Ini adalah 5 Latihan Asas untuk Anak Kucing

, Jakarta - Anak kucing pelatih berbeza dengan anak anjing. Anak kucing mungkin tidak begitu senang dengan latihan, seperti menangkap bola, mengambil surat khabar, meraih frisbee , dan latihan lain yang dirancang khusus untuk anjing.

Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa latihan asas yang boleh digunakan untuk anjing dan kucing. Pada dasarnya, kucing adalah haiwan yang sangat pintar, jadi anda boleh mengajarnya dengan mudah. Mulailah melatih anak kucing peliharaan anda sebaik sahaja anda membawanya pulang sehingga anak kucing dapat menyesuaikan diri dengan tinggal bersama keluarga.

Baca juga: Bagaimana Melatih Kucing Stray untuk Tunduk?

Berikut adalah lima latihan asas yang boleh anda lakukan dengan anak kucing:

1. Ajar Anak Kucing untuk Duduk

Semakin haiwan diberi ganjaran atau penghargaan atas tingkah laku, semakin besar peluangnya untuk menguasai tingkah laku tersebut. Untuk mengelakkan kemungkinan timbulnya masalah tingkah laku, latihan asas pertama yang perlu diajarkan oleh kucing peliharaan anda adalah tingkah laku asas seperti duduk.

Cara mengajar anak kucing untuk duduk adalah dengan membalasnya sebaik sahaja duduk. Anda juga boleh menggunakan bunyi seperti "bagus" ketika anak kucing memukul lantai. Sebaik sahaja anak kucing anda mematuhi perintah anda untuk duduk, anda dapat membalasnya dengan makanan ringan, seperti tuna atau sesudu makanan kucing dalam tin.

Sekiranya anak kucing ingin mendapatkan makanan dengan kaki atau berdiri di kaki belakangnya, alihkan makanan dari situ sehingga semua kakinya menyentuh lantai.

Tujuannya adalah agar anda tidak membalasnya kerana tingkah laku yang tidak diingini (calar dan berdiri di belakang kaki), sebaliknya memberi penghargaan kepada tingkah laku yang diingini (duduk). Caranya adalah untuk memastikan anak kucing anda lapar semasa anda melatihnya, jadi ia akan berminat dengan hadiah dan ikut arahannya.

2. Latih Anak Kucing Anda Untuk Menyukai Kandangnya

Ajar anak kucing untuk merasa betah di kandang mereka sejak usia dini. Memberi makan di kandang adalah cara yang baik untuk membiasakannya berada di kawasan tertutup.

Pada permulaan latihan, pastikan pintu kandang terbuka, kemudian apabila anak kucing sudah terbiasa dengan sangkar, tutup pintu kandang untuk beberapa saat. Melatih anak kucing untuk belajar menyukai sangkarnya berguna untuk melindungi kucing ketika dia ingin membawanya dalam perjalanan kemudian.

3. Latih Anak Kucing untuk Membiasakan Berbagai Jenis Belaian

Banyak kucing hanya bertoleransi dengan cara-cara tertentu, dan tidak selesa ditahan dalam keadaan canggung. Walau bagaimanapun, anak kucing mungkin dipegang dalam pelbagai posisi yang tidak selesa pada waktu tertentu.

Contohnya, ketika anak saudara datang berkunjung atau di hospital veterinar, dan sebagainya. Anda perlu menyediakan anak kucing anda untuk ini dengan mengajarnya untuk menerima pelbagai jenis belaian dan pelukan.

Berlatihlah hanya sehingga kucing merasa selesa dan santai. Cuba pegang kucing di sisinya, atau bawa di bawah pelukannya dengan bahagian bawahnya tergantung.

Juga, amalkan memegang anak kucing untuk jangka masa yang pendek. Sentuh bahagian badannya, seperti kaki dan telinganya, sedikit menarik ekornya, dan jalankan jari ke gigi dan gusi. Berikan penghargaan untuk setiap gerak tubuh dan pelukan.

Membiasakan anak kucing dirawat dengan cara yang berbeza memudahkan anda menggunting kuku mereka, menggosok gigi, dan membersihkan telinga mereka ketika mereka semakin tua.

Baca juga: Cara yang betul untuk merawat telinga kucing peliharaan

4. Ajar Anak kucing untuk bersosial

Perlu diingat, tempoh sosialisasi utama untuk anak kucing adalah antara usia 2-7 minggu. Banyak kucing ketakutan sebagai orang dewasa dan bersembunyi ketika pelawat datang kerana mereka melihat beberapa orang di luar keluarga dalam tempoh sosialisasi.

Cegah hal itu terjadi dengan membiasakan anak kucing anda bertemu dengan banyak orang. Anda boleh menjemput keluarga atau rakan ke rumah anda. Berikan hadiah, mainan, petting atau pujian untuk setiap pengalaman baru bertemu orang lain, dan elakkan memaksa anak kucing itu sampai ketakutan.

Anda juga boleh membawa anak kucing anda berjalan-jalan di sekitar rumah, jadi ia akan terbiasa dengan pelbagai haiwan. Sebelum membawa kucing anda ke kucing lain, lawati doktor haiwan untuk memastikan anak kucing dilindungi dengan vaksin yang betul.

5. Latih Anak Kucing untuk Main dengan Mainannya

Bermain dengan anak kucing adalah cara terbaik untuk berkawan dengan mereka dan mengurangkan lebihan tenaga pada anak kucing. Walau bagaimanapun, apabila anda bermain kasar dengan anak kucing, anak kucing akan mengetahui bahawa tidak mengapa bermain dengan gigi dan cakar pada kulit pemiliknya, yang boleh meningkat menjadi gigitan dan calar yang lebih sukar.

Gunakan mainan untuk berinteraksi dengan anak kucing. Contohnya, mainan tali dengan bulu di hujungnya, bola atau mainan catnip akan terasa menyenangkan anak kucing seperti tangan anda.

Baca juga: Pertama kali membesarkan kucing, perhatikan 7 perkara ini

Itulah 5 latihan asas yang boleh diajar kepada anak kucing. Anda juga boleh meminta doktor haiwan anda tentang cara merawat atau melatih anak kucing melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Vetstreet. Diakses pada tahun 2020. Lima Petua Latihan untuk Pemilik Anak Kucing Baru