Mitos atau Fakta, Vaksin Cacar Air Mencegah Herpes Zoster

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan cacar air? Bagaimana dengan cacar? Hmm, berhati-hatilah bahawa keadaan yang satu ini lebih serius daripada cacar air, kamu tahu. Seseorang yang diserang penyakit ini akan mengalami ruam kulit yang dipenuhi air di satu bahagian badannya.

Jangan memandang rendah penyakit ini, kerana herpes zoster atau herpes zoster boleh menyebabkan keluhan kesakitan. Persoalannya, adakah benar bahawa vaksin cacar air dapat mencegah herpes zoster?

Baca juga: Bolehkah Kemoterapi Menyebabkan Herpes Zoster?

Mencegah Cacar, Benarkah?

Vaksin cacar air bertujuan untuk mengurangkan risiko penyakit cacar air. Namun, tidak ada jaminan 100% bahawa vaksin ini dapat mencegah cacar air. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang telah diberikan vaksin ini, risiko terkena cacar air jauh lebih rendah daripada mereka yang tidak mendapatkannya.

Sebenarnya, vaksin cacar air ini juga mempunyai peranan penting yang lain. Contohnya, agar anak-anak terhindar dari pelbagai komplikasi berbahaya dari cacar. Contohnya seperti dehidrasi, radang otak, radang paru-paru, dan sirap alias herpes zoster.

Dengan kata lain, orang yang telah menerima vaksin akan mempunyai risiko lebih rendah terkena kayap. Walaupun ia berlaku, tahap keparahannya kurang daripada orang yang tidak pernah diberi vaksin. Sebabnya, penyebab kedua penyakit ini serupa, yang disebabkan oleh virus Varicella zoster.

Walaupun begitu, sebenarnya ada vaksin yang secara khusus ditujukan untuk herpes zoster. Di Amerika Syarikat, vaksin ini dikenali sebagai vaksin Zostavax. Menurut pakar di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, vaksin ini disyorkan untuk mereka yang berumur 60 tahun ke atas.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara cacar pada orang dewasa dan kanak-kanak

Bermula dari Varicella Zoster

Ramai orang percaya bahawa cacar air varicella zoster adalah penyakit yang hanya berlaku sekali seumur hidup. Persoalannya, apakah mitos itu fakta? Sebenarnya, dalam kebanyakan kes jika seseorang menghidap cacar air, maka dia tidak akan mendapat penyakit ini lagi. Kerana, sudah terbentuk kekebalan seumur hidup.

Bagaimanapun, menurut jurnal itu Pediatrik dan Kesihatan Kanak-kanak, walaupun jarang ditemui, cacar air boleh berlaku berulang kali. Setelah cacar air disembuhkan, virus akan "hidup" di dalam tisu saraf. Jika sistem imun pesakit rendah, maka virus ini dapat diaktifkan semula dan berlaku jangkitan herpes zoster.

Punca pengaktifan semula virus varicella zoster belum diketahui dengan pasti. Namun, dalam kebanyakan kes, penyebab herpes zoster adalah sistem kekebalan tubuh yang lemah, menjadikan tubuh rentan terhadap jangkitan.

Kemudian, faktor apa yang boleh meningkatkan risiko herpes zoster?

  • Umur lebih dari 50 tahun, kerana penurunan sistem imun.
  • Tekanan fizikal dan emosi, yang menyebabkan sistem imun merosot.
  • Masalah sistem imun, seperti pada orang dengan HIV / AIDS, orang yang menjalani pemindahan organ, atau kemoterapi.

Ingat, jangan main-main dengan cacar. Sebabnya, jika tidak dirawat penyakit ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi serius. Contohnya, otot yang lemah, jangkitan bakteria, dan kebutaan jika ia muncul di sekitar mata. Itu menakutkan, bukan?

Baca juga: 4 Cara Merawat Wajah Anda Setelah Mendapatkan Cacar Air

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Cadangan Zostavax (Zoster Vaccine Live)
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cacar air pada Orang Dewasa.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Kayap.
Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Kayap.