Wah, Seks Juga Dapat Menurunkan Kolesterol

Jakarta - Cara menurunkan kolesterol kadang-kadang sukar bagi sesetengah orang. Umumnya, kolesterol dapat diturunkan dengan ubat, diet yang sihat, dan bersenam. Namun, ada cara lain yang lebih menarik, iaitu melalui hubungan seks. Nah, ini adalah bukti bahawa faedah seks tidak hanya sihat untuk jantung.

Kolesterol itu sendiri berkait rapat dengan trigliserida, yang merupakan sejenis lemak yang dibawa dalam aliran darah. Ia juga merupakan zat yang tersimpan dalam tisu akibat penukaran kebanyakan jenis lemak di dalam badan. Pada dasarnya, kolesterol dan trigliserida diklasifikasikan sebagai lemak.

Walau bagaimanapun, banyak orang berpendapat bahawa senaman seperti senaman aerobik dapat dengan segera menurunkan kadar kolesterol darah. Namun, itu salah. Kerana senaman sebenarnya menurunkan kadar trigliserida lebih cepat, bukan kolesterol.

Trigliserida ini bukan kelas lemak khusus, tetapi lemak dengan tiga molekul ester gliserol dan asid lemak. Nah, struktur seperti ini memungkinkannya terurai ketika pembakaran atau pengoksidaan berlaku semasa bersenam. Sekiranya tahap trigliserida terlalu tinggi, ia mesti diturunkan dengan segera. Jika tidak, kesan tahap HDL (kolesterol baik) dapat berkurang. Nah, inilah yang boleh meningkatkan risiko strok dan serangan jantung.

Kolesterol adalah bahan bakarnya

Trigliserida lain, kolesterol lain. Sekiranya kolesterol adalah lemak khas yang formula kimianya adalah struktur steroid. Jangan salah, kolesterol juga bermanfaat untuk tubuh, seperti membuat membran sel, vitamin D3, garam hempedu, dan hormon seks.

Sekiranya trigliserida dapat turun kerana bersenam, kadar kolesterol secara semula jadi dapat turun ketika vitamin D3 dibuat (di hati dan ginjal) dengan bantuan cahaya matahari (sinar ultraviolet).

Di sini hormon paratiroid akan mendorong penyerapan kalsium dan fosforus oleh usus. Oleh itu, apabila anda berjemur di bawah sinar matahari pagi yang panas, kadar kolesterol dalam badan anda akan menurun. Macam mana boleh jadi? Dengan pembentukan vitamin D3, reaksi kolesterol akan berjalan ke kanan untuk menjadi vitamin D3, sehingga kadar kolesterol turun.

Nah, ketika melakukan hubungan seks adalah kisah lain. Di sini kolesterol berfungsi sebagai bahan bakar untuk membentuk hormon seks, baik testosteron dan estradiol. Nah, apabila anda melepaskan hormon seks dari badan (ketika melakukan hubungan seks), maka secara automatik kolesterol akan menghasilkan hormon seks semula. Inilah yang menyebabkan kolesterol turun.

Selain itu, menurut para pakar, melakukan hubungan seks juga dapat melepaskan endorfin (berkaitan dengan perasaan gembira) yang bermanfaat untuk tubuh. Nah, hormon ini bermanfaat untuk tubuh seperti menjadikan metabolisme badan lebih baik dan menurunkan kadar kolesterol.

Bukan itu sahaja, seperti yang dilaporkan oleh laman kesihatan, Hubungan intim juga dapat memberikan faedah lain. Penyelidikan dari University of the West of Scotland mengatakan, melakukan hubungan seks dua kali seminggu juga dapat mencegah tekanan. Malah, faedah seks juga dapat meningkatkan imuniti atau imunoglobin A hingga 30 peratus. Kesannya, ia dapat melindungi tubuh dari virus selesema. Menarik, bukan?

Hati-hati, Boleh Mengganggu Kualiti Seks

Walaupun salah satu fungsinya sebagai bahan bakar seks, tetapi kadar kolesterol tinggi dapat mencetuskan masalah baru untuk kesihatan seksual. Pakar mengatakan, makanan yang tinggi lemak jenuh dan kolesterol tidak hanya mengganggu saluran darah jantung dan otak, tetapi juga gangguan pada saluran darah Mr P, menakutkan kan?

Akibatnya, saluran darah di sekitar zakar boleh menjadi kaku atau sempit, sehingga mengurangkan aliran wilayah ke kawasan tersebut. Baiklah, jika demikian, jangan terkejut jika sukar bagi Mr P untuk mencapai dan mengekalkan ereksi semasa hubungan seks. Oleh itu, simpan kolesterol dalam darah jika anda atau pasangan anda tidak ingin menderita disfungsi ereksi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah seks untuk badan? Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan perkara ini . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.