Bayi yang baru lahir terdedah kepada anemia hemolitik

, Jakarta - Kekurangan darah atau anemia umumnya terjadi pada orang dewasa. Ini berlaku kerana badan kekurangan sel darah merah untuk mengedarkan oksigen. Seseorang yang menderita kekurangan darah ini dapat mengalami tubuh yang lemah, dan sukar untuk menumpukan perhatian ketika menyelesaikan kerja.

Nampaknya, bayi juga dapat mengalami kekurangan darah atau anemia. Jenis gangguan yang sering menyerang bayi baru lahir adalah anemia hemolitik. Penyakit ini boleh menyebabkan sesuatu yang membawa maut sekiranya bayi dilahirkan dengan gangguan tersebut. Berikut ini adalah perbincangan mengenai anemia hemolitik pada bayi!

Baca juga: Kenali Gejala Anemia Hemolitik

Bayi yang baru lahir Boleh Menghidap Anemia Hemolitik

Anemia hemolitik pada bayi baru lahir berlaku kerana pemusnahan sel darah merah, menyebabkan anemia. Ini umumnya disebabkan oleh ketidaksesuaian Rhesus (Rh) dan ABO antara ibu dan janinnya. Walau bagaimanapun, ketidakcocokan lain juga mungkin berlaku.

Dalam perbezaan Rhesus, antibodi IgG akan terbentuk setelah ibu terdedah kepada darah positif Rh semasa kelahiran atau ketika komplikasi berlaku semasa kehamilan. Kehamilan awal mungkin tidak terjejas, tetapi kehamilan kemudian meningkatkan risiko anemia hemolitik, dan mungkin mengembangkan hidrops fetalis intrauterin.

Kemudian, ketidaksesuaian ABO juga boleh menyebabkan gangguan pada kehamilan pertama. Ini disebabkan oleh antibodi yang ibu telah miliki sebelum hamil. Bayi mungkin mengalami pucat, penyakit kuning, hingga hepatosplenomegali. Gangguan boleh menyebabkan sesuatu yang berbahaya.

Pada dasarnya, ini kerana sel darah merah pada janin mempunyai antigen yang berbeza dari ibu. Apabila sel darah merah melintasi plasenta dan memasuki aliran darah. Keadaan ini akan dianggap sebagai ancaman, sehingga menghasilkan antibodi. Akibatnya, antibodi ini akan memusnahkan sel darah merah pada janin.

Sekiranya anda mempunyai kekeliruan tentang menjaga kesihatan janin, doktor dari dapat memberi nasihat profesional mengenainya. Di samping itu, anda juga boleh memesan pemeriksaan kehamilan secara dalam talian di talian di beberapa hospital melalui aplikasi . Muat turun aplikasi untuk mendapatkan akses mudah ke kesihatan.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Anemia Hemolitik

Cara Mendiagnosis Anemia Hemolitik

Salah satu perkara yang biasa dilakukan untuk mendiagnosis gangguan darah pada ibu dan janin adalah dengan melakukan ujian darah. Pada awal lawatan pranatal, wanita hamil akan menerima ujian darah untuk menentukan sama ada Rhnya negatif atau positif. Sekiranya wanita hamil Rh-negatif dan ujian darah positif membentuk antibodi anti-Rh, penyakit hemolitik boleh berlaku.

Selepas itu, darah ayah juga akan diperiksa untuk memastikannya. Pemekaan Rh adalah risiko yang berlaku sekiranya bapa mempunyai darah positif Rh yang berbeza dari ibu hamil. Anda akan menerima ujian darah berkala semasa kehamilan untuk mengesahkan antibodi Rh.

Baca juga: Anemia Aplastik Vs Anemia Hemolitik, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Komplikasi Disebabkan oleh Hemolytic Anemia

Apabila antibodi anda menyerang sel darah merah bayi, ia dipecah dan dihancurkan. Apabila sel darah telah rosak, bilirubin akan terbentuk. Sukar bagi bayi untuk menyingkirkan bilirubin. Penumpukan akan berlaku dalam darah dan tisu, yang disebut hiperbilirubinemia. Ini akan menyebabkan bayi mengalami penyakit kuning.

Apabila sel darah merah rosak, bayi akan menjadi anemia dan boleh membahayakan. Bayi yang mengalami ini akan menghasilkan lebih banyak sel darah merah dengan cepat. Ini menyebabkan sumsum tulang, hati, dan limpa menjadi lebih besar. Sel darah yang dihasilkan sering tidak matang dan sukar menghasilkan sel yang matang.

Komplikasi yang boleh berlaku ketika anemia hemolitik terjadi adalah:

  • Anemia teruk: Ini menyebabkan hati dan limpa menjadi terlalu besar. Gangguan ini juga boleh mempengaruhi organ lain.

  • Hydrops fetalis: Gangguan ini berlaku apabila organ bayi tidak dapat menangani anemia. Jantung bayi akan mula mengalami masalah dan menyebabkan banyak cecair menumpuk di tisu dan organ bayi. Oleh itu, risiko lain yang boleh berlaku adalah kematian semasa kelahiran.

  • Kernicterus: Gangguan ini adalah hiperbilirubinemia yang paling teruk. Penumpukan bilirubin berlaku di otak bayi. Akibatnya, bayi boleh mengalami sawan, kerosakan otak, pekak, dan juga kematian.

Rujukan:
Amboss.com. Diakses pada tahun 2019. Penyakit hemolitik pada janin dan bayi baru lahir
urmc.rochester.edu. Diakses 2019. Penyakit Hemolitik Bayi yang Baru Lahir (HDN)