Hati-hati, Ini adalah 5 Komplikasi Adenoiditis

, Jakarta - Adenoiditis adalah keadaan radang yang terjadi pada adenoid, yang merupakan sekumpulan tisu yang terletak di mulut atas dan di belakang hidung. Dalam keadaan normal, adenoid bersama dengan amandel (amandel) berfungsi menangkap kuman yang melalui hidung atau mulut, dengan menghasilkan antibodi untuk membantu tubuh melawan jangkitan.

Terletak agak jauh dari sudut mulut, menjadikan adenoid sangat sukar dilihat, dan memerlukan pemeriksaan segera oleh doktor dengan bantuan lampu suluh. Keradangan adenoid biasanya disebabkan oleh jangkitan dan mengakibatkan kesukaran bernafas, bahkan jangkitan pernafasan berulang. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak, walaupun ia juga boleh berlaku pada orang dewasa.

Baca juga: Sebab-sebab tonsil pada Kanak-kanak

Pada kanak-kanak berumur 0 hingga 5 tahun, adenoid yang membesar adalah keadaan normal. Adenoid yang telah membesar biasanya akan menyusut dengan sendirinya ketika anak mula berusia 5 tahun. Walau bagaimanapun, pembesaran adenoid boleh menjadi tidak normal dan berubah menjadi adenoiditis jika kelenjar ini tidak menyusut.

Gejala yang menjengkelkan

Apabila adenoiditis berlaku, gejala yang dirasakan boleh berbeza bagi setiap pesakit. Walau bagaimanapun, beberapa gejala biasa yang muncul adalah:

 • Kelenjar getah bening yang bengkak di leher.

 • Telinga sakit.

 • Sakit tekak .

Sebagai tambahan kepada ketiga-tiga gejala ini, adenoid yang membesar juga boleh menyebabkan kesesakan hidung. Apabila hidung tersumbat, penghidapnya akan mengalami kesukaran bernafas, yang mengakibatkan gejala seperti:

 • Bindeng.

 • Susah tidur.

 • Berdengkur.

 • Bibir pecah dan mulut kering.

 • Apnea tidur.

Baca juga: Berikut adalah 7 Tanda Sleep Apnea

Berhati-hati dengan Komplikasi

Sekiranya anda mengalami gejala yang telah dijelaskan di atas, pemeriksaan perubatan perlu dilakukan secepat mungkin. Kerana, jika anda tidak mendapat rawatan yang tepat, adenoiditis boleh menyebabkan komplikasi seperti:

 1. Jangkitan telinga yang kronik, malah boleh menyebabkan kehilangan pendengaran.

 2. Sinusitis.

 3. Pengurangan berat.

 4. Apnea tidur.

 5. Sesak nafas menyebabkan berdehit (mengi).

Rawatan yang Mungkin

Rawatan untuk adenoiditis berdasarkan kepada penyebab dan keparahan keadaan. Sekiranya keradangan adenoid tidak disebabkan oleh jangkitan, doktor anda biasanya akan mengesyorkan untuk membiarkannya sendiri sehingga mengecut dengan sendirinya. Namun, jika adenoid tidak menyusut, doktor biasanya akan merawatnya dengan ubat atau pembedahan.

Jenis ubat yang diberikan boleh berupa antibiotik (penisilin atau amoksisilin) ​​dan kortikosteroid semburan hidung (fluticasone). Antibiotik diberikan jika penyebab adenoid yang membesar adalah jangkitan bakteria, sementara kortikosteroid semburan hidung diberikan jika penyebabnya adalah alergi.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Adenoiditis

Sekiranya rawatan dengan ubat tidak berkesan atau timbul komplikasi, doktor akan mengesyorkan pembedahan membuang adenoid, juga dikenali sebagai adenoidektomi. Walau bagaimanapun, pembedahan pembuangan adenoid ini berpotensi menyebabkan kesan sampingan seperti:

 • Hidung tersumbat.

 • Pendarahan kecil.

 • Telinga sakit.

 • Sakit tekak.

Walau bagaimanapun, operasi ini agak mudah dan risiko kesan sampingannya sangat kecil. Lebih baik jika penghidap membincangkannya secara langsung dengan doktor mengenai faedah dan risiko pembedahan.

Itulah sedikit penjelasan mengenai adenoiditis. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!