Faedah Membaca Buku untuk Perkembangan Anak

, Jakarta - Membaca boleh menjadi pengalaman yang menyeronokkan yang dapat dikongsi oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka. Bukan hanya sebagai ikatan Manfaat membaca buku untuk kanak-kanak adalah sebagai pengembangan kemahiran berbahasa dan membuka peluang yang lebih besar untuk kanak-kanak belajar membaca.

Menurut kajian yang dilakukan oleh Jurnal Pediatrik menunjukkan bagaimana aktiviti membaca biasa yang biasa dilakukan pada awal kanak-kanak dapat meningkatkan perkembangan otak anak-anak. Walaupun dengan mendengar cerita yang dibaca, dapat membawa perubahan positif dalam perkembangan kognitif.

Membaca boleh menjadi rangsangan kognitif yang merangsang sisi otak anak untuk membantu mereka membayangkan diri mereka sendiri dan orang lain dan memberikan pemahaman tentang bahasa dan makna dalam sebuah cerita.

Membiasakan kanak-kanak membaca bersama-sama dan secara individu apabila kanak-kanak dapat membaca, menolong kanak-kanak menghadapi risiko sukar memahami sesuatu situasi, dan membantu mereka menyelesaikan masalah dan berdikari.

Tambahan lagi, faedah membaca buku malah dapat mengurangkan ketegangan dan kegelisahan yang dialami oleh kanak-kanak sepanjang masa pertumbuhan dan perkembangan mereka. Kanak-kanak pada usia muda, terutama ketika mereka memasuki sekolah, cenderung mengalami kegelisahan dan tekanan, jadi memberi mereka aktiviti yang berguna seperti membaca dapat membantu menghilangkan tekanan.

Meningkatkan Jangka Hayat

Manfaat membaca buku untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak tidak hanya berlaku ketika anak-anak pada usia muda, tetapi juga berterusan ketika anak-anak dewasa. Menurut The American Academy of Pediatrics, membaca dapat meningkatkan jangka hayat sebanyak 23 peratus.

Kanak-kanak yang membesar dengan kebiasaan membaca mempunyai kehidupan yang lebih bahagia dan dapat menyesuaikan diri walaupun dalam keadaan sukar. Ini kerana kebiasaan membaca menjadikan mereka bebas dari keadaan atau persekitaran sosial.

Mereka tidak meletakkan kebahagiaan mereka pada orang lain atau bergantung pada persekitaran mereka untuk kesenangan mereka. Mereka mempunyai cara untuk membuat diri mereka gembira melalui kesenangan membaca dan ini secara tidak langsung meningkatkan jangka hayat mereka. Mengetahui betapa hebatnya faedah membaca untuk pertumbuhan dan perkembangan anak dalam jangka masa panjang, sangat disarankan agar ibu bapa membiasakan diri dengan aktiviti membaca untuk anak-anak mereka.

Sebagai guru pertama dan terpenting dalam kehidupan awal anak-anak, ibu bapa mempunyai tanggungjawab besar dalam mengembangkan hobi anak-anak. Enam tahun pertama dalam fasa kehidupan anak sangat penting untuk perkembangan otak yang sihat.

Otak memerlukan rangsangan dan pengalaman baru untuk mengembangkan sel dan membuat hubungan. Ibu bapa boleh memberi pengaruh positif terhadap pertumbuhan mental anak-anak. Membaca seperti melatih minda serta membuka mindset dan memberi wacana baru dalam pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

Kualiti rangsangan kognitif di rumah, terutama sebelum memasuki sekolah, sangat mempengaruhi pencapaian kualiti hidup yang baik untuk anak-anak. Ibu bapa adalah guru pertama dan paling penting bagi anak-anak, jadi menjadi tugas dan tanggungjawab ibu bapa untuk memberikan pengalaman yang berkualiti mengenai pembelajaran kehidupan.

Bermula dengan Buku Bergambar

Ibu bapa dapat merangsang keseronokan membaca anak-anak dengan memberikan bacaan yang berkualiti dan menarik. Ini dapat dimulakan dengan memberikan buku bergambar yang dibaca dengan cara yang menarik dan menyeronokkan.

Apabila pengalaman menyeronokkan ini diulang, ia akan membuatkan anak memerlukan aktiviti tersebut. Keperluan ini akhirnya menjadi suatu kewajiban, keperluan, dan kesenangan yang harus dilaksanakan seterusnya sehingga anak itu menjadi dewasa.

Sekiranya ibu bapa ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah membaca buku untuk anak-anak sebagai sebahagian daripada pertumbuhan dan perkembangan mereka, mereka boleh bertanya secara langsung kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Untuk Berkembang Dengan Pintar, Terapkan 4 Tabiat Ini kepada Anak-anak
  • Berikut adalah 4 Corak Keibubapaan Sihat untuk Perkembangan Anak
  • Ayuh, lakukan 5 aktiviti ini untuk menjalin hubungan dengan si kecil