Mitos atau Fakta, Baking Soda Boleh Mengatasi Fluorosis?

, Jakarta - Memiliki gigi yang bersih dapat meningkatkan keyakinan diri. Pelbagai cara telah dilakukan untuk mewujudkannya. Salah satu cara yang digunakan adalah menggunakan baking soda. Kaedah ini diyakini berkesan untuk mencantikkan gigi, kerana khasiat baking soda berkesan dalam menghilangkan noda pada gigi.

Namun, masalah yang mempengaruhi penampilan gigi bukan hanya disebabkan oleh kekuningan, tetapi juga fluorosis. Gangguan ini boleh menyebabkan gigi kelihatan seolah-olah mempunyai garis putih nipis. Ramai orang percaya bahawa fluorosis dapat diatasi dengan baking soda.

Baca juga: 6 Petua Pemutihan Gigi Mudah Yang Perlu Anda Ketahui

Cara Mengatasi Fluorosis dengan Baking Soda

Fluorosis adalah gangguan yang berlaku pada penampilan enamel gigi apabila ia berubah sebahagian atau sepenuhnya kerana pendedahan berlebihan kepada fluorida. Ini boleh menjadikan gigi sedikit berubah warna atau bernoda dengan ketara, bergantung kepada keparahan keadaan. Seseorang yang mengalami gangguan ini dapat menurunkan keyakinan mereka ketika bertemu atau muncul di hadapan orang lain.

Pada orang dengan fluorosis sederhana hingga teruk, keliangan enamel gigi juga boleh meningkat kerana hipomineralisasi. Penghidapnya juga boleh mengalami hakisan gigi. Walaupun begitu, fluorosis tidak termasuk dalam penyakit pergigian dan tidak menimbulkan kesan negatif terhadap kesihatan gigi. Sekiranya anda mengalami fluorosis ringan hingga sederhana, keadaannya dapat diatasi dengan bahan semula jadi yang terdapat di rumah, seperti baking soda.

Baking soda berkesan untuk mengatasi fluorosis noda yang ditimbulkannya. Sebabnya, bahan yang biasa digunakan semasa membuat kek dapat membersihkan noda ini kerana zarah-zarah kecil yang ada. Kaedah ini juga dapat mengatasi penumpukan pada gigi. Namun, ia tidak boleh digunakan jika anda mengalami fluorosis teruk.

Cara menggunakan baking soda ini hanya dengan mencampurkan 1 sudu teh baking soda dengan 1 sendok teh ubat gigi bukan fluorida, kemudian sikat seperti biasa. Kaedah lain yang boleh dilakukan adalah dengan menuangkan 1 sudu besar jus lemon ke dalam 1 sudu besar baking soda dengan campuran ubat gigi. Selepas itu, sikat campuran terus pada bahagian gigi yang mempunyai noda sehingga hilang sepenuhnya.

Baca juga: 5 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan untuk Mengatasi Gigi Kuning

Setelah masalah gigi diselesaikan, anda mesti mencegah fluorosis daripada berulang. Cara yang boleh dilakukan adalah:

  1. Mengurangkan Pengambilan Kafein

Salah satu cara untuk mencegah fluorosis berulang adalah dengan mengurangkan pengambilan kafein. Beberapa minuman yang tinggi kafein adalah teh hitam, kopi, wain merah, dan soda hitam. Kandungan kafein yang tinggi boleh menyebabkan gigi kembali berwarna. Oleh itu, pastikan anda benar-benar mengurangkan pengambilan minuman ini.

  1. Penggunaan Produk dengan Kandungan Fluorida Rendah

Anda juga harus berhenti menggunakan produk yang mempunyai kandungan fluorida yang tinggi. Pastikan minum air botol atau menggunakan penapis untuk keran rumah anda. Elakkan menggunakan ubat gigi dengan fluorida di dalamnya, yang boleh menyebabkan fluorosis kembali.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah jenis rawatan untuk kecantikan gigi

Itulah perbincangan mengenai mengatasi fluorosis dengan penggunaan baking soda. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai perkara ini, tanyakan kepada doktor di . Tanpa masalah, anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Sekilas Kecantikan. Diakses pada tahun 2020. 5 Rawatan Rumah untuk Fluorosis Gigi (dengan Sebab, Gejala, dan Petua).
Pergigian Parkcrest. Diakses pada tahun 2020. Petua Pemutihan Gigi: Cara Merawat Fluorosis.