4 Keadaan Perubatan yang Membolehkan Pembedahan Kemaluan

, Jakarta - Pembedahan genital masih menuai banyak kebaikan dan keburukan. Sebabnya, banyak orang menyalahtafsirkan tanpa mengetahui latar belakang tindakan ini. Akibatnya, perdebatan panjang mengenai isu pembedahan penugasan jantina masih tidak menemui "persetujuan".

Walaupun tidak dapat dinafikan, sekarang ini ada banyak alasan seseorang memutuskan untuk menjadi transeksual dan ini tidak bermaksud semua orang yang memilih jalan ini mempunyai alasan yang sama. Walaupun terdapat semua kontroversi yang timbul mengenai masalah ini, pembedahan genital sebenarnya boleh menjadi sesuatu yang diperlukan dan disyorkan untuk orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda tahu.

Contohnya, terdapat kecacatan atau ketidaksempurnaan. Ini boleh menjadi alasan kuat bagi seseorang menjalani prosedur pembedahan alat kelamin. Oleh itu, untuk menjadikannya lebih jelas dan memberikan pengetahuan, mari kita ketahui apakah alasan perubatan yang membolehkan seseorang menjalani pembedahan transeksual!

Sebab Perubatan Di Sebalik Pembedahan Kemaluan

Setiap manusia dilahirkan dengan keunikan dan keadaan yang berbeza. Di samping itu, terdapat beberapa keadaan kelahiran yang membuat seseorang harus melakukan "pengubahsuaian" agar dapat menjalani kehidupan yang lebih baik. Salah satunya mungkin dengan melakukan pembedahan alat kelamin.

  1. Alat kelamin yang tidak jelas

Salah satu gangguan perubatan yang disyorkan untuk menjalani pembedahan ini adalah hubungan seks berganda. Pelbagai jantina adalah gangguan perkembangan seksual. Keadaan ini dapat menjadikan fungsi seksual tidak berkembang dengan baik.

Pelbagai jantina atau kemaluan yang samar-samar Ini adalah gangguan yang agak jarang berlaku. Keadaan ini biasanya dapat disedari sejurus selepas bayi dilahirkan, ketika penampilan organ kelamin bayi tidak jelas antara seorang gadis atau anak lelaki. Contohnya, ketika bayi diketahui mempunyai ovari, tetapi bentuk alat kelamin luarnya menyerupai Mr P.

  1. Jantina yang tidak jelas

Berbeza dengan pelbagai jenis kelamin, kes seks samar-samar berlaku kerana bentuk fizikal seks seseorang, terutama kanak-kanak, dari luar kelihatan tidak jelas. Malangnya, kedua-dua keadaan ini sering dianggap sama, tetapi tidak demikian.

Berbeza dengan pelbagai jenis kelamin yang mempunyai dua organ seks, keadaan ini menjadi tidak jelas kerana bentuknya. Maksudnya, bayi mempunyai bentuk kemaluan yang tidak jelas dan sukar dikenali sebagai lelaki atau perempuan.

Ini mungkin disebabkan oleh kelainan pada saluran kencing yang tidak terbentuk sepenuhnya. Walau bagaimanapun, bayi sebenarnya mempunyai satu jantina. Oleh itu, dalam kes ini, pemeriksaan lebih lanjut dan pembedahan genital dapat dilakukan.

  1. Dysgenesis Gonadal

Keadaan ini berlaku kerana proses yang belum selesai dalam perkembangan organ pembiakan bayi. Ini berlaku kerana terdapat kerosakan pada sel stem yang berperanan dalam pembentukan testis. Kerana "bahagian" ini rosak, bayi berpeluang memiliki kromosom lelaki, tetapi ketika mereka bertambah tua mereka mempunyai organ dalaman dan luaran wanita.

  1. Sindrom Kepekaan Androgen

Gangguan ini biasa berlaku dan dijumpai pada bayi lelaki. Sindrom ini adalah gangguan genetik yang membuat tubuh tidak dapat bertindak balas terhadap hormon, dalam hal ini testosteron. Sebenarnya, hormon ini penting untuk perkembangan ciri seks lelaki.

Akibatnya, bayi lelaki boleh tumbuh dan mengembangkan ciri-ciri seks wanita, seperti payudara yang membesar atau buah zakar kecil. Nah, dalam kes seperti ini, pembedahan genital juga sering menjadi perbincangan.

Walau apa pun alasannya, perlu dipertimbangkan dengan teliti sebelum memutuskan untuk menjalani pembedahan alat kelamin. Sebabnya, bukan hanya risiko kepada kesihatan, faktor kehidupan sosial juga berpotensi mengalami perkara yang tidak diingini.

Sentiasa jaga kesihatan dengan makan makanan sihat dan lengkap dengan vitamin. Lebih mudah membeli vitamin dalam aplikasi . Pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found