Ini adalah Pertolongan Cemas Ketika Minyak Panas Dipercik

Jakarta - Percikan minyak panas ketika menggoreng makanan adalah perkara biasa yang berlaku. Keadaan ini sering dianggap remeh, kerana luka yang disebabkan oleh percikan minyak panas dapat sembuh dalam waktu yang singkat. Namun, jika luka yang terbentuk disertai dengan rasa sakit dan lepuh, segera bertindak.

Baca juga: Hilangkan Parut dengan 7 Cara Semula Jadi Ini

Berikut adalah bantuan pertama apabila disiram dengan minyak panas yang boleh dilakukan:

Langkah 1: Tanggalkan Semua Perhiasan di Tangan

Ini termasuk jam tangan, cincin, atau gelang yang anda pakai di tangan anda. Kerana, perhiasan itu boleh menyebabkan kulit membengkak dan merengsakan kulit.

Langkah 2: Jalankan Air Sejuk

Setelah semua barang kemas dikeluarkan, disarankan agar anda segera menggunakan air sejuk atau suhu bilik (alkali / suam-suam kuku) ke kawasan yang disimbah minyak selama sekurang-kurangnya 30 minit. Ini kerana air sejuk dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan panas akibat percikan minyak, dan mencegah luka menjadi lebih teruk.

Langkah 3: Bersihkan Luka

Setelah berlari dengan air sejuk, bersihkan luka dengan kain, kain, atau tuala bersih. Gosokkannya dengan lembut pada kawasan yang disiram dengan minyak panas, jangan gosokkannya terlalu keras kerana boleh membuat luka mengelupas dan menyebabkan jangkitan. Tindakan ini hanya bertujuan membersihkan dan mengeringkan luka yang disebabkan oleh percikan minyak panas.

Langkah 4: Gunakan Krim Khas untuk Luka Bakar

Langkah seterusnya adalah menggunakan krim khas (salap) ke kawasan kulit yang disiram dengan minyak panas. Tujuannya adalah untuk membantu mencegah pembentukan parut dan risiko jangkitan. Sekiranya anda tidak mempunyai krim khas untuk luka bakar, anda boleh menggunakan pelembap kulit yang sejuk tanpa alkohol.

Langkah 5: Tutup Luka dengan Pembalut

Sekiranya anda memilikinya, anda boleh menutup luka yang telah dilumurkan dengan krim pembakar khas dengan pembalut steril. Namun, jika anda tidak memilikinya, anda boleh membungkus luka dengan bungkus plastik bersih. Penutupan luka bertujuan untuk mempercepat proses penyembuhan luka dan mencegah jangkitan dari persekitaran.

Langkah 6: Meminta Bantuan Perubatan

Sekiranya lima cara di atas tidak membuat luka bertambah baik, anda harus segera berjumpa doktor. Terutama jika luka yang anda rasakan semakin lebar dan menyebabkan kesakitan yang teruk. Untuk mempermudah dan tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh berbincang dengan pakar dermatologi di untuk cadangan untuk nasihat yang dipercayai.

Apabila disiram dengan minyak panas, anda tidak boleh panik. Kerana, ini sebenarnya menjadikan percikan minyak panas lebih meluas. Sebagai tambahan, berikut adalah beberapa perkara yang harus dielakkan ketika disiram dengan minyak panas:

  • Jangan sapukan ketulan ais terus ke kawasan yang telah disimbah dengan minyak panas. Kerana, ketulan ais boleh menyebabkan keradangan dan pembengkakan kulit.
  • Jangan memberi tekanan pada kawasan kulit yang telah disimbah panas.
  • Jangan sapukan krim khas untuk luka bakar pada kulit sehingga dibersihkan dengan air sejuk dan dikeringkan terlebih dahulu. Jangan juga menggunakan produk secara sembarangan untuk merawat luka, terutamanya produk yang mengandungi alkohol dan bahan kimia.
  • Sekiranya luka membengkak atau membentuk cecair di dalamnya, jangan tekan atau tusukan luka untuk mengeluarkan cecair. Biarkan luka kering sendiri untuk mengelakkan jangkitan yang lebih teruk.
  • Jangan rendam dalam air panas apabila luka belum sembuh. Ini kerana air panas dapat meningkatkan rasa sakit dan panas di luka, dan menyukarkan luka untuk sembuh.

Selain bercakap dengan doktor, anda juga boleh membeli krim pembakar khas (salap) di aplikasi . Cukup pesan ubat atau salap yang anda perlukan, kemudian tunggu kurang dari 1 jam untuk pesanan tiba. Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!