Adakah terdapat makanan khas untuk penghidap serviks?

, Jakarta - Cervicitis atau jangkitan serviks adalah keadaan apabila terdapat pembengkakan atau keradangan yang menyerang saluran serviks. Serviks biasanya disebabkan oleh jangkitan kulat atau parasit. Wanita yang mengalami serviks mengalami simptom yang hampir sama dengan vaginitis, iaitu sakit semasa persetubuhan, gatal-gatal dan juga keputihan yang luar biasa dari faraj.

Serviks adalah keadaan yang tidak sukar untuk dirawat, tetapi jika penghidapnya tidak mendapatkan rawatan dengan segera, penyakit ini akan mengurangkan imuniti rahim dan vagina, meningkatkan risiko mendapat penyakit kelamin seperti sifilis, gonorea, dan klamidia, malah meningkatkan risiko mendapat HIV.

Punca Perkhidmatan

Cervicitis boleh disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk pendedahan kepada penyakit menular seksual, iaitu:

 • Penyakit yang disebabkan oleh parasit seperti jangkitan gonorea, klamidia atau trichomoniasis.

 • Jangkitan virus seperti virus herpes simplex atau virus HPV menyebabkan herpes genital.

 • Jangkitan Staphylococcus dan Streptokokus .

 • Badan asing seperti pessary, tampon, atau diafragma yang tidak steril boleh menyebabkan serviks.

Rawatan Serviks

Rawatan serviks dapat dilakukan bergantung kepada penyebabnya. Serviks yang disebabkan oleh jangkitan klamidia, gonorea, atau trichomoniasis memerlukan antibiotik untuk membunuh bakteria penyebab jangkitan tersebut. Ubat antivirus dapat membantu merawat artritis kelenjar serviks jika penyebabnya adalah virus. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak dapat menyembuhkan jangkitan virus. Ubat ini hanya berfungsi untuk mengawal dan mengurangkan gejala.

Makanan yang Disyorkan untuk Penghidap Serviks

Orang dengan serviks yang menjalani rawatan juga harus mengimbangi dengan memakan beberapa jenis makanan. Pemulihan serviks bergantung pada ketentuan rawatan dan mengekalkan gaya hidup dan pengambilan makanan yang memainkan peranan penting dalam penyembuhan serviks.

Makanan berikut disyorkan untuk penghidap serviks:

 • Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber semula jadi mineral, vitamin, dan fitokimia penting untuk mengekalkan rahim dan ovari yang sihat. Buah yang disyorkan adalah buah yang kaya dengan bioflavonoid dan vitamin C kerana dapat membantu dalam menghambat pertumbuhan fibroid di rahim dan menormalkan tahap estrogen. Di samping itu, bioflavonoid dapat mencegah barah ovari dan dapat membantu mengekalkan sistem pembiakan yang sihat.

 • Mineral, beberapa jenis kacang seperti badam mengandungi magnesium yang penting untuk mengurangkan gejala haid, termasuk kekejangan dan pendarahan berlebihan. Zink mineral disyorkan kerana membantu menjaga kesihatan ovari.

Selain itu, terdapat beberapa makanan yang perlu diperhatikan kerana boleh memperburuk serviks, termasuk:

 • Makanan yang mengandungi bahan karsinogenik seperti makanan dalam tin dan bakar, atau makanan bakar.

 • Daging termasuk daging lembu, kerbau, kambing dan daging babi memudahkan pertumbuhan sel yang tidak normal. Makanan Laut seperti udang, kerang, sotong, ketam mengandungi lemak tinggi sehingga tidak digalakkan.

 • Sayur-sayuran seperti tauge, jus putih, dan kangkung yang mengurangkan prestasi ubat.

 • Minuman ringan adalah karsinogen, iaitu ais atau minuman sejuk, serta minuman beralkohol yang boleh mengganggu peredaran darah.

Bagaimana untuk memastikan keadaan kesihatan anda, cuba gunakan aplikasi kesihatan. Segera tanya doktor di untuk menerima rawatan yang sewajarnya. Sekiranya anda disyaki menghidap barah serviks, anda akan mendapatkan rujukan untuk berjumpa pakar. Dalam aplikasi , anda boleh memilih doktor yang ingin anda temui dengan kaedahnya berbual, panggilan suara, atau panggilan video melalui menu Hubungi Doktor. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau di Google Play.

Baca juga:

 • 3 Fakta Mengenai Kanser Serviks
 • Inilah 6 Cara Betul untuk Menjaga Kebersihan Miss V
 • Ini 4 Sebab dan Cara Mengatasi Gatal pada Miss V