Apa yang perlu dilakukan apabila prestasi anak menurun di sekolah?

, Jakarta - Perubahan prestasi akademik anak, seperti penurunan prestasi, adalah sesuatu yang wajar dalam proses pertumbuhan. Puncanya dapat dilihat dari dua faktor, iaitu faktor dalaman dan luaran. Faktor dalaman merangkumi perkara yang timbul dari dalam diri anak, seperti kurang rehat, kurang tidur, atau sakit.

Jadi, apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa? Perlu ada kerjasama antara ibu bapa dan guru di sekolah untuk meningkatkan akademik anak-anak. Penglibatan ibu bapa dan sekolah mempengaruhi pencapaian dan perkembangan akademik anak-anak. Untuk melakukannya, berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ambil:

Baca juga: Adakah Penting untuk Menekankan Anak-anak Untuk Mencapai Sejak Zaman Awal?

1. Ketahui jika anak anda mempunyai masalah di sekolah

Ibu bapa perlu tahu bahawa kadangkala nilai atau pencapaian anak di sekolah merosot kerana masalah yang mengganggu fikiran anak. Cuba cari tahu adakah anak anda menghadapi masalah buli dan buli di sekolah, atau masalah lain seperti akil baligh.

Sekiranya masalah diselesaikan, kemungkinan pencapaian anak akan bertambah baik. Bapa dan ibu boleh memulakan dengan berbincang dengan anak mereka dari hati ke hati. Ingatlah untuk membincangkannya dengan nada suara yang lembut dan tenang. Cari masa terbaik ketika anak kecil anda berada dalam mood yang baik.

2. Berbincang dengan guru di sekolah

Sesekali, ayah dan ibu perlu bertemu dengan guru di sekolah untuk membincangkan akademik dan watak anak-anak di sekolah. Minta cadangan guru, apa aktiviti yang harus dilakukan oleh ibu bapa dan anak-anak di rumah untuk bersiap sedia menghadapi peperiksaan dan meningkatkan pemahaman anak mengenai perkara itu. Ibu bapa dan guru mesti bekerjasama sebagai bentuk sokongan untuk perkembangan akademik dan pencapaian anak-anak.

3. Beri Sokongan Kanak-kanak

Terus menyokong anak kecil anda walaupun prestasinya semakin merosot. Kemudian, puji anak anda untuk perkara yang dilakukannya dengan baik atau di kawasan yang menunjukkan prestasi yang baik. Sekiranya anak merasa selesa dengan dirinya sendiri, maka dia akan melakukan yang terbaik. Perlu diingat, kanak-kanak yang takut akan kegagalan cenderung merasa cemas ketika menjalani pelajaran di sekolah dan mudah melakukan kesalahan.

Baca juga: 3 Cara Melindungi Kanak-kanak dari Keganasan Malam

4. Buat Pembelajaran yang Seronok Di Rumah

Sebilangan kanak-kanak tidak suka kerja rumah (kerja rumah) atau kerja sekolah. Walau bagaimanapun, menolong dan menemani anak-anak menyelesaikan tugas mereka adalah penting. Untuk menggembirakan anak anda, cubalah menjadikan kerja sekolah lebih menyeronokkan. Contohnya, menyediakan makanan ringan semasa dia belajar, menemani anak-anak ketika melakukan tugas, atau membiarkan anak-anak melakukan tugas sambil mendengar muzik kegemaran mereka.

Ayah dan ibu juga boleh melakukan aktiviti bersama-sama dengan anak-anak mereka apabila kerja sekolah mereka selesai. Berjalan-jalan, makan malam bersama, memasak makanan kegemaran anda bersama-sama boleh menjadi pilihan untuk dilakukan. Memberi hadiah ketika anak dapat menyelesaikan tugas juga membantu anak untuk lebih fokus semasa mengerjakannya.

5. Bincangkan dengan Pakar Pediatrik

Kadang kala ibu bapa juga perlu berbincang dengan pakar pediatrik atau psikologi kanak-kanak mengenai masalah di sekolah. Kerana kekurangan peningkatan akademik anak mungkin merupakan gejala masalah yang lebih kompleks. Contohnya, gabungan tingkah laku, psikologi, dan kesukaran belajar juga berperanan dalam penurunan prestasi anak.

Baca juga: Usia yang tepat untuk memulakan pendidikan seks pada kanak-kanak

6. Pastikan anak sihat dan mendapat rehat yang cukup

Tubuh anak yang sihat akan menghasilkan minda yang sihat dan aktif. Agar kesihatan anak-anak sentiasa terjaga, sediakan makanan berkhasiat dan gunakan makanan yang seimbang. Kanak-kanak juga mesti mendapat rehat yang cukup pada hari-hari persekolahan, terutamanya semasa peperiksaan. Sekiranya anak anda letih, maka dia mungkin tidak dapat memberi perhatian di kelas atau tidak fokus pada peperiksaan sekolah.

Itulah yang dapat dilakukan oleh ayah dan ibu untuk meningkatkan pencapaian anak mereka di sekolah. Sekiranya perlu, ibu bapa berbincang dengan pakar pediatrik atau psikologi kanak-kanak melalui aplikasi tersebut untuk lebih banyak cadangan. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

CDC. Diakses pada tahun 2020. Kanak-kanak yang Sihat. Pelajar yang Berjaya. Komuniti yang Lebih Kuat
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Penglibatan Ibu Bapa dan Pembangunan Akademik dan Sosial Kanak-kanak di Sekolah Dasar
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anak Anda Tertinggal di Sekolah