Hati-hati Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus Juga Dapatkan Neuropati Periferal

, Jakarta - Neuropati periferal merujuk kepada keadaan yang berlaku apabila saraf yang membawa mesej ke dan dari otak dan saraf tunjang ke seluruh tubuh mengalami kerosakan. Saraf periferal membentuk rangkaian yang rumit yang menghubungkan otak dan saraf tunjang dengan otot, kulit, dan organ dalaman.

Saraf periferal muncul dari saraf tunjang dan disusun di sepanjang garis di badan yang disebut dermatom. Biasanya, kerosakan saraf akan mempengaruhi satu atau lebih dermatom, yang dapat dikesan ke kawasan tertentu badan. Kerosakan pada saraf ini mengganggu komunikasi antara otak dan bahagian tubuh yang lain dan boleh mengganggu pergerakan otot, mencegah sensasi normal di lengan dan kaki, dan menyebabkan kesakitan.

Orang yang menghidap diabetes boleh menghidap neuropati periferal. Gejala boleh bermula dari rasa sakit dan mati rasa di kaki, hingga masalah dengan fungsi organ dalaman, seperti jantung dan pundi kencing.

Baca juga: 5 Penyakit Kerana Kerosakan Saraf

Menurut Persatuan Diabetes Amerika, gula darah tinggi, termasuk kolesterol tinggi, trigliserida tinggi (lemak darah lain), tekanan darah tinggi, obesiti dan merokok, adalah penyebab kerosakan saraf.

Dalam kajian yang sama, kadar kolesterol HDL yang baik dan kolesterol LDL yang tinggi dapat mengancam jantung dan meningkatkan risiko neuropati periferi diabetes hingga 67 persen. Perubahan metabolik yang berkaitan dengan diabetes dan masalah kesihatan yang berkaitan dapat merosakkan sel saraf, kerana mereka meningkatkan kadar molekul oksigen buruk yang disebut radikal bebas.

Keadaan ini menyerang DNA dalam sel, dengan melepaskan sebatian antioksidan yang biasanya melindungi sel dari radikal bebas dengan meningkatkan peradangan. Selain itu, serat saraf sangat rentan terhadap kerusakan, kerana saluran darah kecil yang bergantung pada oksigen dan nutrien juga dapat dirusak oleh gula darah tinggi, tekanan darah tinggi, dan kadar lemak darah yang tidak sihat.

Dalam kajian tahun 2015 yang dilakukan oleh University of Toronto, ia mengukur seberapa baik saraf di kaki orang yang menghidap diabetes mengesan kesakitan dan getaran. Mereka yang mempunyai kadar gula darah lebih tinggi cenderung mengalami kerosakan saraf. Pada orang dengan diabetes jenis 1, di mana masalah gula darah tinggi biasanya didiagnosis sangat awal, sekitar 20 peratus mempunyai neuropati periferal setelah 20 tahun.

Baca juga: Ini adalah kaedah semula jadi untuk merawat diabetes dan menurunkan gula darah

Risiko juga meningkat seiring bertambahnya usia, malah kanak-kanak dan orang dewasa muda dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2 juga boleh mempunyai tanda-tanda neuropati periferal.

Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 1, diabetes jenis 2 atau prediabetes, dan belum mengalami kerosakan saraf, mengawal gula darah anda dan mengambil langkah sihat yang lain dapat membantu mencegahnya daripada berlaku.

Baca juga: 4 Gangguan Saraf yang Perlu Anda Ketahui

Bagi penghidap diabetes jenis 1, kawalan glukosa yang ketat dapat mengurangkan risiko neuropati periferal hingga 78 peratus. Mereka yang mempunyai jenis 2 dapat mengurangkan risiko sebanyak 5-9 persen. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 didiagnosis lebih awal dalam hidup setelah hanya mengalami keadaan untuk waktu yang singkat, di mana terdapat jangka waktu yang lebih kecil sehingga mereka terdedah kepada kadar gula darah tinggi. Oleh itu, kurang masa untuk merosakkan saraf.

Sementara itu, orang yang didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 sering mempunyai kadar gula yang tinggi selama bertahun-tahun (kerosakan saraf boleh bermula pada tahap prediabetes), yang dapat berarti banyak kerosakan saraf pada saat diagnosis dibuat. Selain itu, faktor lain, seperti kelebihan berat badan, merokok, mempunyai kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, dan trigliserida tinggi juga meningkatkan risiko seseorang mengalami kerosakan saraf.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diabetes mellitus dan hubungannya dengan neuropati periferal, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .