Inilah faedah berhenti minum alkohol selama sebulan untuk badan

, Jakarta - Mungkin anda menyedari bahawa minum alkohol terlalu berat untuk ketagihan alkohol tidak baik untuk kesihatan. Namun, tidak mudah untuk menghentikan tabiat ini. Mungkin sekarang anda perlu lakukan Kering Januari , iaitu berhenti minum alkohol selama satu bulan penuh. Walaupun anda hanya mencuba selama sebulan untuk berhenti minum alkohol, anda akan merasakan banyak faedah untuk kesihatan anda.

Baca juga: Inilah Kesan Negatif Ketagihan Alkohol pada Tubuh

Kering Januari mungkin ini adalah idea penyelesaian kesihatan tahun baru jangka pendek. Apa yang boleh diperoleh dengan melakukannya? Berikut adalah beberapa faedah yang dapat dirasakan oleh badan anda.

1. Meringankan Masalah Hati

Sirosis hati boleh berlaku dari masa ke masa, apabila anda minum terlalu banyak alkohol. Nah, apabila anda berhenti minum alkohol secara berlebihan, perubahan akan terjadi pada lemak di hati. Perubahan ini dapat dipulihkan dan hati dapat kembali normal.

Anda perlu tahu, hati adalah organ yang bertoleransi. Perubahan positif boleh berlaku dalam beberapa minggu setelah berhenti minum alkohol. Sekiranya tidak ada alkohol, hati dapat fokus pada pekerjaan lain, seperti memecah toksin lain yang dihasilkan oleh tubuh, metabolisme lemak, dan kelebihan hormon yang perlu dipecah.

2. Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular

Alkohol dimetabolisme oleh hati dan enzim yang disebut dehidrogenase. Tetapi, apabila anda minum alkohol secara berlebihan, enzim menjadi tepu dan dimetabolisme oleh enzim yang berlainan. Apabila dimetabolismekan melalui jalur yang berbeza, hati akan menghasilkan banyak radikal bebas untuk mengoksidasi kolesterol jahat (LDL). Apabila LDL teroksidasi, ia terbentuk di arteri membentuk penyumbatan.

Selain berhenti minum alkohol, ada baiknya anda menyertainya dengan senaman yang kerap. Dengan begitu, kolesterol dalam badan akan meningkat dan badan akan menjadi lebih sihat.

Baca juga: Ini adalah 13 tanda bahawa orang ketagihan alkohol

3. Mengurangkan Risiko Kanser

Seseorang akan lebih berisiko terkena barah sekiranya mereka minum terlalu banyak alkohol dan kerap dari semasa ke semasa. Pengambilan alkohol akan mengembangkan jenis barah berikut:

  • Kepala dan leher.
  • Esofagus.
  • Hati.
  • Payudara.
  • Kolorektal.

    4. Berat Badan

Alkohol tinggi kalori dan gula. Sesiapa yang selalu meminumnya berpotensi untuk menambah berat badan. Menghentikannya mungkin tidak dapat mengurangkan berat badan dengan cepat. Sekiranya anda peminum yang lebih berat, berhenti minum alkohol akan memakan masa lebih lama untuk menurunkan berat badan. Hanya kerana lama-kelamaan anda berhenti minum alkohol, anda akan merasa kurang lemak perut, dan juga penurunan lemak darah.

5. Meningkatkan Kekuatan dan Keupayaan Otak

Anda pasti tahu bahawa usia sah untuk minum alkohol adalah 21 tahun. Sebenarnya ada sebab mengapa menjadi 21 adalah sah. Kerana minum alkohol pada remaja anda akan menjadi masalah besar. Ini boleh menyebabkan kehilangan ingatan dan gangguan perkembangan otak. Bagi remaja atau pelajar kolej untuk berhenti minum alkohol selama sebulan adalah perkara terbaik untuk dilakukan.

Ini juga berlaku untuk orang yang mengalami gangguan penggunaan alkohol atau mereka yang mempunyai sejarah keluarga. Biasanya, alkoholik mempunyai gangguan otak tertentu yang disebabkan oleh terlalu banyak minum alkohol. Kerosakan otak dapat mengurangkan ingatan dan tumpuan.

Baca juga: Di Indonesia, inilah sebab anda tidak boleh minum Minol sebelum berumur 21 tahun

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesan minum alkohol pada kesihatan, tanyakan kepada doktor anda di . Perbincangan dengan doktor boleh dilakukan dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Praktikal kan? Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mengurangkan Alkohol selama 30 Hari