3 Cara Mengatasi Batuk Kahak pada Ibu Menyusu

, Jakarta - Batuk kahak sangat mengganggu, terutamanya jika menyerang ibu yang sedang menyusui. Apabila keadaan ini berlaku, ibu mungkin berfikir untuk mengambil ubat agar si kecil tidak dijangkiti. Tetapi berhati-hatilah, ibu yang menyusukan bayi tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan. Sebabnya, kandungan ubat yang dimakan sedikit sebanyak boleh mencemari susu ibu yang akhirnya ditelan oleh anak.

Sebelum ini, harap maklum, batuk kahak adalah sejenis batu yang terjadi ketika tubuh menghasilkan lebih banyak kahak atau lendir di saluran pernafasan. Dalam batuk kahak, sebenarnya batuk ini bertujuan untuk mengeluarkan lendir dari sistem pernafasan, sehingga penghidapnya dapat bernafas dengan lebih mudah. Keadaan ini adalah tindak balas badan terhadap benda asing yang memasuki sistem pernafasan. Walaupun begitu, batuk juga boleh muncul sebagai tanda penyakit tertentu.

Baca juga: Batuk kerap terkena, apa yang menyebabkannya?

Ubat Batuk untuk Ibu Menyusu

Ibu yang menyusu tidak boleh mengambil ubat batuk secara sembarangan. Ada yang mengatakan bahawa ibu yang menyusu harus mengelakkan ubat batuk yang mengandung kalium iodida sebagai ekspektoran dalam ubat batuk.

Kerana kandungan ubat ini dapat diserap ke dalam susu ibu dan meningkatkan risiko penghambatan fungsi tiroid pada bayi. Oleh itu, ibu yang menyusu harus selalu berjumpa doktor sebelum mengambil ubat batuk atau ubat lain.

Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor dengan lebih mudah. Sampaikan aduan batuk kahak semasa menyusu dan dapatkan cadangan rawatan terbaik dari pakar. Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Tunggu apa lagi? Muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Baca juga: Inilah Cara Memilih Ubat Batuk untuk Ibu Menyusu

Namun, jika batuk dengan kahak yang muncul masih relatif ringan, disarankan untuk tidak segera panik dan minum ubat. Ibu yang menyusu boleh berusaha menghilangkan batuk dengan kahak secara semula jadi. Cara yang boleh dicuba adalah dengan minum air secukupnya, berehat, dan melakukan terapi wap, dan berkumur dengan air masin. Di samping itu, terdapat pelbagai ramuan dan bahan semula jadi lain yang boleh dicuba untuk merawat batuk pada ibu yang menyusu, termasuk:

  • Sayang

Salah satu bahan semula jadi yang paling sering digunakan untuk menghilangkan batuk adalah madu. Oleh kerana ia semula jadi, ramuan yang satu ini pastinya lebih selamat untuk dimakan oleh ibu yang menyusu. Kandungannya boleh menjadi ubat batuk untuk ibu menyusu yang sangat selamat untuk dimakan.

Pengambilan madu untuk merawat gejala batuk boleh dilakukan secara langsung atau dengan mencampurkannya dalam segelas teh suam. Ramuan ubat batuk yang boleh dicuba adalah sesudu madu asli yang dicampurkan ke dalam segelas teh suam tanpa gula, kemudian tambahkan jus lemon. Minuman ini dikatakan berkesan untuk melegakan tekak.

  • Sos limau dan kicap

Campuran kapur dan kicap manis dikenali sebagai ubat semula jadi yang dapat melegakan batuk dengan kahak. Kandungan minyak pati dalam kapur dapat mengendurkan otot di saluran pernafasan dan berkhasiat untuk mengatasi suara serak akibat batuk.

  • Nenas

Semasa batuk kahak, anda boleh mencuba makan nanas. Buah ini mengandungi bromelain yang dianggap dapat membantu mengeluarkan lendir dari kerongkong, serta melegakan batuk.

Baca juga: Ubat Batuk yang Selamat dan Semula jadi untuk Ibu Menyusu

Selain memakan bahan semula jadi, bersama-sama menjadikan badan lebih selesa dan mandi dengan air suam. Sebenarnya, ia dapat membantu melegakan pernafasan dan mengurangkan gejala batuk. Ibu juga akan menjadi lebih selesa dan dapat menyusu tanpa merasa risau. Tetapi jika badan terasa sangat letih, anda tidak boleh memaksa diri untuk segera menyusui dan berehat. Sebagai gantinya, ibu boleh mengepam susu ibu dan meminta bantuan suami atau keluarganya untuk memberikannya kepada bayi.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Penyusuan dan Ubat Penyusuan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyusuan dan Ubat-ubatan: Apa yang Selamat?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ubat Batuk Semula Jadi Terbaik.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Penyelesaian Kalium Iodida.