Alami Kepialu semasa Hamil, Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Tifus boleh berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil. Tetapi perlu diingat, bagaimana menangani demam kepialu pada wanita hamil pastinya akan berbeza, terutamanya kerana wanita hamil tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan. Jadi, bagaimana menangani kepialu yang menyerang semasa mengandung?

Typhus adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi . Berita buruknya ialah penyakit ini boleh menular dan mencetuskan gangguan kesihatan ibu dan janin yang dikandung. Penularan bakteria boleh berlaku melalui makanan atau minuman yang tercemar dengan bakteria yang menyebabkan tifus. Wanita hamil harus menyedari keadaan ini untuk mengelakkan komplikasi.

Baca juga: Inilah Cara Bakteria Salmonella Menyebabkan Kepialu

Cara Mengatasi Tifus pada Wanita Hamil

Apabila dijangkiti demam kepialu, wanita hamil biasanya akan menunjukkan gejala, seperti demam tinggi, sakit kepala, sakit perut, nafsu makan menurun, mudah merasa letih, batuk kering, dan penurunan berat badan. Dalam beberapa kes, keadaan ini juga boleh menyebabkan gejala dalam bentuk gangguan pencernaan, seperti cirit-birit atau sembelit.

Biasanya, gejala penyakit ini akan muncul secara beransur-ansur dalam 1-3 minggu setelah jangkitan berlaku. Kerana boleh membawa kesan maut, wanita hamil yang mengalami simptom kepialu harus segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Sekiranya terlambat, jangkitan kepialu dapat merebak dan meningkatkan risiko keguguran.

Baca juga: Tifus tidak boleh dipandang rendah, perhatikan komplikasinya

Penyakit ini didiagnosis dengan pemeriksaan air kencing, najis, dan darah. Setelah didiagnosis menghidap kepialu, doktor akan memberikan ubat tertentu, biasanya antibiotik, untuk melawan bakteria. Tetapi perlu diingat, wanita hamil tidak boleh minum ubat secara sembarangan, jadi jenis antibiotik yang diberikan biasanya akan disesuaikan dengan sewajarnya. Biasanya, doktor akan menentukan sama ada wanita hamil perlu mengambil antibiotik atau tidak.

Selain mengambil ubat, wanita hamil juga disarankan untuk berehat lebih banyak dalam usaha mengatasi demam kepialu. Di samping itu, pastikan untuk mengekalkan gaya hidup sihat dan makan makanan yang seimbang dari segi pemakanan. Sekiranya gejala kelemahan dan muntah muncul, wanita hamil disarankan untuk makan bahagian kecil tetapi kerap.

Walaupun begitu, lebih baik mencegah tifus dari awal. Salah satu cara untuk mencegah penyakit ini adalah dengan mendapatkan vaksin kepialu secara berkala. Walaupun vaksin yang diberikan tidak dapat melindungi terhadap tifus 100 persen, gejala yang muncul biasanya akan lebih terkawal dan ringan jika dibandingkan dengan orang yang sama sekali tidak mendapat vaksin.

Selain mendapat vaksin, pencegahan kepialu juga dapat dilakukan dengan menjaga kebersihan, mencuci tangan dengan kerap, tidak makan makanan mentah, dan selalu mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum memasak. Menghindari tifus juga dapat dilakukan dengan tidak minum air secara sembarangan, kerana bakteria dapat mencemari air dan kemudian mencetuskan jangkitan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Kepialu adalah Penyakit Berulang?

Untuk lebih selamat, wanita hamil disarankan untuk mengambil air mineral atau air yang sebelumnya dimasak hingga mendidih. Di samping itu, anda tidak boleh mengambil ais kerana boleh dibuat dari air yang tidak dijaga kebersihannya. Menjalankan gaya hidup sihat dan menjaga kebersihan sebenarnya sangat penting untuk mencegah kepialu semasa mengandung. Sekiranya gejala muncul, anda harus segera pergi ke hospital untuk pemeriksaan.

Ibu juga boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor anda dan berkongsi gejala anda. Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua untuk mengekalkan kehamilan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Ibu Bapa Menangis Pertama. Diakses pada tahun 2020. Kepialu Semasa Kehamilan - Sebab, Gejala, dan Rawatan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kepialu.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found