5 Petua Mengelakkan Mata Panda

, Jakarta - Lingkaran gelap di bawah mata biasanya terjadi kerana gaya hidup yang juga boleh menyebabkan mata panda. Nah, untuk mengatasi mata panda ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Ayuh, cari helah berikut, OK:

  1. Beg Teh Terpakai

Untuk meringankan lingkaran hitam di bawah mata, anda boleh memampatkan mata dengan beg teh yang telah digunakan. Biarkan selama 7-10 minit untuk hasil yang berkesan, kemudian cuci muka seperti biasa. Teh mengandungi antioksidan yang baik untuk mengatasi masalah kulit, terutamanya penampilan lingkaran hitam di mata.

  1. Potongan Timun

Mengatasi mata panda juga dapat dilakukan dengan memampatkan mata dengan potongan timun. Potong timun dan masukkan bahagian berair ke dalam kantung mata dan biarkan selama 5-10 minit. Timun mengandungi silika yang berfungsi untuk pembentukan tisu penghubung di kulit.

  1. Kentang

Kentang mentah yang dihiris juga berkesan terhadap mata panda. Alternatif lain ialah parut kentang mentah dan kemudian rendam bebola kapas. Setelah bebola kapas menyerap semua air, kentang baru dimampatkan ke dalam mata selama 10-15 minit.

  1. Tomato

Selain pemulihan dari luar, anda juga boleh menggunakannya dari dalam dengan membuat jus tomato dan meminumnya. Untuk pilihan lain, anda juga boleh minum air lemon dengan sedikit daun pudina sebagai alternatif kepada jus.

  1. Minyak zaitun

Minyak zaitun kaya dengan Vitamin E dan sememangnya baik untuk kulit. Mencerahkan kulit wajah, menghalang penuaan dan menjadikan kulit lembut. Menyapukan minyak zaitun ke lingkaran bawah mata juga berkesan untuk mengatasi mata panda, urut dengan lembut sehingga minyak diserap dengan sempurna.

Selain gaya hidup, usia yang merayap dan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan juga menjadikan lingkaran hitam di bawah mata. Perbezaan ketebalan kulit juga menjadikan bahagian tubuh tertentu terdedah kepada pendedahan dari persekitaran luar. Sekiranya ketebalan kulit anda di bahagian lain adalah antara 2-3 milimeter, khususnya di bawah mata hanya 0.5 milimeter. Ini menjadikan mata menjadi bahagian sensitif.

Anda boleh mengelakkan dan mengatasi mata panda dengan cara berikut:

  • Jangan gosok mata terlalu keras. Setelah mengetahui bahawa kulit di kawasan mata nipis, mulai sekarang anda harus lebih berhati-hati menyentuh mata anda. Sekiranya mata anda terasa gatal, ada baiknya mencuci mata daripada menggosoknya.
  • Lingkaran mata yang gelap juga boleh disebabkan oleh alahan, jika ini yang anda alami, anda boleh bertanya kepada doktor mengenai keadaan ini . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan memberikan penjelasan dan cadangan terbaik. Cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store, melalui ciri-ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .
  • Kedudukan tidur juga menyebabkan lingkaran hitam di mata. Biasakan tidur hanya dengan menggunakan satu bantal. Untuk kedudukan muka yang neutral, adalah idea yang baik untuk tidur di punggung.
  • menggunakan penghilang solek yang lembut dan tidak membuat anda perlu menggosok terlalu keras sehingga alat solek boleh hilang sepenuhnya. Minyak kelapa, minyak zaitun adalah cadangan untuk penghilang solek selamat dan selesa untuk kulit.
  • Pengambilan alkohol dan rokok dapat mengurangkan kadar air di dalam badan yang juga mempengaruhi kesihatan kulit, termasuk lingkaran hitam di sekitar mata.

Pencemaran udara juga mempengaruhi kesihatan kulit dan ini tidak hanya berlaku di keluar pintu tetapi juga dalaman . Memperhatikan persekitaran tempat anda sering berinteraksi juga merupakan usaha untuk mengelakkan dan mengatasi mata panda.

(Baca juga Hati-hati dengan Penyakit Kronik Kerana Radikal Bebas)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found