Turunkan Kolesterol dengan Epal, Inilah Caranya

"Terdapat banyak khabar angin yang mengatakan bahawa epal adalah salah satu buah yang paling berkesan untuk menurunkan kolesterol. Hakikatnya adalah bahawa ia. Epal mampu menurunkan kadar kolesterol dalam darah dan mengeluarkannya dari badan. Namun, bagaimana menurunkan kolesterol dengan memakan epal? "

, Jakarta - Keadaan kolesterol tinggi berbahaya bagi kesihatan, Anda tahu. Kerana, keadaan ini boleh mencetuskan pelbagai penyakit serius lain, seperti: strok dan serangan jantung. Oleh itu, kolesterol dalam badan perlu dijaga normal dengan melakukan senaman secara teratur dan mengambil ubat untuk kolesterol seperti yang ditentukan oleh doktor.

Adakah cara itu cukup? Sudah tentu tidak. Mereka yang mempunyai kolesterol tinggi juga perlu memperhatikan pengambilan makanan harian mereka. Salah satu makanan yang dipercayai dapat menurunkan kolesterol adalah epal. Adakah itu benar? Bagaimana hendak melakukannya? Nah, ketahui lebih lanjut di sini!

Cara Menurunkan Kolesterol dengan Mengonsumsi Epal

Memang, terdapat banyak buah yang diyakini berkesan untuk menurunkan kolesterol, termasuk epal. Namun, apa alasan bahawa epal dapat memberikan manfaat yang sangat baik sehingga masalah yang berkaitan dengan kolesterol dapat diatasi?

Epal boleh menjadi buah terbaik untuk menurunkan kolesterol kerana mengandungi pektin (terutama kulit), yang merupakan serat larut air yang dapat menurunkan kolesterol dalam tubuh. Serat jenis ini dapat menyerap kolesterol tinggi dan lemak jahat di usus kecil, kemudian dibawa keluar dari badan melalui air kencing dan tinja.

Baca juga: Ini adalah had normal untuk kadar kolesterol bagi wanita

Memetik kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika Dikatakan bahawa pengambilan dua biji epal setiap hari dapat menurunkan kolesterol dalam darah. Sudah tentu kaedah ini juga dapat membantu tubuh mencegah serangan jantung atau strok strok . Penurunan kolesterol jahat (LDL) boleh mencapai 10% dan peningkatan kolesterol HDL sebanyak 10% juga.

Kandungan pektin dan polifenol dalam epal juga menyumbang kepada peningkatan kadar kolesterol yang baik. Epal juga sering dimakan dalam program diet kerana khasiatnya dan rendah lemak. Selain itu, juga didapati bahawa polifenol yang terkandung dalam epal dapat mengurangkan pengoksidaan LDL yang dapat menyumbang kepada pembentukan aterosklerosis.

Epal juga mengandungi vitamin dan antioksidan polifenol, yang dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan. Manfaat lain dari buah ini adalah kandungan seratnya yang tinggi, sehingga dapat memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan keinginan untuk makan makanan yang tidak sihat dapat dielakkan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah epal untuk menurunkan kolesterol, doktor dari bersedia untuk menerangkan secara lengkap. Anda boleh berinteraksi dengan pakar perubatan dengan menggunakan telefon pintar anda sahaja. Oleh itu, muat turun permohonan sekarang untuk menikmati kemudahan akses kesihatan tanpa had!

Buah Berkesan untuk Menurunkan Kolesterol Tinggi

Pada awalnya, disebutkan bahawa sebenarnya ada banyak jenis buah yang baik untuk orang dengan kolesterol tinggi. Pada dasarnya, buah mengandungi serat larut air, yang dapat mengikat asid hempedu sehingga penyerapan lemak dan kolesterol dalam darah dapat berkurang.

Baca juga: Menurunkan Kolesterol atau Berat, Mana Yang Pertama?

Selain buah epal, buah apa lagi yang dapat membantu menurunkan kolesterol? Jadi inilah senarai:

1. Alpukat

Sebagai sumber lemak tak jenuh tunggal yang baik untuk kesihatan jantung, alpukat kaya akan vitamin, mineral, dan sebatian yang menghalang penyerapan kolesterol tinggi dalam tubuh. Itulah sebabnya pengambilan 1 alpukat setiap hari dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL) dalam badan.

2. Pir

Kandungan serat semula jadi cukup tinggi, menjadikan pir termasuk dalam senarai buah penurun kolesterol. Sama seperti epal, pir mengandung sejenis serat pektin, yang dapat mengikat kolesterol dan membawanya keluar dari badan.

3. betik

Selain efektif menurunkan kolesterol, buah pepaya juga tinggi antioksidan seperti likopen, vitamin C, dan E. Kandungan vitamin C dan E dalam buah ini dapat menghambat pengoksidaan kolesterol pada saluran darah. Pengoksidaan kolesterol adalah proses melampirkan kolesterol ke saluran darah, sehingga membentuk plak dan menutup saluran.

Baca juga: 6 Cara Mengekalkan Tahap Kolesterol Semasa Bercuti

4. Beri

Sama seperti epal, kumpulan beri seperti strawberi, blueberry , dan kranberi , kaya dengan pektin yang dapat mengikat kolesterol yang diserap dalam usus kecil. Ini menjadikan kadar kolesterol jahat dalam tubuh menurun dan digantikan oleh kolesterol baik.

5. Anggur

Anggur mengandungi serat larut yang dapat mengikat kolesterol dalam usus kecil. Anggur juga mempunyai kandungan antioksidan yang cukup tinggi, sehingga dapat meningkatkan kolesterol baik dalam tubuh.

6. Jambu batu

Kandungan vitamin dan antioksidan dalam jambu biji berguna untuk melindungi jantung dari kerosakan radikal bebas. Selain itu, kandungan kalium dan serat larut air dalam jambu biji juga dapat membantu menurunkan kolesterol dan tekanan darah, sekaligus meningkatkan kadar kolesterol baik.

7. Kiwi

Buah rasa masam ini juga merupakan salah satu buah terbaik untuk dimakan untuk menurunkan kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik dalam badan. Sebaliknya, buah kiwi juga mengandung serat larut yang dapat membantu menyerap air dalam sistem pencernaan, yang juga dapat membentuk gel untuk menyekat penyerapan kolesterol dalam usus.

Itulah penjelasan mengenai epal yang dapat membantu menurunkan kolesterol tinggi, bersama dengan jenis buah lain yang boleh anda makan. Harap ia membantu, eh!

Rujukan:
CCM. Diakses pada tahun 2019. Buah yang Mengurangkan Kolesterol.
Makan dengan Baik. Diakses pada tahun 2019. 10 Makanan yang Menurunkan Kolesterol.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Apple Sehari Mengekalkan Tahap Kolesterol Tinggi di Teluk?