Mudah Berjangkit, Ini adalah Sebab mematikan TBC

, Jakarta - Tuberkulosis (TBC) adalah penyakit yang sangat menular. Penyakit ini yang umumnya menyerang paru-paru berlaku kerana serangan oleh kuman yang disebut Mycobacterium tuberculosis dan boleh membawa maut. Mengapa TB boleh menjadi penyakit yang mematikan?

Penyakit ini sangat mudah disebarkan dari satu manusia ke manusia yang lain. Penularan virus yang menyebabkan TB boleh berlaku melalui percikan air liur yang keluar dari penderita TB. Biasanya, ini berlaku apabila seseorang yang menghidap TB bercakap, batuk, atau bersin.

Penyakit ini menjadi lebih mudah menyerang orang yang mempunyai sistem imun yang rendah, seperti orang dengan HIV. Indonesia dikatakan berada di tempat kedua sebagai negara yang mempunyai penderita TB terbanyak di dunia.

TB menyebabkan penghidap mengalami simptom berupa batuk kahak yang berlangsung lebih dari 3 minggu dan kadang-kadang berdarah. Gejala lain juga sering muncul sebagai tanda penyakit ini, termasuk demam, kelemahan, nafsu makan menurun, sakit dada, dan berkeringat malam.

Baca juga: Bukan Hanya Paru-paru, Tuberkulosis Juga Menyerang Organ-organ Tubuh Lain

Selalunya Lewat Dikesan

Penyakit ini menjadi mematikan kerana sering dikesan lewat dan hanya dapat diubati setelah ia teruk. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa satu pertiga daripada penduduk dunia telah dijangkiti kuman tuberkulosis. Kerana sangat menular, penyakit ini bahkan diperkirakan sebagai penyebab kematian nombor satu di Indonesia.

Baca juga: 10 Gejala Tuberkulosis Yang Anda Perlu Tahu

Penyakit ini sering tidak dipandang serius kerana gejala yang muncul adalah umum, iaitu batuk dan demam. Makan dari itu, jangan abaikan batuk berterusan yang berlangsung lebih dari tiga minggu. Mungkin, batuk yang terjadi adalah tanda penyakit serius, salah satunya adalah batuk kering. Penting untuk segera diperiksa jika batuk tidak hilang atau gejala lain muncul yang menjadikan keadaan bertambah buruk.

Tuberkulosis dapat dikesan dengan melakukan pemeriksaan dahak. Selain itu, terdapat pelbagai jenis ujian lain yang juga harus dilakukan untuk mengesahkan TB, termasuk sinar-X dada, ujian darah, atau ujian kulit (Mantoux). Semakin cepat TB dikesan dan dirawat, semakin besar kemungkinan penghidapnya akan sembuh.

Penyakit ini dapat disembuhkan jika penghidapnya patuh minum ubat. Untuk merawat batuk kering, seseorang mesti mengambil beberapa jenis ubat khas untuk jangka masa yang panjang, iaitu sekurang-kurangnya 6 bulan.

Selain dapat dikesan terlambat, penyakit ini juga boleh berubah menjadi berbahaya, bahkan mematikan kerana "ketidakpatuhan" penghidapnya. Kerana lama mengambil ubat, iaitu 6-8 bulan, banyak orang sering berhenti minum ubat di pertengahan jalan. Ini menyebabkan kuman penyebab penyakit hidup dan boleh menyerang tubuh atau orang di sekelilingnya lagi.

Tidak hanya menyerang paru-paru, kuman TB juga boleh menjangkiti organ lain di dalam badan. Kuman yang menyebabkan TB juga dapat menyerang ginjal, usus, otak, atau kelenjar tuberkulosis. Penyakit TB selain paru-paru biasanya menyerang orang yang mempunyai sistem imun yang rendah, seperti orang dengan AIDS.

Baca juga: Hati-hati dengan Komplikasi Kerana Tuberkulosis

Penyakit ini sebenarnya dapat disembuhkan dan jarang membawa maut, asalkan rawatan dilakukan dengan betul. Prinsip utama rawatan penyakit ini adalah mematuhi pengambilan ubat untuk tempoh yang disyorkan oleh doktor.

Masih ingin tahu dan memerlukan lebih banyak maklumat mengenai TB? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!