Hubungan intim dengan Wanita Hamil, Perlukah Saya Menggunakan Kondom?

, Jakarta - Selain mendapat keturunan, hubungan intim juga dilakukan sehingga hubungan suami-isteri semakin dekat. Namun, tidak sedikit orang yang masih keliru untuk melakukan hubungan seks dengan wanita hamil. Sebabnya, tidak sedikit orang yang ragu-ragu kerana takut membahayakan kandungan.

Sebilangan orang mengatasi ini dengan melakukan hubungan seks menggunakan kondom. Namun, bolehkah kondom mencegah gangguan yang boleh terjadi pada wanita hamil? Atau adakah ini juga salah satu mitos yang menyebar mengenai seks. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diketahui!

Baca juga: Mitos dan Fakta Seks Semasa Kehamilan

Hubungan intim dengan wanita hamil mesti menggunakan kondom?

Seks boleh dilakukan oleh wanita hamil selagi tidak ada larangan yang pasti dari doktor. Selain itu, pada saat-saat tertentu sangat digalakkan melakukan hubungan intim agar jalan kelahiran bayi lebih terbuka. Selain itu, melakukan hubungan seks dengan wanita hamil juga dapat mengurangkan rasa sakit, menghilangkan tekanan, dan membuat mood lebih baik.

Namun, masih boleh dipersoalkan adakah setiap kali anda melakukannya anda mesti menggunakan kondom untuk menjaga keadaan janin?

  1. Menghalang Pengecutan

Salah satu tujuan penggunaan kondom ketika melakukan hubungan seks dengan wanita hamil adalah untuk mengelakkan kontraksi. Memang ada risiko seperti itu ketika berhubungan seks dengan wanita hamil, walaupun kemungkinan kecil. Oleh itu, penggunaan kondom adalah penting untuk mengelakkan komplikasi dari kehamilan.

Ini kerana sperma mengandungi protein yang dapat memicu kontraksi dan pembukaan saluran kelahiran. Semasa menggunakan kondom, sperma akan ditahan dan tidak memasuki badan wanita. Walaupun begitu, ketika merupakan trimester terakhir, disarankan untuk melakukan hubungan seks lebih kerap, terutamanya jika hampir dengan tarikh lahir.

  1. Mencegah Penyakit Berjangkit

Penggunaan kondom juga dapat dilakukan untuk mencegah penularan jangkitan kelamin pada wanita hamil. Sekiranya gangguan itu berlaku, masalah kesihatan yang serius tidak mustahil. Juga, elakkan seks jika pasangan anda mempunyai jangkitan kelamin atau telah didiagnosis dengannya.

Sesungguhnya, penggunaan kondom tidak wajib, hanya dalam kes tertentu. Perkara yang paling penting adalah memastikan rahim tetap sihat dan menjaga pasangan lelaki daripada dijangkiti penyakit kelamin.

Baca juga: 4 Kedudukan Hubungan intim Semasa Hamil Muda

Sekiranya ibu mempunyai sebarang pertanyaan mengenai kehamilan, doktor dari sedia membantu untuk menjawabnya. Mudah, ibu sudah cukup muat turun aplikasi ini di App Store atau Google Play.

Berhubungan seks dengan wanita hamil, inilah syaratnya

Yang mesti anda ketahui ialah melakukan hubungan seks dengan wanita hamil adalah selamat selagi kehamilannya sihat dan tidak dilarang oleh doktor. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan hamil:

  • Kandungan Sihat

Wanita hamil boleh melakukan hubungan seks sekiranya kehamilan itu normal dan tidak mengalami gangguan atau penyakit. Perkara yang menghalang wanita hamil daripada melakukan hubungan seks adalah jika serviks terbuka, membran pecah, mengalami jangkitan, dan sebagainya. Itulah sebabnya wanita hamil perlu diperiksa rahimnya secara berkala untuk mengetahui kelainan atau masalah kesihatan tertentu.

  • Tiada Sejarah Keguguran

Salah satu perkara yang mesti dipertimbangkan jika anda ingin melakukan hubungan seks semasa hamil adalah sama ada anda pernah mengalami keguguran atau tidak. Sekiranya sudah, anda tidak boleh melakukan hubungan seks semasa trimester pertama sekiranya berlaku. Sekiranya wanita hamil mahu melakukannya, masa terbaik adalah pada trimester kedua.

  • Tidak Mengandung Anak Kembar

Wanita yang mengandung anak kembar juga tidak dinasihatkan untuk melakukan hubungan seks, terutama jika terdapat lebih dari dua orang. Sebabnya, beban berat janin boleh menyebabkan hubungan intim berisiko tinggi dengan komplikasi berbahaya.

Baca juga: Berapa kerapkah wanita hamil boleh melakukan hubungan seks?

Berhubungan seks dengan wanita hamil juga dilarang jika dia mempunyai beberapa keadaan, seperti pendarahan semasa kehamilan, mengalami plasenta previa atau keadaan yang menyebabkan plasenta menutup saluran kelahiran, serviks lemah, dan ibu berisiko memberi kelahiran bayi pramatang.

Itulah penjelasan mengenai penggunaan kondom ketika melakukan hubungan seks dengan wanita hamil. Jangan biarkan perkara yang tidak diingini berlaku kepada wanita hamil. Selain itu, pastikan tidak melakukan hubungan seks dalam keadaan terlentang, kerana boleh menekan perut dan membahayakan janin.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Seks semasa mengandung: Apa yang baik, apa yang tidak
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Seks Selamat Semasa Kehamilan?