4 Mitos & Fakta Diabetes Yang Perlu Anda Ketahui

HelloDoc, Jakarta - Adakah anda pernah makan kangkung? Sekiranya demikian, kemungkinan anda pernah mendengar bahawa memakan kale boleh menyebabkan mengantuk.

Oleh itu, anda harus mengelakkan makan makanan ini pada waktu siang jika anda tidak mahu tumpuan anda terganggu semasa bekerja. Adakah betul? Ternyata itu hanya mitos, anda tahu, kerana tidak ada penyelidikan yang menunjukkan bahawa kale dapat membuat anda mengantuk.

Lalu bagaimana dengan diabetes? Terdapat banyak mitos dan fakta mengenai diabetes, mari kita ketahui di bawah.

Mitos 1: Pesakit kencing manis harus mengelakkan makanan yang mengandungi gula.

Sebenarnya, pesakit diabetes dibenarkan memakan makanan manis kegemaran mereka dengan syarat tidak berlebihan. Maksudnya, jika anda benar-benar ingin makan pencuci mulut manis, bincangkannya terlebih dahulu dengan doktor anda. Sekiranya doktor memberi lampu hijau, anda boleh memasukkannya ke dalam makanan anda setiap hari.

Mitos 2: Diet protein tinggi dipercayai sangat baik untuk pesakit diabetes.

Sebenarnya, kajian mendapati bahawa pengambilan protein yang berlebihan, terutama dari sumber haiwan, boleh menyebabkan ketahanan insulin, yang merupakan inti dari diabetes. Oleh itu, lebih baik menjalani diet seimbang yang terdiri daripada karbohidrat, protein dan lemak. Tubuh kita memerlukan ketiga nutrien ini, jadi makanan seimbang adalah yang terbaik untuk pesakit diabetes.

Mitos 3: Mengurangkan pengambilan karbohidrat secara besar-besaran dianggap baik untuk pesakit diabetes.

Sebenarnya, diet seimbang adalah yang terbaik. Oleh itu, pengambilan karbohidrat harus diatur dengan tepat mengikut bahagiannya, tidak dibuang sama sekali. Sekiranya anda terlalu fokus mengurangkan karbohidrat, anda sebenarnya akan mengurangkan sumber serat yang diperlukan oleh badan anda. Kesannya, kadar gula dalam darah sebenarnya boleh meningkat.

Mitos 4: Sekiranya anda menghidap diabetes, anda tidak akan dapat makan seperti orang biasa.

Sebenarnya, diet yang sihat untuk pesakit kencing manis dan bagi mereka yang tidak sihat adalah sama. Anda masih boleh makan menu yang sama dengan keluarga dan rakan, cuma diet yang sedikit berbeza. Anda harus mula memperhatikan pola pengambilan seimbang antara karbohidrat, protein, dan lemak. Yang paling penting adalah bersenam untuk menstabilkan gula dalam darah.

Pencegahan diabetes lebih baik daripada mengubati. Apabila anda merasa perlu bercakap dengan doktor, gunakan HelloDoc dan berjumpa doktor anda sekarang. Muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play.