Adakah benar kesemutan adalah gejala kegagalan buah pinggang?

“Pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang, kesemutan di kaki dan kaki adalah gejala yang sering dialami. Sekiranya demikian, sesiapa sahaja harus menjalani pemeriksaan doktor berdasarkan gejala yang mereka rasakan. Penting untuk tidak mengabaikan kehadiran kesemutan atau gejala yang kuat dan mengganggu aktiviti. "

, Jakarta - Tahukah anda bahawa kesemutan di kaki dan kaki boleh menjadi gejala kegagalan buah pinggang? Sebenarnya kesemutan bukan sahaja merupakan gejala kegagalan buah pinggang. Terdapat juga gejala lain, seperti sensasi kram, otot berkedut, atau sensasi peningkatan kesakitan pada kaki dan kaki, serta kelemahan otot.

Penyakit buah pinggang kronik atau kegagalan buah pinggang (uremia) berlaku apabila buah pinggang secara beransur-ansur gagal berfungsi dengan baik. Apabila ginjal rosak, cecair dan produk buangan menumpuk di dalam badan. Dalam beberapa kes, kegagalan buah pinggang boleh menyebabkan neuropati periferal. Maklumat lanjut mengenai kegagalan buah pinggang boleh dibaca di sini!

Baca juga: Kenali Gejala Khas Gagal Ginjal

Kesemutan sebagai Gejala Masalah Kesihatan

Mati rasa dan kesemutan adalah sensasi tusukan luar biasa yang boleh berlaku di mana-mana bahagian badan. Biasanya sensasi ini dapat diperoleh di tangan, kaki, lengan, dan kaki. Keadaan ini bukan sahaja menjadi penanda masalah kesihatan tetapi aktiviti tertentu termasuk duduk dengan kaki disilangkan atau tidur di lengan anda.

Seperti apa kesemutan? Kesemutan digambarkan sebagai perasaan mati rasa atau sensasi menusuk di tangan atau kaki. Kadang-kadang sensasi kesemutan juga digambarkan sebagai sensasi terbakar. Ketika penyakit ini berkembang, kesemutan boleh menyebabkan kelemahan otot dan akhirnya kehilangan jisim otot yang mempengaruhi saraf yang terjejas.

Sekiranya rasa mati rasa dan kesemutan berterusan dan tidak ada sebab yang jelas untuk sensasi, itu mungkin merupakan gejala penyakit atau kecederaan, seperti sklerosis berbilang , sindrom terowong karpal , termasuk kegagalan buah pinggang. Sudah tentu rawatan untuk kesemutan berdasarkan diagnosis.

Cara untuk mengetahui sebab sebenar kesemutan, biasanya akan melakukan pemeriksaan berikut:

1. Pemeriksaan neurologi.

2. Elektromiografi (EMG), yang mengukur aktiviti otot.

3. Uji halaju pengaliran saraf.

4. Ujian darah.

5. Rawatan untuk kegagalan buah pinggang merangkumi dialisis dan pemindahan buah pinggang.

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, setiap orang dapat mengalami rasa mati rasa, kesemutan, atau sensasi terbakar kadang-kadang. Anda mungkin merasakannya ketika anda berdiri setelah duduk dalam satu posisi untuk jangka masa yang lama. Biasanya, kesemutan juga akan hilang dalam beberapa minit.

Sekiranya kesemutan yang anda alami disertai dengan pening atau kekejangan otot, atau anda mengalami ruam, ini bukan keadaan biasa. Terutama jika gejala di kaki anda bertambah teruk ketika anda berjalan atau jika anda membuang air kecil lebih kerap daripada biasa.

Baca juga: Terdapat darah dalam air kencing, berhati-hatilah dengan 8 perkara ini

Dalam beberapa kes, rasa mati rasa dan kesemutan atau terbakar mungkin menunjukkan kecederaan serius atau keadaan perubatan. Dapatkan rawatan segera sekiranya anda mengalami sebarang keadaan berikut sebelum sensasi kesemutan berlaku:

1. Kecederaan pada bahagian belakang, leher, atau kepala.

2. Ketidakupayaan untuk berjalan atau bergerak.

3. Kehilangan kesedaran, walaupun hanya untuk waktu yang singkat.

4. Rasa keliru atau menghadapi masalah untuk berfikir dengan jelas.

5. Ucapan yang tidak jelas.

6. Mengalami masalah penglihatan.

7. Sensasi kelemahan atau kesakitan yang teruk.

8. Kehilangan kawalan terhadap usus atau pundi kencing.

Kegagalan Ginjal Selalunya Tanpa Gejala

Ginjal boleh rosak kerana kecederaan fizikal atau penyakit seperti diabetes, tekanan darah tinggi, atau gangguan lain. Tekanan darah tinggi dan diabetes adalah dua penyebab kegagalan buah pinggang yang paling biasa.

Kegagalan buah pinggang tidak berlaku seketika. Keadaan ini memberi kesan secara beransur-ansur apabila buah pinggang kehilangan fungsi. Beberapa orang bahkan tidak mengetahui bahawa mereka mempunyai penyakit buah pinggang sehingga buah pinggang mereka gagal. Biasanya, orang dengan penyakit ginjal awal tidak menunjukkan gejala yang signifikan sehingga gejala muncul pada akhir perkembangan penyakit ini.

Baca juga: Sakit Belakang Tanda-tanda Sakit Batu Pundi kencing?

Sekiranya anda sering mengalami gejala kesemutan dan mengesyaki kegagalan buah pinggang, anda harus bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Sekiranya perlu, jadualkan lawatan doktor ke hospital melalui permohonan untuk mendapatkan pemeriksaan langsung dan mendapatkan diagnosis yang tepat.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Kesemutan di Kaki Saya?
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Ginjal Gagal?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Saya Mengalami Mati rasa dan Kesemutan?