Ibu bapa Selalunya Berbohong kepada Anak-anak, Apa Kesannya?

, Jakarta - Berbohong adalah sesuatu yang boleh menjadi kebiasaan buruk bagi semua orang. Di samping itu, berbohong kepada orang lain adalah sesuatu yang boleh mengganggu anda sehingga boleh membalas dendam. Walaupun begitu, banyak ibu bapa melakukan tabiat buruk ini terhadap anak-anak mereka dan berfikir jika itu adalah perkara biasa.

Sebenarnya, berbohong kepada anak-anak boleh menyebabkan banyak kesan buruk ketika dia dewasa. Ini kerana dia tahu bahawa banyak perkara yang dikatakan oleh ibu bapanya adalah dusta. Jadi, dia berpendapat bahawa berbohong adalah perkara biasa.

Baca juga: Mythomania Menjadi Penyakit Berbaring yang Perlu Tahu Ibu Bapa

Kesan Membohongi Anak oleh Ibu Bapa

Tidak sedikit ibu bapa yang berbohong kepada anak-anak mereka untuk memudahkan mereka menjelaskan semuanya. Di samping itu, ini juga dilakukan agar anak-anak tidak melakukan sesuatu yang boleh mendatangkan bahaya, namun sebilangan ibu bapa malas untuk menerangkan secara terperinci sehingga mereka mengambil jalan pintas.

Kesan buruk akan berlaku sekiranya anak mengetahui bahawa semua yang dikatakan oleh ibu bapanya adalah dusta. Memang niat ayah dan ibu mungkin baik, tetapi anak dapat mencernanya menjadi sesuatu yang buruk. Ada kemungkinan juga anak-anak akan mengikuti teladan mereka.

Dipetik dari jurnal yang ditulis oleh Sekolah Sains Sosial NTU Singapura , "Membesarkan anak dengan berbohong memang dapat menjimatkan masa, terutama sesuatu yang rumit untuk dijelaskan. Pembohongan seperti itu dapat mengikis kepercayaan dan mengajar ketidakjujuran anak-anak. "

Ibu bapa sering berbohong secara tiba-tiba dan tidak memikirkan apa yang telah dikatakan, yang boleh mempengaruhi anak-anak mereka. Sebenarnya, anak-anak dapat mengingat pernyataan ibu bapa mereka pada masa lalu dengan tepat. Oleh itu, lebih baik bersikap jujur ​​dan menjelaskan perkara-perkara rumit daripada mengorbankan masa depannya.

Dengan cara itu, ibu dapat mengelakkan beberapa kesan buruk yang boleh berlaku ketika berbaring. Berikut adalah beberapa kesan yang boleh ditimbulkan oleh berbohong kepada kanak-kanak:

  1. Menghakis Kepercayaan kepada Ibu Bapa

Salah satu kesan yang boleh ditimbulkan oleh berbohong kepada anak-anak ialah menyukarkan mereka untuk mempercayai ibu bapa mereka. Ketika dia mengetahui bahawa dia telah dibohongi, telah tertanam dalam benaknya bahawa ayah dan ibunya bukan orang yang boleh dipercayai. Oleh itu, dengan bercakap jujur ​​anda dapat mengelakkan perkara ini berlaku.

Baca juga: Anak Mendapat Prank Ibu Bapa, Ini Kesan Negatif

  1. Anak-anak akan Meniru

Anak-anak adalah cerminan ibu bapa mereka. Oleh itu, jika ibu bapanya sering mengatakan perkara yang tidak benar, kemungkinan besar dia akan meniru apa yang telah dipelajari di rumah. Tidak mustahil, suatu hari anak-anak akan berbohong kepada ibu bapa mereka sendiri mengenai apa sahaja.

Ibu pasti tidak mahu kesan pembohongan berlaku kepada anak-anak mereka, jadi cubalah selalu mengatakan yang sebenarnya. Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai perkara ini, ahli psikologi dari sedia menolong. Ia sangat mudah, hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan dan memanfaatkan ciri yang ada!

  1. Menyebabkan Kesan Buruk sebagai Orang Dewasa

Kesan berbaring pada kanak-kanak lain yang boleh berlaku adalah menyebabkan kesan buruk ketika anak itu dewasa. Ketika anak itu merasa ditipu, ada perasaan dendam dalam dirinya yang timbul. Oleh itu, kanak-kanak itu boleh melakukan perbuatan buruk, seperti menyerang, tidak mematuhi peraturan, sehingga menjadi impulsif.

  1. Melemparkan Imej Negatif kepada Orang Lain

Tidak sedikit ibu bapa yang menggunakan tokoh orang lain supaya anak-anak mereka mematuhi apa yang dikatakan oleh ayah dan ibu mereka. Contohnya, apabila seorang kanak-kanak tidak mahu makan dan diancam dipanggil polis, atau seperti itu. Dengan cara ini anak mungkin ingin makan kerana dia takut, tetapi tokoh polis menjadi sesuatu yang negatif baginya.

Baca juga: Ibu bapa Perlu Tahu Kesan Negatif Menakutkan Anak

  1. Berbohong Dapat Mengelakkan Masalah

Sebilangan kanak-kanak mungkin mengetahui bahawa berbohong dapat menjauhkan mereka dari masalah. Jadi, suatu hari ia akan menjadi kebiasaan yang dia anggap sebagai perkara wajah yang harus dilakukan. Ini boleh menjadi kebiasaan sehingga dia dewasa.

Rujukan:
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2020. Anak-anak yang dibohongi oleh ibu bapa kemudian berbohong lebih banyak apabila orang dewasa, menghadapi kesukaran untuk menyesuaikan diri
Sains Keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang berlaku apabila orang dewasa berbohong kepada kanak-kanak?