Bagaimana Merawat Carian Pergigian?

Jakarta - Karies gigi, yang hanya lubang kecil di permukaan gigi, dapat berkembang menjadi rongga jika tidak dirawat. Penyebab keadaan ini adalah bakteria Streptococcus mutans pada permukaan gigi, yang menghasilkan asid dari gula, membentuk plak, dan menyebabkan kehilangan mineral (demineralisasi) enamel gigi.

Hakisan dari masa ke masa menyebabkan lubang kecil pada enamel gigi. Kemudian, setelah kerosakan asid merebak ke lapisan dentin di bawah enamel, rongga atau lubang dapat terbentuk. Jadi, bagaimana merawat karies gigi supaya tidak bertambah buruk?

Baca juga: Hati-hati, 4 Makanan Ini Mencetuskan Carian Gigi pada Kanak-kanak

Rawatan Doktor untuk Carian Pergigian

Banyak masalah pergigian, bahkan rongga dalam, berkembang tanpa rasa sakit atau gejala lain. Pemeriksaan gigi secara berkala adalah kaedah terbaik untuk mengesan karies gigi sebelum ia menjadi lebih teruk.

Sekiranya anda didiagnosis dengan karies gigi, beberapa rawatan biasa di doktor gigi adalah:

  • Rawatan fluorida. Rawatan fluorida profesional mengandungi lebih banyak fluorida daripada ubat gigi dan ubat kumur biasa. Sekiranya fluorida lebih kuat diperlukan setiap hari, doktor gigi anda mungkin menetapkannya.
  • Mengisi gigi. Mengisi gigi adalah rawatan utama apabila rongga tumbuh melebihi enamel gigi.
  • Mahkota gigi. Mahkota gigi diletakkan untuk menutup gigi untuk mengatasi kerosakan teruk.
  • Terusan akar. Apabila kerosakan gigi mencapai bahagian dalam gigi (pulpa), rawatan saluran akar mungkin diperlukan.
  • Cabut gigi. Rawatan ini biasanya dilakukan sekiranya karies gigi telah menyebabkan kerosakan yang teruk.

Baca juga: Kepentingan Mengajar Kesihatan Pergigian dan Mulut kepada Kanak-kanak

Rawatan di Rumah untuk Cari Pergigian

Apa yang boleh dilakukan jika anda sudah mengalami karies gigi? Anda boleh mengelakkan keadaan ini menjadi lebih teruk, dengan rawatan rumah berikut:

1. Kunyah Gula Tanpa Gula

Mengunyah permen karet tanpa gula selepas makan dapat membantu mengingatkan semula enamel. Gula bebas gula yang mengandungi sebatian yang disebut amorf fosfopeptida-kalsium fosfat kasein (CPP-ACP) telah terbukti dapat mengurangkan bakteria S. mutans bahkan lebih daripada gusi yang mengandung xylitol.

2. Meningkatkan Pengambilan Vitamin D

Vitamin D penting untuk membantu menyerap kalsium dan fosfat dari makanan yang anda makan. Anda boleh mendapatkan vitamin D dari produk tenusu, seperti susu dan yogurt, atau dengan berjemur pada waktu pagi.

3. Menyikat Gigi dengan Ubat Gigi Fluorida

Fluorida memainkan peranan penting dalam mencegah rongga dan mengingatkan semula enamel. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Epidemiologi Pergigian Komuniti dan Mulut pada tahun 2014, menunjukkan bahawa memberus gigi secara tetap dengan ubat gigi fluoridasi dapat mengelakkan berlakunya rongga.

4. Kurangkan Pengambilan Makanan Manis

Makanan manis boleh menyebabkan dan memburukkan lagi karies gigi. Jadi, seboleh mungkin kurangkan pengambilan gula dari makanan manis. Perhatikan juga kandungan gula dalam makanan atau minuman dalam kemasan, yang biasanya mengandungi sejumlah besar pemanis buatan.

Baca juga: Jangan mengabaikannya, ini adalah tanda anda perlu memeriksa gigi anda

5. Gunakan Akar Licorice

Ekstrak dari tanaman licorice China ( Glycyrrhiza uralensis ) dapat memerangi bakteria penyebab karies gigi, menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Produk Semula jadi . Walau bagaimanapun, kajian yang lebih besar dan jangka panjang diperlukan dalam hal ini.

Ubat rumah ini tidak dapat menghilangkan karies gigi sepenuhnya. Walau bagaimanapun, usaha ini dapat dilakukan untuk mencegah karies gigi menjadi lebih besar dan mencegah karies baru terbentuk. Karies gigi lebih awal dikesan, semakin mudah bagi doktor gigi untuk membetulkannya.

Jadi, pastikan anda kerap berjumpa doktor gigi, okey? Untuk menjadikannya lebih mudah dan cepat, anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan doktor gigi di hospital.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Cara Menghilangkan Rongga.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Cara Semula Jadi Untuk Menghilangkan Rongga Di Rumah.
Epidemiologi Pergigian Komuniti dan Mulut. Diakses pada tahun 2021. Ubat Gigi Fluorida Tinggi: Percubaan Rawak Berawak Multisenter Pada Orang Dewasa.
Jurnal Produk Semula jadi. Diakses pada tahun 2021. Isoflavonoid dan Coumarins dari Glycyrrhiza uralensis: Aktiviti antibakteria terhadap Patogen Mulut dan Penukaran Isoflavia menjadi Isoflavan-Quinones semasa Pemurnian.