Ingin Menukar Makanan Kucing? Perhatikan Ini

, Jakarta - Tidak semua kucing menyukai makanan yang biasanya anda berikan. Sangat mungkin terdapat ketidakcocokan dalam kandungan atau ramuan dalam makanan kucing yang anda berikan kepada haiwan kesayangan anda, yang menyebabkan reaksi, seperti keguguran rambut, cirit-birit, terhadap alahan. Sekiranya demikian, sudah tiba masanya anda menukar makanan untuk kucing anda agar masalah yang anda alami tidak berlarutan.

Namun, terlalu kerap menukar makanan kucing juga tidak digalakkan. Sebabnya, terlalu kerap menukar makanan kucing juga boleh menyebabkan kucing mengalami gangguan pencernaan. Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk mengetahui keperluan kucing anda, termasuk pemakanan, supaya anda dapat memberi mereka makanan yang tepat.

Masa yang tepat untuk menukar makanan kucing

Memang benar, ada kalanya anda harus menukar makanan kucing anda. Lalu, apakah keadaan sebenar yang mengharuskan anda melakukannya? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Apabila Kucing Semakin Tua

Keperluan pemakanan kucing akan berubah seiring bertambahnya usia. Sudah tentu, perbezaan usia ini membuatkan anda terpaksa menukar makanan. Adakah kerana anak kucing atau anak kucing memerlukan jumlah kalori yang lebih banyak jika dibandingkan dengan kucing dewasa, kerana aktivitinya lebih tinggi. Makanan untuk anak kucing mesti mengandungi lemak, protein, dan mineral, seperti fosfor dan kalsium. Sementara makanan untuk kucing dewasa disyorkan untuk mengandung kondroitin dan glukosamin .

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Bulu Kucing terhadap Kesihatan

  • Kucing Steril

Rupa-rupanya, makanan yang diberikan kepada kucing yang telah dikumuhkan juga berbeza dengan makanan kucing pada umumnya. Kucing yang belum disterilkan biasanya mempunyai aktiviti yang lebih tinggi dan cenderung lebih aktif, berbanding dengan kucing yang telah disterilkan. Sekiranya pengambilan makanan tidak dijaga dengan baik, kucing yang disenyawakan akan mudah menjadi berlebihan berat badan atau gemuk.

Ini bermaksud, ada penyesuaian terhadap suapan yang anda berikan. Sediakan makanan dengan kandungan protein yang tinggi untuk mengekalkan jisim otot, tetapi kurangkan kandungan lemak, sekitar 25 peratus dari keperluan normal. Anda juga boleh menyediakan makanan dengan kandungan serat tinggi untuk membantu mengekalkan berat badan dan merasa kenyang lebih lama.

  • Kucing Tidak Selera

Tidak jauh berbeza dengan manusia, kucing boleh kehilangan selera makan. Biasanya, ini berlaku ketika kucing sakit, panas atau bosan dengan makanan yang anda sediakan. Sudah tentu, agar selera makannya dapat kembali, anda disarankan untuk menukar makanannya. Memberi makanan basah diduga dapat membantu meningkatkan selera makannya lagi, kerana tekstur makanan basah cenderung lembut dan aromanya agak kuat.

Baca juga: Tidak Sama, Petua yang Betul untuk Merawat Anak kucing Parsi

  • Rambut Bermasalah

Nutrien yang terdapat dalam makanan kucing mempunyai pengaruh yang kuat terhadap kesihatan kot mereka. Tidak hairanlah, kerana protein dan lemak menjadi salah satu blok bangunan sel kulit kucing. Selain itu, kandungan mineral dan vitamin juga membantu mengekalkan kulit dan bulu kucing yang sihat. Jadi, jika kucing mengalami kekurangan nutrisi, bukan sahaja badannya akan kurus dan kelihatan lemah, tetapi kulit dan kotnya juga akan kelihatan kusam.

Baca juga: Kenali kudis, penyakit kulit yang disebabkan oleh kutu haiwan

Walaupun begitu, anda masih perlu mendapatkan arahan daripada doktor haiwan apabila anda berhasrat untuk mengganti makanan kucing anda dengan yang baru. Bukan tanpa sebab, dengan mendapatkan arahan daripada doktor haiwan, anda akan lebih mengetahui nutrien yang diperlukan oleh kucing anda dan makanan yang sesuai untuk memenuhi keperluan harian mereka. Anda tidak perlu mengunjungi klinik, anda boleh mengemukakan pertanyaan secara langsung dengan doktor haiwan melalui aplikasi . Jadi, jangan biarkan kucing kesayangan anda tidak sihat dan tangkas, okey!Rujukan:
ProPlan. Diakses pada tahun 2021. Perkara yang Harus Diperhatikan Sebelum Menukar Makanan Kucing.