Ini adalah 5 orang yang terdedah kepada keradangan otak

Jakarta - Gangguan peradangan otak tentunya perlu diperhatikan, kerana boleh mengancam nyawa seseorang, terutama bayi dan anak-anak. Namun, bukan hanya bayi atau kanak-kanak, orang dewasa tidak dapat dipisahkan dari ancaman penyakit mematikan ini.

Keradangan otak, atau dalam sains perubatan yang dikenali sebagai meningitis, adalah keradangan membran otak yang disebut meninges, yang mengelilingi otak dan saraf tunjang. Meningitis dapat disebabkan oleh berbagai mikroorganisma, seperti virus, bakteria, jamur, atau parasit yang menyebar dalam darah ke cairan serebrospinal.

Meningitis juga dapat disebabkan oleh penyakit yang dapat memicu keradangan tisu badan tanpa jangkitan, seperti barah. Di samping itu, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh kecederaan fizikal atau ubat-ubatan tertentu. Selain itu, meningitis yang disebabkan oleh bakteria lebih berbahaya daripada virus. Bakteria ini adalah pneumococcus yang boleh menyebabkan kematian, terutama pada kanak-kanak. Bakteria pneumokokus memang boleh hidup dan tinggal di kerongkongan 10 peratus orang yang sihat, baik bayi, balita, dan orang dewasa.

Siapa yang terdedah kepada penyakit otak yang meradang? berikut senarai:

 1. Usia muda

Sebilangan besar gangguan otak yang meradang disebabkan oleh virus dan bakteria berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Namun, sejak pertengahan 1980-an, setelah vaksin untuk kanak-kanak, orang dengan meningitis beralih dari usia 15 bulan hingga 25 tahun.

Menurut data, kira-kira 50 peratus kanak-kanak yang terkena meningitis dilaporkan telah meninggal dunia. Sekiranya mereka melarikan diri dari kematian, kanak-kanak akan mengalami gejala dari sisa penyakit mereka seperti kelumpuhan, pekak, epilepsi, kelesuan, dan keterbelakangan mental.

 1. Orang yang tinggal di kawasan perumahan yang padat

Orang yang tinggal di perumahan berpenduduk padat, pelajar yang tinggal di asrama, penduduk pangkalan tentera, atau kanak-kanak yang ditempatkan dalam jagaan kanak-kanak ( penjagaan harian , mereka berisiko meningitis. Ini kerana penyebaran penyakit menjadi lebih cepat apabila sekumpulan orang berkumpul.

 1. Ibu mengandung

Pada wanita hamil, terdapat peningkatan kontraksi listeriosis, yang merupakan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria listeria, yang juga dapat menyebabkan meningitis. Sekiranya seorang wanita hamil menghidap listeriosis, bayi yang belum lahir akan berisiko menghidap penyakit ini.

 1. Berada di Persekitaran Dengan Banyak Haiwan

Pekerjaan yang selalu berhubungan dengan binatang, seperti peternakan, juga berisiko tinggi terkena listeria, yang boleh menyebabkan meningitis.

 1. Orang yang Mempunyai Sistem Imun Lemah

Kategori ini merangkumi:

 • Bayi dilahirkan pramatang (pramatang) dan berat lahir rendah.

 • Bayi yang hanya disusui sebentar atau sedikit.

 • Orang yang sering terdedah kepada asap rokok.

 • Orang yang sering mengalami jangkitan virus pada saluran pernafasan.

 • Orang dengan penyakit kronik, seperti barah, diabetes, dan HIV.

 • Pengguna ubat imunosupresan juga lebih mudah terkena meningitis.

Kira-kira 25 peratus orang yang mengalami meningitis mempunyai gejala yang berkembang lebih dari 24 jam. Selebihnya, akan berkembang sekitar 1 hingga 7 hari. Kadang-kadang, jika seseorang mengambil antibiotik untuk jangkitan lain, gejala dapat bertahan lebih lama.

Kesan keradangan otak tentu tidak sama pada setiap pesakit. Ada yang dapat pulih sepenuhnya, tetapi ada juga komplikasi. Di antara semua kes keradangan otak yang berlaku, dianggarkan sekitar 10 peratus mati.

Risiko kemungkinan komplikasi bergantung kepada banyak faktor. Di antaranya adalah usia pesakit, penyebab jangkitan, jenis dan keparahan keradangan otak, dan kelajuan rawatan.

Baiklah, untuk mendapatkan rawatan yang tepat, adalah baik untuk segera bertanya dan berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut ketika mengalami simptom radang otak. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

 • Abses Gigi Yang Betul Boleh Menyebabkan Keradangan Otak
 • 3 Jenis Jangkitan Otak Yang Perlu Anda Ketahui
 • Ini adalah 3 Faktor Risiko untuk Tumor Otak yang Sering Diabaikan