Sukan Moden untuk Sukan Asia, Cuba Skuas

Jakarta - Sejak tahun 1998, skuad ini tidak pernah hadir untuk menyertai pertandingan Sukan Asia. Itulah sebabnya sukan ini juga akan dipertandingkan dengan 40 sukan lain di Sukan Asia 2018 di Jakarta-Palembang nanti.

Baca juga: 9 Sukan Sukan Asia Yang Boleh Ditiru di Rumah

Squas adalah sukan yang dimainkan oleh 2 atau 4 orang (beregu) menggunakan raket. Ini adalah jenis senaman yang memerlukan pergerakan pantas, sehingga dapat menjadi senaman kardio. Jadi, apa faedah latihan skuas yang perlu anda ketahui? Inilah jawapannya.

Kebaikan Skuas untuk Kesihatan

Jumlah pergerakan badan yang dilakukan semasa bermain skuas menjadikan sukan ini bermanfaat untuk kesihatan. Dalam kalangan yang lain:

1. Latih Koordinasi Tangan dan Mata

Semasa bermain skuas, bola akan dipukul dan melantun dari dinding. Itulah sebabnya sukan ini memerlukan ketangkasan dan pandangan jauh dalam melihat arah bola yang akan datang. Oleh itu, apabila anda kerap bermain skuas, sukan ini dapat melatih kekuatan dan koordinasi mata-mata anda.

2. Melatih Kekuatan, Keseimbangan, dan Kelenturan Otot

Terdapat banyak pergerakan badan yang terlibat ketika bermain skuas, terutama ketika memukul bola dari dinding. Itulah sebabnya pergerakan ini dapat memberi latihan yang cukup untuk tendon, ligamen, otot, dan sendi di lengan. Sehingga sukan ini dapat melatih keseimbangan badan, kelenturan otot, dan kekuatan otot (terutama otot lengan).

3. Membantu Mengawal Berat

Ini kerana senaman (termasuk jongkok) dapat mengurangkan lemak badan, serta membina jisim otot dan meningkatkan metabolisme. Kajian mengatakan bahawa sukan bermain skuas selama 30 minit dapat membakar kalori badan hingga 270 kalori. Manfaat ini dapat diperoleh jika anda menggabungkan latihan dengan diet yang sihat. Dengan cara itu, bermain sukan dan diet yang sihat dapat membantu mengurangkan risiko kegemukan ( berat badan berlebihan ) dan kegemukan.

4. Jantung Sihat

Bersenam (termasuk skuas) dapat menguatkan otot jantung, menurunkan tekanan darah, meningkatkan kolesterol baik ( lipoprotein berketumpatan tinggi / HDL), menurunkan kolesterol jahat ( lipoprotein berketumpatan rendah / LDL), serta meningkatkan kemampuan jantung untuk mengedarkan darah ke seluruh badan. Itulah sebabnya skuas boleh menyihatkan jantung, termasuk menurunkan risiko penyakit kardiovaskular (seperti diabetes). strok , darah tinggi, dan diabetes).

Baca juga: Anda boleh mencuba, 5 sukan untuk kesihatan jantung

5. Mengurangkan Tekanan

Ini kerana aktiviti fizikal seperti bersenam dapat merangsang penghasilan endorfin, iaitu hormon yang dapat menimbulkan perasaan senang dan bahagia. Latihan juga dapat mengurangkan pengeluaran kortisol, hormon yang memicu tekanan dan kegelisahan.

Baca juga: 5 Latihan Berkesan untuk Meringankan Tekanan

6. Memperbaiki Keadaan Psikologi

Sebagai tambahan kepada faedah kesihatan, skuas juga baik untuk memperbaiki keadaan psikologi, termasuk meningkatkan keyakinan diri dan mempraktikkan kawalan diri. harga diri ). Selain itu, skuas juga dapat meningkatkan kemahiran sosial, sehingga dapat meningkatkan kemampuan anda untuk berinteraksi secara sosial dengan orang lain.

Terdapat banyak pergerakan yang akan anda lakukan semasa bermain skuas. Itulah sebabnya penting bagi anda untuk memanaskan badan sebelum bermain dan menyejukkan badan selepas bermain. Tujuannya adalah untuk mempersiapkan badan sebelum melakukan aktiviti fizikal dan mencegah kecederaan.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah skuas, tanyakan kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Oleh itu, mari muat turun aplikasinya di App Store atau Google Play sekarang!