Sakit Perut Selepas Sarapan, Apa Yang Salah?

, Jakarta - Tidak kira betapa sibuknya anda, sarapan adalah rutin yang tidak boleh anda lewatkan. Sebabnya adalah kerana sarapan pagi adalah makanan terpenting sepanjang hari. Selain dapat menjaga berat badan tetap seimbang, sarapan biasa juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, anda tahu.

Malangnya, tidak ramai yang menyedari betapa pentingnya sarapan pagi. Daripada meluangkan masa, tidak jarang seseorang sengaja melangkau sarapan. Sebab untuk sibuk dengan masa sering dijadikan alasan untuk melangkau sarapan. Namun, di luar semua itu, ada juga orang yang enggan makan pada waktu pagi kerana mereka mengaku sakit perut selepas itu. Adakah anda salah seorang dari mereka? Sekiranya ya, apa yang salah dengan keadaan ini, ya?

(Baca juga: 4 Manfaat Sarapan untuk Kesihatan Tubuh)

Sakit perut selepas sarapan mungkin kerana anda memilih menu makanan yang salah. Cuba ingat makanan yang disajikan semasa sarapan, mungkin ada beberapa makanan yang tidak sesuai untuk sistem pencernaan anda. Contohnya, anda selalu merasa sakit perut anda setiap kali anda makan sarapan pagi dengan segelas susu, ini mungkin merupakan tanda intoleransi laktosa atau alergi terhadap susu lembu.

Selain itu terdapat beberapa faktor lain yang juga mencetuskan berlakunya sakit di sekitar perut selepas sarapan. Ada apa-apa?

  1. Intoleransi Makanan

Intoleransi adalah keadaan di mana sistem pencernaan terasa "tidak sesuai" dengan makanan yang baru dicerna. Ini adalah penyebab kesakitan yang paling biasa di sekitar perut.

Terdapat beberapa jenis makanan yang paling sering menyebabkan intoleransi pada manusia, tetapi yang paling biasa adalah intoleransi terhadap laktosa, zat yang terdapat dalam susu. Selain susu, intoleransi makanan juga boleh berlaku seperti intoleransi fruktosa, intoleransi MSG dan intoleransi terhadap perasa atau makanan tambahan.

  1. Asid perut

Tahap asid perut biasanya akan meningkat ketika anda bangun pada waktu pagi. Keadaan ini juga boleh menyebabkan sakit perut muncul. Terutama jika anda memaksa perut mencerna makanan berat dan dalam kuantiti yang banyak. Ini sebenarnya boleh membuatkan sakit perut semakin teruk. Kerana ketika makan, biasanya perut juga akan menghasilkan asid yang kemudian berkolaborasi dengan asid perut dan merengsakan lapisan perut ke usus anda.

Setiap pagi ketika anda bangun, biasakan minum segelas air. Ini penting untuk meneutralkan asid dan membuat perut lebih bersedia untuk menerima makanan.

  1. Alahan makanan

Sama seperti alahan lain, apabila anda memakan makanan yang tidak dapat diterima oleh badan anda, ia boleh menyebabkan gejala alergi muncul. Terutama jika anda telah didiagnosis alergi terhadap jenis makanan tertentu. Biasanya apabila alergi makanan berulang, salah satu gejala adalah sakit perut yang tidak dapat ditanggung.

Walau bagaimanapun, tidak seperti intoleransi makanan, alahan biasanya disertai dengan penampilan beberapa gejala lain. Seperti gatal di seluruh badan, sukar bernafas hingga bersin.

Untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alahan, periksa dengan ujian makmal atau bercakap dengan doktor. Penting untuk mengetahui dan mengelakkan perkara yang boleh mencetuskan alahan.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab di atas, sakit perut boleh berlaku disebabkan oleh perkara lain. Seperti penyakit tertentu, atau serangan virus yang menyebabkan penyakit. Sekiranya ragu-ragu, cuba hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual dalam aplikasi . Anda juga boleh membeli produk perubatan dan kesihatan dan merancang ujian makmal dengan mudah dan murah. Pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.