Menjaga Perasaan Dapat Menyebabkan Kemurungan, Inilah Cara Mengatasinya

"Perasaan yang terpendam dan tidak diekspresikan dari waktu ke waktu dapat membuat anda tertekan. Oleh itu, cuba ungkapkannya kepada orang lain atau tuangkan perasaan anda ke dalam media, seperti jurnal, karya seni atau lagu. "

, Jakarta - Adakah anda termasuk orang yang suka menyimpan perasaan? Sekiranya demikian, anda harus mula mengurangkan tingkah laku ini, ya. Sudah tentu, anda mesti mempunyai alasan untuk memilih untuk menyembunyikan perasaan anda daripada meluahkannya. Akan tetapi, lebih baik hanya meluahkan perasaan yang mengganggu dengan cara yang sesuai.

Sebabnya, memendam perasaan atau memendam emosi dapat membuat anda tertekan, bahkan tertekan. Sekiranya anda sukar untuk mengekspresikan emosi, anda boleh mencuba petua berikut untuk mengelakkan kemurungan.

Baca juga: Kesihatan Mental Boleh Mempengaruhi Kesihatan Fizikal

Adakah anda suka menekan perasaan? Biarkan begitu

Sebilangan besar orang yang suka menekan perasaan mereka umumnya mempunyai keperibadian tertutup. Biasanya, orang yang mempunyai keperibadian tertutup lebih tegas dalam komunikasi sehingga akan lebih sukar untuk meluahkan perasaan mereka. Sekiranya anda salah satu daripadanya, cubalah petua berikut untuk mengelakkan kemurungan:

1. Tanya Diri

Mulakan dengan bertanya pada diri sendiri bagaimana perasaan anda sekarang. Ini penting agar anda benar-benar memahami perasaan anda sendiri sebelum dapat menyampaikannya kepada orang lain.

2. Latih Diri

Mulailah berlatih mengekspresikan perasaan dengan ayat yang bermula dengan perkataan "I". Contohnya "Saya merasa takut", "Saya merasa kecewa", "Saya merasa marah" atau "Saya merasa sedih".

3. Berbual dengan Orang Lain

Kongsi perasaan anda dengan orang lain. Sebaliknya, pilih orang yang paling anda percayai, seperti rakan atau keluarga supaya anda lebih selesa dan bebas untuk menyatakannya.

Baca juga: Inilah Yang Berlaku Apabila Anda Rasa Tidak Selamat

4. Tuangkan ke dalam Media

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk meluahkan perasaan anda kepada orang lain, cubalah mencurahkannya ke media. Anda boleh mencurahkan sepenuh hati ke dalam jurnal, karya seni atau lagu yang anda buat sendiri.

5. Fokus pada Positif

Walaupun kelihatan sukar untuk berfikir secara positif ketika anda merasa tidak enak, tidak ada salahnya mencuba. Memusatkan perhatian kepada perkara positif dapat mengurangkan emosi yang tidak stabil sehingga anda dapat merasa sedikit selamat dan selesa.

Hati-hati dengan Tanda-Tanda Kemurungan

Melancarkan dari garis kesihatan, Penyelidikan menunjukkan bahawa menahan emosi sebenarnya boleh mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental. Orang yang suka mengawal emosinya lebih mudah diserang penyakit kerana penurunan fungsi sistem imun. Emosi yang tertekan juga dapat mempengaruhi keadaan kesihatan mental, seperti tekanan, kegelisahan, hingga kemurungan.

Kemurungan lebih daripada sekadar merasa sedih atau tertekan. Keadaan ini boleh mempengaruhi mood dan menghalang aktiviti harian. Atas sebab ini, mulailah membuka sedikit dan luahkan perasaan yang mengganggu anda. Semasa mengalami kemurungan, seseorang biasanya selalu merasa bersalah, putus asa, tidak berharga, cemas dan bimbang selalu, sensitif, insomnia untuk kehilangan minat dalam aktiviti.

Baca juga: Yang Anda Perlu Tahu mengenai Ujian Personaliti MBTI

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda ini, berjumpa dengan pakar psikiatri dengan segera untuk mengatasinya. Buat temu janji hospital melalui aplikasi untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal. Sebabnya, kemurungan yang terus dibiarkan akan sangat berbahaya, bahkan berisiko mencetuskan pemikiran bunuh diri. Jangan berlengah untuk memeriksa diri anda dan muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Biarkan: Menangani Emosi yang Tertekan.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kesan Kegelisahan pada Badan.
Sains Breathwork. Diperoleh pada 2021. Bahaya Sebenar Menindas Emosi Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found