Menu Iftar Wajib untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Untuk memastikan puasa berjalan lancar, sangat penting untuk menjaga kesihatan melalui pengambilan makanan yang sihat, terutama menu iftar, termasuk wanita hamil. Menu iftar untuk wanita hamil tentu saja tidak sewenang-wenangnya, kerana ia melibatkan kesihatan janin di dalam rahim juga.

Oleh itu, ketika berbuka puasa, penting bagi wanita hamil untuk memantau jenis makanan yang mereka makan. Sesungguhnya, wanita hamil memerlukan vitamin dan mineral wajib seperti asid folik, vitamin D, zat besi, dan kalsium. (Baca juga: 5 Faedah Berpuasa untuk Wanita Hamil)

Nah, beberapa menu iftar untuk wanita hamil yang boleh disyorkan kerana mengandungi bahan penting ini adalah seperti berikut:

  1. Bayam rebus

Kandungan asid folik semulajadi dalam bayam rebus sangat berguna untuk dimakan sebagai menu iftar untuk wanita hamil. Kandungan asid folik yang tinggi mempunyai banyak faedah untuk wanita hamil dan juga mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan. Selain kandungan asam folatnya, ternyata bayam juga mengandung zat besi, sehingga dapat juga membantu mengurangkan risiko anemia dan menurunkan tekanan darah. Bayam juga berguna untuk melegakan buasir yang sering dialami oleh wanita hamil. (Baca juga: 5 Pemakanan Wajib untuk Wanita Hamil Yang Berpuasa)

  1. Jingga

Sebagai buah dengan rasa manis dan segar, jeruk memang merupakan cadangan yang baik untuk dimakan untuk berbuka puasa. Bukan hanya pengambilan pada waktu biasa, ternyata jeruk juga sangat disarankan untuk dimakan oleh ibu hamil sebagai menu iftar. Sebabnya, jeruk mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh wanita hamil seperti vitamin A, vitamin B1 dan B2, folat, fosforus, kalium, magnesium, dan zat besi. Selain melawan jangkitan dan mengembangkan sistem kekebalan tubuh, jeruk juga baik untuk menu iftar untuk wanita hamil kerana dapat mengatasi alahan yang biasa dialami oleh wanita hamil pada umumnya.

  1. Tahu

Tahu mempunyai kandungan berkhasiat bukan hanya untuk wanita hamil, tetapi juga dalam keadaan normal. Beberapa faedah yang diperlukan oleh wanita hamil dan dapat diperoleh dari tahu adalah menghilangkan keletihan, sehingga dapat meningkatkan tenaga setelah berpuasa, membantu proses pembentukan tulang janin yang sangat diperlukan oleh wanita hamil, merawat gangguan pencernaan yang biasa dialami selama kehamilan, membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, dan membantu menurunkan kolesterol jahat. Agar tidak bosan, wanita hamil dapat memproses tahu dengan membuat sup, tahu kukus dengan sayur-sayuran, dan lain-lain.

  1. Salmon

Bukan rahsia lagi bahawa salmon sangat bermanfaat untuk pengambilan wanita hamil. Asid lemak omega-3 sangat berguna untuk menjaga kesihatan jantung, membantu menyeimbangkan tekanan darah tinggi, baik untuk pertumbuhan otak janin di rahim, dan mengatur sistem metabolisme tubuh. Penggunaan salmon boleh dilakukan dengan memanggang atau menumis dengan minyak zaitun dihiasi dengan daun ketumbar cincang. (Baca juga: 6 Perubahan Fizikal Semasa Kehamilan yang Membuat Wanita Tidak Percaya Diri)

  1. Susu

Jangan lupa mengambil susu kerana susu adalah komponen pelengkap penting semasa kehamilan. Sebilangan kebaikan susu adalah meningkatkan plasenta, menguatkan sistem imun dalam badan, memudahkan susu ibu, membantu pembentukan tulang pada janin, mengurangkan risiko anemia dan sumber tenaga. Wanita hamil juga tidak diharuskan minum susu secara langsung ketika berbuka puasa. Menjadikan susu sebagai penutup untuk berbuka puasa juga bagus untuk dilakukan.

Sekiranya wanita hamil ingin mengetahui lebih lanjut mengenai menu iftar yang disyorkan untuk menjaga kesihatan dan kekuatan janin dalam rahim, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor wanita hamil boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .