Elakkan memarahi anak di khalayak ramai, inilah kesannya

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Doktor Keluarga Amerika , dinyatakan bahawa terlalu sering memarahi anak-anak boleh membuat anak menjadi cemas dan bahkan tidak taat kepada ibu bapa mereka. Menjerit kepada anak anda juga boleh memperburuk tingkah laku anda, terutamanya jika anda memarahi anak anda di khalayak ramai. memarahi anak di khalayak ramai dapat meningkatkan perasaan malu anak lebih daripada rasa bersalah.

Malu adalah emosi yang membuat anak merasa tidak enak terhadap dirinya, sementara rasa bersalah adalah emosi yang membuat anak merasa tidak senang dengan apa yang dia lakukan. Apabila anak merasa malu pada diri sendiri, anak cenderung menyalahkan orang lain. Sebaliknya, rasa bersalah membawa kepada apa yang telah dilakukan, bukan pada diri sendiri.

Baca juga: Ini adalah Kaedah Kuat untuk Mendisiplinkan Remaja

Kesan memarahi anak di khalayak ramai

Kadang kala ibu bapa berpendapat bahawa memarahi anak mereka di khalayak ramai dapat menjadikan anak mereka lebih bertanggungjawab terhadap apa yang mereka lakukan. Sebenarnya, memarahi anak di khalayak ramai boleh membuat anak merasa ditolak. Selain itu, ada beberapa sebab lain mengapa memarahi anak di khalayak ramai tidak baik untuk kanak-kanak, berikut adalah penjelasannya:

1. Rasa Hina

Memarahi anak secara terbuka sebagai cara mendisiplinkan anak boleh membuat anak merasa terhina. Ini boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan emosi mereka. Oleh itu, adalah lebih baik bagi ibu bapa untuk menjelaskan kepada anak-anak mereka dan berkomunikasi dengan betul sekiranya mereka ingin mengajar disiplin kepada anak-anak mereka.

2. Mempengaruhi Kesejahteraan Emosi Kanak-kanak

Apabila ibu bapa memarahi anak di khalayak ramai, anak itu mungkin merasa sakit hati. Teguran berterusan dapat membuat mereka merasa ditolak, walaupun ibu bapa mereka sangat menyayangi mereka. Anak-anak cukup tidak bersalah dan mudah dibentuk seperti yang ibu bapa mahukan. Daripada memarahi mereka, lebih baik menjelaskan perbezaan antara tabiat baik dan buruk dengan cara yang sopan.

Baca juga: Perhatikan 5 perkara ini ketika mendisiplinkan anak-anak

3. Membangunkan Emosi Negatif

Setelah ibu bapa berteriak kepada anak-anak mereka di khalayak ramai, ada kemungkinan besar ia menimbulkan rasa takut dan perasaan negatif pada anak. Mereka mungkin tumbuh dalam ketakutan dan merasa rendah diri di hadapan orang lain dan merasa negatif. Berteriak pada anak tidak akan berjaya untuk mendisiplinkan anak. Membuat mereka memahami dengan cara yang tenang sebenarnya lebih berjaya.

4. Kanak-kanak Menjadi Agresif

Memarahi dan memalukan anak di khalayak ramai boleh membuat anak menjadi agresif. Ada kemungkinan bahawa anak-anak akan mengamalkan tingkah laku yang sama dengan ahli keluarga, rakan, atau rakan mereka sendiri semasa mereka dewasa.

Mereka boleh menjadi agresif ketika diminta untuk bercakap tentang saudara mereka atau ketika mereka meluangkan masa dengan mereka. Selain itu, memarahi dan menghina dapat melahirkan beberapa konflik antara anak dan ibu bapa. Mereka mungkin memandang ibu dan ayah mereka sebagai ibu bapa yang tidak menyokong.

Baca juga: Corak Keibubapaan Yang Tepat ketika Mempunyai Anak Remaja

5. Menurunkan Keyakinan Anak

memarahi anak di khalayak ramai dapat mengembangkan harga diri yang rendah ketika mereka dewasa. Mereka akan menjadi tidak tegas dan dalam situasi sukar, mereka mungkin tidak dapat menahan diri. Daripada menjerit kepada anak-anak anda, jadikan mereka bebas dan ajar mereka bahawa tidak boleh melakukan kesalahan, tetapi juga penting untuk belajar dari kesilapan dan menjadi orang yang lebih baik.

Ada soalan mengenai keibubapaan yang betul untuk anak-anak, tanyakan terus di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Boldsky. Diakses pada tahun 2020. 7 Sebab Mengapa Ibu Bapa Tidak Harus Menjual Anak Mereka Di Hadapan Kerabat.
Bapa. Diakses pada tahun 2020. Apa Yang Perlu Diketahui oleh Ibu Bapa Mengenai Memalukan Anak Mereka Di Tempat Umum.
Pakar Perubatan Keluarga Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengajar Berkelakuan Baik: Petua untuk Ibu Bapa.