Wanita Hamil Boleh Mengalami Trombositopenia, Ketahui Sebabnya

, Jakarta - Thrombocytopenia adalah istilah perubatan yang digunakan untuk merujuk kepada keadaan platelet rendah dalam darah. Orang dengan trombositopenia mempunyai platelet di bawah had minimum, iaitu kurang dari 150,000 per mikroliter darah.

Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil. Sekiranya tidak dirawat, trombositopenia pada wanita hamil boleh menyebabkan kehilangan darah kekal, anemia, gangguan sistem imun, dan komplikasi berbahaya yang lain. Apa yang menyebabkan platelet rendah pada wanita hamil?

Baca juga: Apa Yang Berlaku Sekiranya Platelet Darah di Tubuh Rendah

Kepentingan Platelet semasa Kehamilan

Platelet berfungsi sebagai bekuan darah untuk menutup luka dan mencegah pendarahan berlebihan. Sekiranya tahap platelet dikurangkan, luka yang dialami oleh wanita hamil sukar untuk ditutup dan memerlukan masa lebih lama untuk sembuh. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko pendarahan yang membahayakan keadaan ibu dan janin.

Apabila terdapat luka, protein tubuh mengumpulkan platelet di kawasan luka untuk mempercepat proses penyembuhan. Thrombocytopenia sebenarnya biasa berlaku pada wanita hamil. 7-12 peratus wanita hamil mengalami keadaan ini dan kebanyakan kes disebabkan oleh trombositopenia kehamilan, yang merupakan keadaan penurunan tahap platelet yang disebabkan oleh perubahan semasa kehamilan.

Perubahan selama kehamilan dapat menyebabkan peningkatan volume plasma darah, pengumpulan atau penggunaan trombosit di plasenta, dan perubahan fisiologi lain. Selagi platelet masih melebihi 100,000 mikroliter, trombositopenia tidak menyebabkan gejala dan tidak memerlukan terapi.

Thrombocytopenia juga boleh disebabkan oleh gangguan plasenta, preeklamsia, jangkitan teruk, pendedahan radiasi jangka panjang, terhadap kesan kelahiran caesar. Tahap platelet yang rendah semasa kehamilan dapat dikesan sejak trimester pertama.

Kadang kala, jumlah platelet yang sangat rendah boleh menjadi tanda masalah kehamilan. Ini boleh menjadi komplikasi pra-eklampsia yang jarang berlaku pada kehamilan akhir, yang disebut sindrom HELLP, yang juga menyebabkan gejala berikut:

Baca juga: Proses Kemoterapi Boleh Mencetuskan Trombositopenia, Inilah Faktanya

1. Seperti tekanan darah tinggi dan protein dalam air kencing.

2. Sakit betul-betul di bawah tulang rusuk.

3. Sakit kepala yang teruk.

4. Mual.

5. Peningkatan mendadak pembengkakan kaki, pergelangan kaki, tangan dan muka.

Platelet rendah juga disebabkan oleh Immune Thrombocytopenic Purpura (ITP)

Selain masalah kehamilan, tahap platelet yang rendah juga dapat terjadi kerana sistem kekebalan tubuh menyerang platelet yang sihat (penyakit autoimun). Keadaan ini dipanggil Purpura Thrombocytopenic imun (ITP). Keadaan ini mesti mendapat perhatian perubatan, kerana penderita ITP terdedah kepada pendarahan, walaupun hanya dengan menggaru pipi atau tergores oleh benda tajam.

Purpura Thrombocytopenic imun (ITP) dicirikan oleh penurunan kadar platelet menjadi kurang dari 50,000 mikroliter. Wanita hamil dengan ITP berisiko lebih tinggi mengalami gangguan plasenta daripada wanita hamil dengan tahap platelet normal (150,000-450,000 mikroliter). Gangguan plasenta adalah keadaan di mana plasenta berpisah sebelum melahirkan.

Baca juga: Badan Mudah Lelah, Bisa Leukosit Rendah

Dalam beberapa kes, gangguan plasenta berlaku pada kehamilan 20 minggu dan menyebabkan sel darah di dasar plasenta keluar secara spontan. Pemisahan plasenta boleh menjadi separa atau lengkap. Sekiranya berlaku sebahagian, pendarahan diklasifikasikan sebagai ringan hingga sederhana yang dicirikan oleh ketidakselesaan perut bawah, sakit perut, dan sakit tekanan rahim. Sementara itu, jika berlaku secara menyeluruh, pendarahannya cukup berat dan boleh mengancam nyawa.

Itulah maklumat mengenai trombositopenia pada wanita hamil. Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai trombositopenia, tanyakan terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut .

Rujukan:
Persatuan Hematologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana saya merawat trombositopenia semasa mengandung.
BabyCentre.co.uk. Diakses pada tahun 2021. Sekiranya saya bimbang jika saya mempunyai platelet rendah (trombositopenia kehamilan)?