Perlu diketahui, ini adalah jenis alkalosis

Jakarta - Keperluan cairan yang mencukupi untuk tubuh adalah cara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan. Banyak masalah kesihatan yang dapat anda hindari dengan memenuhi keperluan cairan dalam badan, salah satunya adalah alkalosis.

Baca juga: Hati-hati, alkalosis boleh menyebabkan komplikasi serius

Alkalosis adalah keadaan apabila darah di dalam badan mengandungi terlalu banyak alkali. Alkalosis berlaku kerana kadar asid di dalam badan berkurang dan terdapat penurunan kalium di dalam badan. Tidak ada salahnya mengetahui pencegahan alkalosis agar kesihatan terjaga.

Ini adalah Jenis Alkalosis

Darah dalam tubuh mengandungi kadar asam dan basa yang ukurannya dapat ditentukan melalui proses pemeriksaan darah pada skala pH. Keseimbangan asid dan basa diatur oleh ginjal dan paru-paru dengan nilai pH normal sekitar 7.4.

Gangguan keseimbangan asid dan basa yang berlaku di dalam badan sebenarnya boleh menjadi keadaan berbahaya kerana mengganggu kerja pelbagai organ. Punca alkalosis berbeza, mengikut jenis alkalosis yang dialami oleh seseorang.

Alkalosis Metabolik

Keadaan ini boleh berlaku apabila kandungan asid di dalam badan terlalu rendah. Asid yang terlalu rendah dalam badan sebenarnya dapat meningkatkan kadar alkali. Keadaan ini mengganggu keseimbangan asid dan alkali dalam badan. Alkalosis metabolik disebabkan oleh muntah berterusan.

Muntah yang berpanjangan boleh menyebabkan badan kehilangan elektrolit. Bukan hanya itu, ada beberapa penyebab lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami alkalosis metabolik, seperti pengambilan satu jenis ubat yang berlebihan, penyakit kelenjar adrenal, pengambilan bikarbonat dan alkoholisme.

Alkalosis metabolik menyebabkan beberapa gejala, seperti hipoventilasi. Hipoventilasi adalah keadaan di mana orang dengan alkalosis metabolik mengalami masalah pernafasan yang membuat mereka bernafas terlalu pendek atau terlalu dalam.

Gangguan pernafasan yang dialami oleh penderita alkalosis metabolik mempengaruhi tahap oksigen dalam darah. Terlalu sedikit oksigen dalam darah meningkatkan karbon dioksida di dalam badan.

Baca juga: Inilah akibatnya jika badan kehabisan oksigen (Anoxia)

Selain hipoventilasi, keadaan ini juga menyebabkan seseorang mempunyai kadar kalium yang rendah dalam darah, yang dikenali sebagai hipokalemia. Selain beberapa masalah kesihatan yang timbul, alkalosis metabolik juga dapat dicirikan oleh sakit otot, peningkatan intensiti buang air kecil dan gangguan irama jantung.

Alkalosis pernafasan

Alkalosis pernafasan adalah keadaan apabila tubuh mengalami kekurangan karbon dioksida dalam darah. Ini kerana proses pernafasan terlalu cepat. Biasanya, keadaan ini sering dialami oleh seseorang yang mengalami keadaan panik, berada di tempat tinggi atau seseorang yang mengalami kekurangan oksigen.

Simptom yang paling biasa adalah bernafas terlalu cepat atau terlalu dalam. Keadaan ini dikenali sebagai hiperventilasi. Selain hiperventilasi, terdapat beberapa keadaan yang merupakan gejala alkalosis pernafasan, seperti pening, kembung perut, mulut kering, kekejangan otot, kesemutan, sakit dada, sesak nafas, dan gangguan irama jantung.

Tidak ada salahnya memeriksa keadaan kesihatan anda ketika anda mengalami beberapa gejala yang merupakan tanda-tanda gangguan keseimbangan asid dan alkali di dalam badan. Lakukan pemeriksaan di hospital terdekat untuk mengetahui punca gejala yang anda alami.

Penyakit Alkalosis yang tidak dapat diubati dengan segera boleh menyebabkan komplikasi kesihatan, seperti aritmia dan boleh menyebabkan koma pada orang dengan alkalosis. Mengamalkan diet yang sihat dan memenuhi keperluan cecair harian dalam badan dapat mengelakkan anda mengalami keadaan alkalosis.

Baca juga: Jangan Abaikan, Ini Komplikasi Kerana Hipoksia

Rujukan :
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Alkalosis
Medline Plus. Diakses pada tahun 2019. Alkalosis
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Alkalosis Pernafasan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found