3 Penyakit Disifatkan oleh Sakit Otot

, Jakarta - Kesakitan otot yang biasa berlaku pada setiap orang sebenarnya boleh menjadi tanda penyakit lain, anda tahu. Gangguan ini boleh menyebabkan rasa kekejangan dan kekejangan di beberapa bahagian badan. Banyak perkara boleh menyebabkan seseorang mengalami penyakit ini, seperti kesan, kecederaan, atau aktiviti berat. Oleh itu, anda mesti mengetahui penyakit apa yang berlaku dan menyebabkan sakit otot. Inilah perbincangan penuh!

Sakit Otot sebagai Gejala Beberapa Penyakit

Kesakitan otot boleh berlaku kerana gangguan pada salah satu otot di badan. Istilah perubatan untuk gangguan ini adalah myalgia. Kesakitan otot sering dikaitkan dengan kecederaan atau penggunaan bahagian badan yang berlebihan. Anda mungkin mengalami kesakitan ringan hingga teruk dan badan yang terkena terasa lemah. Beberapa gejala lain ketika mengalami sakit otot adalah bengkak, kemerahan, dan demam.

Baca juga: Kesakitan otot yang tidak akan sembuh boleh menjadi gejala dari 6 penyakit ini

Di samping itu, seseorang yang mengalami sakit otot boleh menjadi gejala beberapa penyakit atau keadaan yang serius, seperti kerosakan otot atau jangkitan yang teruk. Oleh itu, anda mesti mengetahui gangguan apa yang boleh menyebabkan gejala ini. Oleh itu, diagnosis penyakit dapat dilakukan dengan lebih cepat. Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menyebabkan gejala sakit otot:

1. Tekanan

Salah satu penyebab seseorang mengalami sakit otot adalah perasaan tekanan yang berlebihan. Ini boleh menyebabkan otot menjadi tegang, yang merupakan refleks badan untuk mengelakkan kecederaan dan kesakitan. Apabila seseorang mengalami tekanan kronik, otot dapat mengencangkan dalam keadaan berterusan, menyebabkan rasa sakit dan sakit kepala, tidak selesa di bahu dan leher. Gangguan akan menjadi lebih baik apabila tekanan telah diatasi.

Baca juga: Cara merawat sakit otot yang boleh dilakukan di rumah

2. Jangkitan

Beberapa penyakit yang disebabkan oleh jangkitan juga boleh menyebabkan gejala sakit otot ketika terjadi. Berikut adalah beberapa gangguan ini:

  • Jangkitan saluran pernafasan: Seseorang yang mengalami jangkitan di kawasan pernafasan yang disebabkan oleh virus, seperti selesema dan influenza mungkin mengalami sakit otot. Selain itu, gejala lain dari jangkitan ini, yang juga termasuk demam, menggigil, sakit tekak, sakit kepala, batuk, hidung tersumbat atau berair, dan merasa letih sepanjang masa.
  • Malaria: Penyakit ini yang berpotensi menyebabkan gangguan serius hingga maut juga boleh menyebabkan gejala sakit otot. Sebenarnya, penghidapnya juga merasakan tubuh yang lemah secara keseluruhan disertai demam, berkeringat, menggigil, sakit kepala, metabolisme darah yang tidak normal, dan limpa dan hati yang membesar.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penyakit lain yang boleh menyebabkan gejala dalam bentuk sakit otot, doktor dari dapat menolong seberapa banyak yang mungkin. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar yang digunakan untuk mendapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan!

3. Penyakit Autoimun

Seseorang juga dapat merasakan sakit otot ketika tubuh mengalami penyakit autoimun. Gangguan ini melibatkan sistem imun yang tidak normal yang menyerang tisu sendiri. Berikut adalah beberapa gangguan yang menyebabkan ketidakselesaan otot:

  • Lupus: Gangguan autoimun ini adalah salah satu penyakit yang boleh menyebabkan gejala sakit otot di hampir separuh badan orang yang menghidapinya. Selain itu, penyakit ini boleh menyebabkan ruam bersisik pada wajah dan bahagian badan yang lain, malah boleh menyebabkan keradangan atau merosakkan tisu penghubung pada sendi, otot, dan kulit. Penyebab utama kesakitan adalah keradangan yang timbul akibat sistem kekebalan tubuh melakukan kesalahan.

Baca juga: 4 Tabiat Harian Ini Mencetuskan Sakit Otot

Itulah beberapa penyakit yang boleh menyebabkan gejala berupa sakit otot ketika terjadi. Oleh itu, jika anda mengalami ketidakselesaan otot, terutamanya untuk waktu yang lama, ada baiknya anda segera mendapatkan pemeriksaan. Semakin awal gangguan itu didiagnosis, semakin cepat ia ditangani untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin terjadi.

Rujukan:
gred kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Sakit Otot (Myalgia).
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Sakit Otot: Kemungkinan Sebab.