4 Jenis Penyakit Lembu Gila yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Pernah dengar Penyakit Creutzfeldt-Jakob (CJD)? Anda mungkin lebih biasa dengan penyakit lembu gila. CJD adalah penyakit progresif dan mempunyai kesan teruk pada otak. Sebabnya, CJD dapat memusnahkan sel otak dan menghasilkan lubang kecil di otak secara beransur-ansur. Kerana penyakit ini menyerang otak, penderita mengalami kesukaran untuk mengawal pergerakan tubuh, perubahan gaya berjalan dan pertuturan, dan demensia.

Sifat progresifnya menjadikan penyakit ini sangat fatal dan menyebabkan kematian dalam satu tahun gejala muncul. Terdapat pelbagai jenis CJD yang perlu diperhatikan kerana ia berkembang secara sporadis dan gejalanya sukar dikenal pasti.

Baca juga: Adakah Penyakit Lembu Gila Berjangkit?

Berhati-hatilah dengan Beberapa Jenis Penyakit Lembu Gila Ini

Disebut lembu gila kerana penyakit ini umumnya berlaku setelah seseorang memakan daging lembu yang telah dijangkiti ensefalopati spongiform bovine. Walau bagaimanapun, CJD sebenarnya juga boleh dicetuskan oleh faktor lain. Berikut adalah jenis CJD dan sebab-sebabnya yang perlu diperhatikan:

1. CJD genetik

Genetik CJD adalah jenis penyakit yang sangat jarang berlaku kerana disebabkan oleh gen tidak normal yang diwarisi. Penyakit ini tidak ada kaitan dengan ensefalopati spongiform bovine kerana ia jelas diturunkan dari sejarah keluarga. Dalam beberapa kes, penyakit ini bahkan boleh muncul walaupun tidak ada sejarah keluarga. Dalam kes ini, penyebabnya tidak diketahui sepenuhnya.

2. CJD Iatrogenik

Iatrogenik CJD juga merupakan penyakit yang sangat jarang berlaku. Ketegangan ini disebarkan secara tidak sengaja semasa prosedur perubatan atau pembedahan. Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini, contoh CJD iatrogenik telah berlaku di UK dan kes disebarkan melalui rawatan hormon pertumbuhan manusia pada kanak-kanak.

3. CJD Sporadis

Sporadis CJD adalah jenis CJD yang paling biasa kerana kes boleh dijumpai di setiap negara. Punca CJD sporadis masih belum dapat dipastikan. Walau bagaimanapun, perubahan protein prion yang terdapat di otak menjadi bentuk tidak normal secara spontan sering menjadi pencetus utama. Boleh dikatakan, kemunculan penyakit ini adalah kejadian kebetulan di otak.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara penyakit lembu gila dan ensefalopati

4. CJD Varian

Penyebab varian CJD disebabkan oleh penularan jangkitan ensefalopati spongiform bovine dari lembu kepada manusia melalui daging yang mereka makan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai CJD, sila hubungi doktor anda di hanya untuk membincangkannya lebih jauh. Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Gejala CJD yang perlu diperhatikan

CJD mempunyai masa inkubasi yang panjang, jadi gejala mungkin memerlukan beberapa dekad untuk muncul. Gejala mula muncul ketika penyakit itu mulai menghancurkan sel otak. Gejala utama CJD adalah perkembangan demensia dan mioklonus yang cepat, pergerakan kumpulan otot yang tidak disengajakan. Gejala lain termasuk:

  • Ubah mood , keperibadian, atau tingkah laku.
  • Hilang ingatan.
  • Penilaian terganggu.

Baca juga: Mitos atau Fakta Penyakit Lembu Gila Tidak Dapat Diubati

Keadaan ini mungkin menyerupai demensia dan Alzheimer. Ketika penyakit itu berlangsung, penghidapnya akan mengalami masalah dengan koordinasi dan kawalan otot. Kemudian, penghidapnya akan kehilangan penglihatan dan kemampuan untuk bergerak dan bercakap. Pada peringkat akhir, penghidapnya akan koma. Walau bagaimanapun, tidak semua CJD mempunyai gejala yang sama pada setiap orang. Setiap jenis mungkin mempunyai simptom yang berbeza.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah penyakit Creutzfeldt-Jakob (CJD)?
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu CJD? Empat jenis CJD.
HealthlinkBC. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Lembu Gila.