Komplikasi Fatal dan Kolesistitis Menyebabkan pecahnya pundi hempedu

, Jakarta - Tidak ada salahnya menjalani gaya hidup yang sihat sehingga berat badan anda selalu stabil. Adakah awak tahu? Peningkatan berat badan secara drastik meningkatkan risiko seseorang mengalami beberapa penyakit seperti radang pundi hempedu atau lebih dikenali sebagai kolesistitis.

Pundi hempedu adalah salah satu organ badan yang cukup penting untuk menyimpan hempedu yang berperanan penting dalam mencerna lemak di dalam badan. Keadaan kolesistitis boleh berlaku secara tiba-tiba atau dalam jangka masa panjang. Cholecystitis yang berlaku secara tiba-tiba biasanya berlaku kerana penyumbatan pada saluran empedu.

Baca juga: 5 Faktor Risiko yang Meningkatkan Seseorang yang Mengalami Kolesistitis

Gejala Kolesistitis

Terdapat beberapa gejala yang muncul ketika seseorang menderita kolesistitis. Tetapi yang paling biasa adalah sakit teruk di bahagian kanan atas. Kesakitan yang muncul dapat bertahan selama beberapa jam.

Selain itu terdapat beberapa gejala lain seperti loya dan muntah, hilang selera makan, demam dan keadaan badan yang terus berpeluh. Orang dengan kolesistitis juga mengalami perubahan warna kulit yang menjadi kekuningan.

Baca juga: 8 Tanda Seseorang Mengalami Kolesistitis

Penyebab Kolesistitis

Sebilangan besar kolesistitis disebabkan oleh penyumbatan pada saluran empedu. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan penyumbatan saluran empedu seperti tumor, penyempitan saluran empedu yang disebabkan oleh pembengkakan di sekitar saluran empedu. Faktor lain yang menyebabkan kolesistitis seperti sepsis, luka bakar, dan diabetes.

Sebaiknya elakkan beberapa faktor yang meningkatkan pengalaman kolesistitis seseorang, seperti:

  1. Jantina wanita.

  2. Wanita yang sedang hamil.

  3. Seseorang yang sedang menjalani terapi hormon.

  4. Warga Emas.

  5. Seseorang yang gemuk.

  6. Menambah atau menurunkan berat badan terlalu cepat.

Komplikasi Cholecystitis

Rawatan awal harus dilakukan untuk mengelakkan komplikasi kolesistitis. Kolesistitis yang berlaku berulang kali dan tidak mendapat rawatan yang betul boleh menyebabkan masalah kesihatan lain seperti pecahnya pundi hempedu, reput tisu pundi hempedu, gangguan pencernaan, penyakit kuning, gangguan hati dan peritonitis.

Pencegahan Kolesistitis

Walaupun keadaan kolesistitis tidak dapat dicegah sepenuhnya, terdapat beberapa tindakan yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan risiko terkena kolesistitis:

1. Corak Makan Sihat

Anda harus mengelakkan memakan makanan yang mengandungi lemak buruk untuk mencegah kolesistitis. Mula makan makanan sihat yang kaya dengan serat dan rendah lemak, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

2. Pastikan Berat Badan Tetap dan Turunkan Secara Beransur

Peningkatan atau penurunan berat badan secara drastik meningkatkan risiko kolesistitis. Sebaiknya turunkan berat badan secara beransur-ansur. Anda boleh melakukan diet yang sihat untuk mendapatkan berat badan yang anda inginkan dengan cara yang betul.

3. Bersenam dengan tekun

Bersenam secara teratur dapat mengurangkan risiko kolesistitis dalam kesihatan. Selain mengelakkan kolesistitis, senaman yang rajin menjadikan kesihatan anda lebih terjaga.

Tidak ada yang salah dengan bertanya kepada doktor secara langsung mengenai kolesistitis melalui aplikasi tersebut . Dengan mempunyai maklumat yang mencukupi, tentunya pengendali juga lebih tepat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: 4 pantang larang makanan untuk penghidap kolesistitis


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found