Menjaga Ikan Koi, Perhatikan Perkara Ini

, Jakarta - Ikan Koi adalah haiwan yang dipelihara kerana keindahan yang berasal dari coraknya. Di samping itu, ikan koi sering dikaitkan dengan simbol keberuntungan dalam kepercayaan tertentu. Walaupun begitu, menjaga ikan koi tidaklah mudah kerana terdapat beberapa perkara penting yang perlu dipertimbangkan. Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Petua Penting ketika Menjaga Ikan Koi

Seseorang yang memelihara ikan koi sering dikaitkan dengan melepaskan tekanan dan kegelisahan yang dirasakan disebabkan oleh rutin harian. Di samping itu, kehadiran kolam koi juga dapat menjadi cara yang sempurna untuk menambahkan keindahan di halaman belakang rumah anda. Walaupun begitu, menjaga kolam dan ikan di dalamnya bukanlah perkara yang mudah. Terdapat beberapa cara yang perlu dilakukan untuk mengelakkan masalah besar pada masa akan datang.

Baca juga: Ini adalah 4 kebaikan menjaga ikan untuk kesihatan

Beberapa langkah pencegahan yang sederhana dan berkesan sangat penting untuk menjaga kesihatan dan kebersihan kolam sehingga ikan koi di dalamnya hidup lama. Sama seperti manusia menghirup oksigen bersih untuk tetap sihat, semua yang berkaitan dengan ekosistem di kolam juga perlu dipertimbangkan. Nah, berikut adalah beberapa petua untuk menjaga ikan koi, terutama di kolam:

1. Pemeriksaan Air yang Konsisten

Setiap orang yang mempunyai ikan koi di kawasan terbuka sering mengalami masalah, seperti mencampurkan air kolam dengan air hujan asam dan sisa ikan yang berlebihan. Untuk menyelesaikan masalah biasa tetapi serius ini, adalah baik untuk melakukan pemeriksaan air secara berkala. Ini kerana, kualiti air yang buruk dapat menyebabkan ikan mengalami masalah kesihatan. Pasti anda tidak mahu semua ikan mati, bukan? Oleh itu, lakukan rutin ini.

2. Elakkan makan berlebihan

Makan ikan koi yang berlebihan adalah salah satu masalah yang sering dilakukan oleh pemilik walaupun mereka bermaksud baik. Semasa memberi makan, anda benar-benar perlu menilai ikan untuk membantu mengesan penyakit atau kecederaan. Ketika menyusu, kualiti air menjadi buruk, yang dapat menyebabkan amonia dan nitrit yang tinggi di dalam air menyebabkan kerosakan pada sirip, parasit dan penyakit lain.

Baca juga: Jenis Ikan Hiasan yang Mudah Dijaga

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai semua penyakit yang boleh disebabkan oleh ikan koi, doktor haiwan dari sedia membantu untuk memberikan penjelasan yang lengkap. Hanya dengan muat turun permohonan , interaksi dengan pakar perubatan melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video , dapat mempermudah tanpa perlu bersemuka. Muat turun aplikasinya sekarang!

3. Penjagaan Peralatan Kolam yang betul

Peralatan di kolam biasanya merangkumi sistem penyaringan yang berkualiti, pam air, skimmer protein, sistem pengudaraan, dan pensteril ultraviolet. Pam kolam berguna untuk mengepam air untuk membuat pergerakan yang betul di kolam. Kemudian, sistem penapisan dengan kombinasi protein skimmer berguna untuk menjaga permukaan air bersih. Sekiranya semuanya digunakan dengan betul, kemungkinan semua ikan koi yang anda miliki akan tetap sihat.

Juga penting untuk mengetahui bahawa ikan dan haiwan akuatik lain dapat menyebarkan penyakit kepada manusia. Oleh itu, adalah baik untuk mencuci tangan dengan sabun dan air sebelum dan selepas berinteraksi dengan tangki ikan koi. Perkara ini berlaku terutamanya untuk kanak-kanak, wanita hamil, orang tua, dan orang yang mempunyai masalah sistem imun.

Baca juga: Trend Memelihara Ikan Betta, Ketahui Cara Yang Betul untuk Menjaganya

Itulah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjaga ikan koi. Memang, ikan koi bukanlah haiwan yang murah untuk didapatkan, jadi lebih banyak perhatian perlu diberikan. Dengan cara ini, diharapkan kelangsungan hidup ikan koi dapat dipertahankan selama bertahun-tahun.

Rujukan:
Penjagaan Koi. Diakses pada tahun 2021. Petua Paling Berkesan untuk Penyelenggaraan Kolam Koi.
Haiwan Peliharaan Pintar. Diakses pada tahun 2021. Panduan Penjagaan Koi.