Ini adalah Makanan Sihat dengan Kandungan Elektrolit Tinggi

"Ada satu komponen dalam tubuh yang berfungsi untuk menjaga keseimbangan cairan, yaitu elektrolit. Tugasnya bukan hanya untuk membantu aktiviti otak dan saraf, tetapi juga untuk membentuk tisu baru di dalam badan. Untuk menyokong fungsi kerjanya, anda perlu makan makanan sihat berikut. "

Jakarta - Elektrolit adalah zarah yang berubah menjadi ion bermuatan positif dan negatif ketika dilarutkan di dalam air. Cas ini menjadikan elektrolit menghasilkan tindak balas elektrik yang memainkan peranan penting dalam sistem tubuh manusia. Di dalam badan, elektrolit terkandung dalam air kencing, peluh, dan darah. Kandungan itu sendiri diperoleh dari makanan tertentu. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang mengandungi elektrolit tinggi.

Baca juga: 4 makanan yang baik untuk orang yang menghidap Parkinson

Makanan yang Mengandungi Elektrolit Tinggi

Keperluan elektrolit badan mesti dipenuhi dengan betul. Sekiranya badan mengalami ketidakseimbangan elektrolit, kekejangan otot, kekejangan, aritmia jantung, lumpuh, dan bahkan serangan jantung boleh berlaku. Oleh itu, memperhatikan keseimbangan elektrolit adalah suatu keharusan. Untuk memenuhi pengambilannya, anda boleh makan makanan berikut yang mengandungi elektrolit tinggi:

1. Alpukat

Alpukat mengandungi lemak sihat, kalium, magnesium dan zink. Buah ini adalah salah satu makanan yang mengandungi elektrolit tinggi yang boleh dimakan untuk memulihkan elektrolit yang hilang. Satu alpukat sederhana mengandungi 950 miligram kalium dan 58 miligram magnesium.

2. Bayam

Satu cawan atau hidangan sederhana bayam mengandungi 250 miligram kalsium. Daripada memakan susu berkalsium tinggi, bayam lebih senang diserap oleh badan. Sayuran ini adalah sumber magnesium terbaik untuk menyokong metabolisme tenaga untuk mengekalkan fungsi saraf dan otot.

3. Pisang

Satu pisang besar mengandungi 480 miligram, atau 10 peratus daripada keperluan kalium harian tubuh. Bukan hanya itu, pisang juga mengandungi 36.7 miligram magnesium, atau 10 peratus daripada keperluan harian tubuh. Magnesium di dalamnya dapat menyokong fungsi saraf dan otot, dan mengurangkan kekejangan otot dan kesakitan selepas bersenam.

Baca juga: Pengambilan makanan yang dapat mengatasi batuk dengan kahak

4. Tembikai

Tembikai terdiri dari 92 persen air, yang dapat membantu menghidrasi badan. Buah ini juga kaya dengan kalium dan magnesium. Bukan hanya itu, tembikai juga mengandungi L-citrulline, yang merupakan sejenis asid amino yang dapat meningkatkan kesihatan dan prestasi dalam sukan.

5. Keju

Keju bukan sahaja sumber kalsium yang baik. Makanan ini juga mengandungi kalium, magnesium, natrium, dan fosforus yang merupakan pembangun elektrolit dalam badan. Sejumlah ramuan baik ini menjadikan keju dapat mengekalkan tekanan darah normal, mempercepat proses penyembuhan luka, dan menyokong tulang dan gigi yang sihat.

6. Biji labu

Sama seperti alpukat, biji labu mengandungi lemak yang sihat. Selain itu, makanan ini tinggi magnesium dan serat, yang dapat mengurangi risiko penyakit jantung, obesitas, dan diabetes. Untuk memakannya, anda boleh memakannya mentah, atau memanggangnya selama 15-20 minit. Untuk meningkatkan rasa, anda boleh menambah sedikit garam atau lada.

7. Tahu

Anda dapat memenuhi 40 peratus keperluan kalsium harian tubuh dengan memakan seperempat blok tauhu. Selain kalsium, tauhu juga menyediakan pengambilan zat besi, magnesium, dan zink. Kacang soya yang digunakan sebagai bahan utama tauhu mengandungi lemak tak jenuh ganda dan asid omega-3.

Baca juga: Ketahui 7 Kebaikan Beetroot untuk Kesihatan Tubuh

Itulah beberapa jenis makanan yang mengandungi elektrolit tinggi. Di samping menerapkan gaya hidup sihat ditambah dengan penggunaan sejumlah makanan ini, Anda dapat menunjang kesihatan tubuh anda dengan mengambil makanan tambahan atau multivitamin. Untuk membelinya, anda boleh menggunakan ciri "kedai kesihatan" dalam aplikasi , ya. Semoga berjaya!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 25 Makanan yang Mengisi Elektrolit.

WebMD. Diakses pada 2021. Makanan Sihat Tinggi Elektrolit.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang tinggi elektrolit.