaja selesai. Ini tentu saja menjadi penyebab tekanan.

2. Meningkatkan Komunikasi dengan Rakan Sekerja

Meningkatkan kualiti komunikasi dengan rakan sekerja boleh menjadi usaha untuk mempercepat kerja yang dilakukan dengan cepat. Sekiranya komunikasi anda kurang baik dengan rakan sekerja, ini mungkin bermaksud bahawa tugas yang seharusnya diselesaikan dalam seminggu mungkin tidak ada hingga sebulan.

3. Makan Makanan Sihat

Makan makanan yang sihat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan adalah langkah yang tepat sebagai cara untuk menghilangkan tekanan. Jangan salah, makanan yang sihat mempunyai kesan yang signifikan terhadap hormon stres. Makanan ringan boleh mencetuskan pertumbuhan hormon stres yang membuat seseorang lebih mudah stres.

4. Sukan

Senaman sememangnya merupakan kaedah relaksasi terbaik bagi warga pejabat sehingga boleh menjadi kaedah yang kuat untuk mengatasi tekanan. Bersenam secara teratur dapat menghasilkan hormon yang dapat memberikan perasaan bahagia bersamaan dengan melakukan hubungan seks. Terdapat dua pilihan waktu bersenam untuk orang pejabat, iaitu pada waktu pagi sebelum pergi bekerja dan pada waktu malam selepas bekerja. Manfaat bersenam juga dapat meningkatkan tidur yang berkualiti. Tempoh ideal untuk bersenam adalah 60-90 minit.

5. Tidur Berkualiti

Kurang tidur juga boleh mempengaruhi tekanan, menjadikan anda lebih mudah marah dan memicu tahap tekanan. Sebaiknya jangan tidur terlalu lama dan tetapkan waktu tidur malam sekurang-kurangnya 7-8 jam untuk mendapatkan rehat yang berkualiti.

6. Menjalankan Hobi

Sekiranya anda tinggal hanya untuk bekerja, anda pasti mudah tertekan. Jadi, cari hobi untuk mengisi masa lapang dengan aktiviti yang meningkatkan semangat anda dan juga berguna untuk jiwa anda. Siapa tahu hobi ini boleh menjadi sesuatu yang berguna dan produktif untuk dikembangkan.

7. Buang Gadget Sekali Seminggu

Terlalu lama tersekat alat juga boleh menjadi penyebab tekanan. Selain melihat perkara yang tidak perlu dan mengurangkan masa, tetap berhubung dengan alat dalam hujung minggu ia akan membuat anda melihat kerja. Cuba sekurang-kurangnya sekali seminggu tidak bersambung alat dan berehat sebentar dari pendedahan internet. Paparan skrin alat akan mencetuskan keletihan mata dan membuat anda mudah tertekan. Menenangkan mata dari "teknologi" adalah langkah yang tepat untuk menghilangkan tekanan yang biasanya berlaku pada orang pejabat.

8. Memaksimumkan Waktu Pejabat

Cara lain yang paling berkesan untuk menghilangkan tekanan adalah dengan memaksimumkan waktu atau waktu pejabat anda dengan betul. Gunakan waktu kerja anda untuk bekerja, bukan untuk perkara lain, jadi anda tidak perlu menambah masa dan berlama-lama di pejabat.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menghilangkan tekanan bagi pekerja pejabat serta petua lain yang berkaitan dengan kesihatan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 5 Faedah Yoga untuk Kesihatan Mental
  • 5 Bahaya Media Sosial untuk Kesihatan Mental
  • 4 Penyakit Mental Yang Boleh Berlaku kepada Orang di Persekitarannya

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found