Menyerang kulit, ini adalah perbezaan antara heloma dan ketuat

, Jakarta - Gangguan pada kulit kaki menyebabkan rasa tidak selesa. Gangguan ini boleh merangkumi adanya lebam kecil, atau bahkan penebalan kulit. Benjolan kecil adalah tanda bahawa anda mempunyai ketuat, sementara penebalan kulit adalah keadaan yang disebabkan oleh heloma atau mata ikan. Terdapat perbezaan mendasar antara keduanya yang perlu anda ketahui. Inilah penjelasannya!

Baca juga: Cara Menghilangkan Kalus di Kaki Yang Perlu Anda Ketahui

Memahami, Gejala, dan Cara Mengatasi Ketuat

Ketuat adalah jangkitan yang menyerang permukaan kulit, dicirikan oleh lebam kecil, tekstur kasar, pucat atau coklat, dan kadang-kadang terasa gatal dan menyakitkan apabila disentuh. Keadaan ini disebabkan oleh virus papilloma manusia (HPV), yang merupakan virus yang menyebabkan lapisan kulit menghasilkan lebih banyak keratin (protein yang membentuk rambut dan kuku) daripada yang diperlukan. Akibatnya, keratin ini berkumpul di permukaan kulit dan membentuk tekstur kulit baru yang disebut ketuat.

Ketuat boleh dialami oleh sesiapa sahaja, dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah. Kawasan yang boleh mengalami ketuat adalah siku, di sekitar kuku, telapak tangan, dan jari atau jari kaki.

Secara amnya, keadaan ini bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan kerana boleh menjadi lebih baik dengan sendirinya. Sekiranya keadaan bertambah buruk dan merebak ke bahagian tubuh yang lain, bahkan menyebabkan kesakitan dan pendarahan, maka rawatan adalah wajib. Anda melakukan ini dengan menggunakan salap atau plaster yang mengandungi asid salisilik. Walaupun kaedah menghilangkan ketuat dapat dilakukan dengan krioterapi atau membekukan kawasan kulit dengan nitrogen, dengan menggunakan terapi laser.

Baca juga: 5 Jenis Ketuat Yang Perlu Anda Ketahui

Sementara itu, apa bezanya dengan Heloma?

Heloma atau fisheye adalah lapisan kulit yang menebal yang terbentuk ketika kulit sering mengalami tekanan atau geseran. Keadaan ini bukan penyakit, melainkan cara tubuh melindungi dirinya daripada kerosakan yang lebih jauh. Heloma atau fisheyes sering muncul di kaki atau tangan dan menyebabkan kesakitan, walaupun kecil.

Heloma berlaku kerana geseran berulang di kawasan tertentu badan, atau berlaku disebabkan oleh faktor luaran seperti penggunaan kasut atau kasut yang terlalu sempit. Heloma menyebabkan kulit kaki semula jadi menebal, mengeras, dan penonjolan kulit. Kulit juga boleh kelihatan bersisik, kering, atau berminyak.

Heloma dapat dirawat dengan beberapa cara, seperti dengan menipis lapisan kulit yang tebal dengan pisau. Ubat-ubatan juga boleh diberikan, seperti ubat-ubatan yang mengandung asam salisilat sehingga kulit dapat melembutkan dan kulit mati dapat diangkat. Penghidapnya boleh menggunakan alas kasut yang disesuaikan dengan bentuk kaki pesakit.

Jadi secara sederhana, ketuat disebabkan oleh virus yang menyebabkan kulit secara semula jadi menebal pada lapisan kulit, sementara pada heloma penebalan berlaku sebagai tindak balas semula jadi tubuh terhadap geseran berterusan.

Baca juga: Ketahui Punca Ketuat Muncul di Kulit Kepala

Bagaimana Mencegah Ketuat dan Heloma?

Sebenarnya kedua penyakit ini mempunyai fokus tindakan yang berbeza untuk mencegahnya. Sekiranya ketuat, pencegahan diutamakan dengan menjaga kebersihan. Contohnya, jangan sentuh ketuat secara langsung, selalu basuh tangan anda dengan teliti jika anda menyentuh ketuat secara tidak sengaja, dan pastikan tangan dan kaki anda sentiasa bersih.

Semasa di heloma, penggunaan kasut atau kasut yang selesa adalah keutamaan. Supaya geseran kaki dapat dikurangkan. Anda boleh membeli kasut pada siang hari ketika kaki anda berada seluasnya. Juga, jangan lupa menggunakan pelembap di kawasan kulit kering. Anda juga disarankan memakai sarung tangan atau stoking supaya bahagian badan ini dapat mengelakkan geseran.

Untuk petua mencegah penyakit kulit yang lain, anda boleh berbincang dengan doktor di . Pakar dalam akan memberikan maklumat kesihatan mengikut keadaan kesihatan anda.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Penyakit & Keadaan: Ketuat Biasa.
Kaki Saya Sakit. Diperoleh pada 2019. Heloma Molle, Heloma Durum - Jagung Lembut dan Keras.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found