Hati-hati, ini adalah penularan meningitis yang mesti anda ketahui

, Jakarta - Beberapa waktu lalu, pada hari Rabu (8/4), Indonesia meratapi kehilangan seorang pemuzik berbakat, Glenn Fredly. Glenn Fredly diketahui telah memerangi meningitis sejak sebulan yang lalu. Meningitis adalah keradangan membran yang mengelilingi otak dan sumsum tulang akibat jangkitan virus, bakteria, jamur atau parasit.

Penyakit ini boleh menjadi ringan atau serius. Berbanding dengan jenis lain, meningitis bakteria adalah salah satu jenis yang boleh membawa maut kerana mempunyai risiko tinggi untuk menyebabkan kerosakan otak. Virus, bakteria, kulat dan parasit yang menyebabkan meningitis mudah menular. Salah satu langkah pencegahan adalah mengetahui cara-cara penularan meningitis berikut.

Baca juga: Fakta Meningitis, Penyakit yang Dialami oleh Glenn Fredly

Penularan Meningitis Yang Perlu Diperhatikan

Menurut halaman Organisasi Meningitis, Virus dan bakteria yang menyebabkan meningitis dapat menular dari satu orang ke orang lain melalui: titisan-titisan atau titisan dari hidung dan mulut penghidap. Sekarang, titisan ia boleh disebarkan melalui bersin, batuk, mencium, berkongsi peralatan makan, menggosok gigi atau penjagaan individu lain.

Makanan yang disiapkan oleh orang-orang dengan meningitis juga berisiko tinggi terkontaminasi oleh virus, bakteria, jamur dan parasit dari orang-orang dengan meningitis. Oleh itu, pastikan anda mengetahui keadaan orang yang menyediakan makanan dan kebersihan makanan.

Cara mencegah penularan meningitis

Selain mengetahui bagaimana penyebarannya, juga penting untuk mengetahui langkah-langkah berikut untuk mencegah meningitis:

  • Basuh tangan anda dengan kerap . Mencuci tangan secara berkala adalah pencegahan utama penyebaran kuman. Pastikan anda mencuci tangan sebelum makan dan selepas menggunakan tandas, selepas melakukan perjalanan atau menyentuh haiwan.

  • Jaga kebersihan diri. Elakkan berkongsi minuman, makanan, straw, peralatan makan atau berus gigi dengan orang lain.

  • Kekal sihat. Jaga sistem ketahanan badan anda dengan cukup berehat, bersenam secara teratur, dan makan makanan yang sihat.

  • Diam. Tutup mulut dan hidung anda ketika anda batuk atau bersin agar anda tidak menyebarkan virus atau bakteria kepada orang lain.

Baca juga: Sebab Meningitis Boleh membawa maut

Bolehkah Meningitis Dirawat?

Meningitis boleh dirawat. Dalam beberapa kes, meningitis ringan akan hilang sendiri tanpa rawatan khas. Namun, jika anda menghidap meningitis bakteria, yang biasanya menyebabkan gejala seperti demam tinggi, leher kaku dan sakit kepala yang sangat teruk, anda mungkin perlu dimasukkan ke hospital.

Melancarkan dari Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan, Rawatan yang boleh dilakukan adalah:

  • Pentadbiran antibiotik secara intravena jika meningitis disebabkan oleh bakteria;
  • Memberi cecair intravena untuk mengelakkan dehidrasi;
  • Memberi oksigen jika penghidapnya mengalami sesak nafas;
  • Ubat steroid untuk membantu mengurangkan bengkak di sekitar otak.

Setelah dibenarkan pulang, penghidap meningitis perlu menjalani rawatan di rumah sehingga keadaan mereka kembali normal. Rawatan di rumah yang perlu dilakukan adalah mendapatkan rehat yang banyak, mengambil ubat penahan sakit untuk melegakan sakit kepala dan ubat lain untuk mengurangkan loya.

Itu mengenai meningitis yang tidak boleh anda anggap remeh. Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang teruk, itu tidak bermakna anda menghidap meningitis. Sebaiknya berjumpa doktor dengan segera untuk pemeriksaan lanjut.

Baca juga: Vaksin dan Gaya Hidup Sihat, Kunci untuk Pencegahan Meningitis

Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Organisasi Meningitis. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana meningitis merebak?.
Perkhidmatan Kesihatan Negara. Diakses tahun 2020. Meningitis.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses tahun 2020. Meningitis.