4 Penyakit dengan Ciri-ciri Darah Batuk

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami batuk darah? Sekiranya demikian, anda harus berhati-hati. Kerana batuk darah adalah petunjuk penyakit berbahaya. Terutama jika anda berumur dan perokok aktif.

Batuk darah adalah keadaan apabila seseorang batuk darah. Batuk darah sendiri adalah bentuk gejala yang boleh timbul kerana beberapa keadaan.

Sekiranya batuk yang disertai dengan darah dialami oleh orang muda yang mempunyai sejarah perubatan yang baik, biasanya bukan merupakan petunjuk penyakit serius. Namun, jika batuk darah dialami oleh orang-orang yang sudah tua dan mempunyai kebiasaan merokok, kemungkinan batuk darah adalah petunjuk penyakit serius.

Berikut adalah petunjuk penyakit berbahaya dengan gejala batuk darah:

1. Pneumonia (paru-paru basah)

Pneumonia adalah jangkitan yang menyebabkan keradangan kantung udara di satu atau kedua paru-paru. Pada penderita radang paru-paru, sekumpulan kantung udara kecil di hujung saluran pernafasan di paru-paru akan membengkak dan mengisi dengan cairan.

Tanda-tanda biasa yang berlaku pada orang dengan radang paru-paru adalah batuk yang berterusan disertai dengan kahak dan darah, demam, menggigil, kesukaran bernafas, sakit dada, penurunan selera makan, dan degup jantung yang lebih cepat.

2. Bronkitis Akut

Penyakit ini boleh menjadi salah satu penyebab batuk darah. Bronkitis disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus, yang membuat saluran udara meradang. Penyakit ini biasanya berlaku tiga hingga empat hari selepas selesema atau selesema yang tidak membaik dan dicirikan oleh batuk kering.

Darah dalam kahak berasal dari pecahnya saluran darah di sekitar bronkus (cabang saluran angin) akibat keradangan. Tanda-tanda umum yang berlaku pada orang dengan bronkitis akut adalah sama dengan yang berlaku pada orang dengan radang paru-paru.

3. TB (Tuberkulosis)

TB atau tuberkulosis adalah penyakit paru-paru berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis. Penyakit ini ditularkan oleh orang TB aktif yang batuk dan menghasilkan titisan air liur dan disedut oleh orang yang sihat yang tidak mempunyai kekebalan terhadap penyakit ini.

TB memerlukan rawatan jangka panjang. TB yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan komplikasi yang mengurangkan fungsi paru-paru. Penyakit ini dicirikan oleh batuk dan kahak selama lebih dari tiga minggu, demam, berkeringat malam, dan kelemahan.

4. Gagal Jantung Kongestif

Kegagalan jantung kongestif adalah kegagalan jantung untuk mengepam bekalan darah yang diperlukan oleh badan. Ini disebabkan oleh kelainan otot jantung, jadi jantung tidak dapat berfungsi dengan normal.

Setakat ini, kegagalan jantung digambarkan sebagai keadaan di mana jantung seseorang berhenti berdegup. Sebenarnya, kegagalan jantung bermaksud ketidakupayaan jantung untuk mengepam darah atau ketidakupayaan jantung untuk memenuhi kuota darah normal yang diperlukan oleh tubuh.

Pada peringkat awal, gejala mungkin tidak memberi kesan pada keadaan kesihatan umum. Namun, apabila keadaan pesakit bertambah buruk, gejala menjadi semakin nyata. Sekiranya keadaan pesakit terus memburuk, gejala akan muncul seperti degupan jantung yang tidak teratur, batuk darah disebabkan pembengkakan paru-paru, dan sesak nafas kerana paru-paru dipenuhi dengan cairan.

Segera berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mengalami gejala batuk darah seperti di atas. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Sembang, Panggilan Suara / Video di mana sahaja dan bila-bila masa. Anda bukan sahaja dapat mengadakan perbincangan langsung, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Apotek Antar dari . Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di App Store atau Google play!

Baca juga:

  • Kerja Pejabat Diancam Kanser Paru-paru
  • 10 Gejala Tuberkulosis Yang Anda Perlu Tahu
  • Hati-hati dengan Komplikasi Kerana Tuberkulosis