Inilah Yang Membezakan Gangguan Dysphoric Pramenstruasi dan PMS

, Jakarta - Banyak wanita merasa berbeza seminggu atau lebih sebelum mereka mendapat haid. Mereka mungkin sering menangis, mudah marah, mengantuk, kurang tenaga, mengalami jerawat, dan banyak lagi.

Sekiranya anda mengalami beberapa keadaan kesihatan ini pada masa yang sama setiap bulan dan hilang sendiri setelah haid anda bermula, anda mungkin mengalami sindrom pramenstruasi (PMS). Walau bagaimanapun, jika gejala PMS anda sangat melampau sehingga anda tidak dapat meneruskan aktiviti seharian anda atau jika gejala PMS anda mengganggu hubungan anda dengan orang di sekeliling anda, anda mungkin mengalami gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD). Keadaan ini adalah bentuk PMS yang lebih teruk. Ayuh, ketahui perbezaan antara PMS dan PMDD di bawah.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara PMS dan senggugut

Perbezaan Antara Gejala PMS dan PMDD

Hampir 75 peratus wanita yang mengalami haid biasanya hanya mengalami PMS ringan. PMDD, sebaliknya, lebih jarang berlaku, dan hanya mempengaruhi sekitar 3-8 peratus wanita.

Wanita yang mempunyai PMS ringan mungkin tidak memerlukan bantuan doktor untuk merawat keadaannya. Walau bagaimanapun, wanita dengan PMDD mungkin perlu berjumpa doktor untuk merawat keadaannya.

Pada pandangan pertama, PMS dan PMDD mungkin kelihatan sama kerana mereka mempunyai banyak gejala yang sama, termasuk:

 • kembung.
 • Payudara menjadi sensitif.
 • Sakit kepala.
 • Sakit atau sakit otot dan sendi.
 • Keletihan.
 • Susah tidur.
 • Mengidam makanan tertentu.
 • Perubahan emosi.

Baca juga: Makanan Penghilang Sakit 5 PMS

Walau bagaimanapun, sebenarnya PMS dan PMDD mempunyai perbezaan dalam banyak gejala. Sebagai contoh:

 • Kemurungan. Sekiranya anda menghidap PMS, anda mungkin merasa sedih dan tertekan. Namun, jika anda menghidap PMDD, kesedihan anda mungkin sangat melampau sehingga anda merasa putus asa, dan mungkin juga memikirkan untuk membunuh diri sendiri.
 • Keresahan. Apabila anda menghidap PMS, anda mungkin juga merasa cemas. Namun, ketika mengalami PMDD, tahap kegelisahan yang anda rasakan boleh menjadi lebih parah daripada PMS.
 • Perubahan Mood. PMS dapat menjadikan mood anda berubah. Sekarang anda berasa sangat gembira, tetapi pada minit berikutnya, anda boleh marah dan menangis dengan mudah. Walau bagaimanapun, dalam kes PMDD, perubahan mood yang anda rasakan boleh menjadi lebih teruk. Anda mungkin sangat marah dan cenderung kesal dengan perkara-perkara yang biasanya tidak mengganggu anda. Anda juga mungkin boleh bertarung, walaupun anda tidak pernah bertengkar sebelumnya.
 • Perasaan Mengenai Kehidupan. Sekiranya anda mengalami PMS dan merasa tertekan, anda mungkin berehat sebentar dari rutin biasa anda. Namun, jika anda menghidap PMDD, anda mungkin tidak lagi peduli dengan pekerjaan, hobi, rakan dan keluarga anda, atau apa sahaja yang sebenarnya dapat menjadikan mood anda lebih baik.

Baca juga: Kesakitan Menstruasi Mengganggu Aktiviti, Apa yang Menyebabkannya?

Perbezaan Antara Rawatan PMS dan PMDD

PMS ringan biasanya masih dapat diatasi dengan membuat beberapa perubahan gaya hidup, seperti bersenam, mengubah diet, tidur yang cukup, dan menguruskan tekanan. Sebilangan wanita mungkin perlu mengambil ubat resep atau resep.

Namun, jika anda menghidap PMDD, perubahan gaya hidup mungkin sedikit membantu, tetapi doktor anda juga akan memberikan ubat untuk melegakan simptomnya. Terdapat dua jenis ubat yang terbukti dapat mengurangkan gejala pada wanita dengan PMDD:

 • Antidepresan SSRI. Kerana PMDD mempengaruhi mood dan boleh menyebabkan kemurungan, doktor sering memberi resep perencat pengambilan semula selektif (SSRI). Ini adalah antidepresan yang mempengaruhi bahan kimia di otak yang disebut serotonin. Ubat ini dapat membantu melegakan banyak gejala PMDD yang mempengaruhi mood anda.
 • Pil perancang keluarga. Ubat ini dapat mencegah anda ovulasi (pelepasan telur dari ovari setiap bulan) yang dapat mengurangkan gejala PMDD. Pil kawalan kelahiran sering membantu melegakan gejala fizikal, seperti sakit dan sakit.

Itulah perbezaan antara PMDD dan PMS yang penting untuk diketahui oleh wanita. Sekiranya anda sering mengalami kesakitan yang teruk sebelum haid, berbincanglah dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Adakah Saya Mempunyai PMS, atau Adakah Ini PMDD?