5 Rawatan yang Boleh Dilakukan untuk Merawat Limfoma Hodgkin

, Jakarta - Limfoma Hodgkin adalah sejenis limfoma atau limfoma. Sistem limfa atau limfa terdiri daripada kelenjar dan saluran yang tersebar di seluruh badan. Sistem ini berperanan dalam mengawal sistem imun. Apabila limfoma Hodgkin berlaku, satu jenis sel darah putih (limfosit), iaitu limfosit tipe B, akan mula membiak secara tidak normal dan menyebabkan limfosit kehilangan fungsinya dalam memerangi jangkitan, menjadikan penghidap rentan terhadap jangkitan.

Gejala limfoma Hodgkin yang paling mudah dikenali adalah kelenjar getah bening yang membesar, yang merupakan kemunculan benjolan yang tidak menyakitkan di leher, ketiak, atau kawasan selangkangan. Penyakit ini boleh menyerang semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, ia paling kerap memberi kesan kepada orang berusia 20-40 tahun, begitu juga orang tua yang berumur lebih dari 55 tahun.

Baca juga: Kelenjar getah bening di ketiak, Adakah Berbahaya?

Sebagai tambahan kepada penampilan benjolan di leher, ketiak, dan pangkal paha, gejala lain dari limfoma Hodgkin adalah:

 • Demam .
 • Lemah.
 • Gatal.
 • Berpeluh pada waktu malam.
 • Pengurangan berat.
 • Pembesaran limpa.
 • Batuk, sakit dada, dan sesak nafas.

Puncanya tidak diketahui dengan pasti

Seperti disebutkan sebelumnya, limfoma Hodgkin disebabkan oleh sel barah yang berkembang di sistem limfa. Sel barah berasal dari mutasi pada sel, sehingga sel berkembang secara tidak normal dan tidak terkawal. Walau bagaimanapun, penyebab mutasi sel barah pada limfoma Hodgkin belum diketahui.

Pada limfoma Hodgkin, limfosit jenis B yang melawan jangkitan bermutasi menjadi sel barah dan membiak dengan cepat. Sel-sel ini terus membiak sehingga membunuh sel-sel yang sihat. Ini adalah ketika tubuh mula rentan terhadap jangkitan, dan pelbagai gejala mulai muncul.

Walaupun tidak diketahui apa yang menyebabkan sel-sel ini bermutasi menjadi sel barah, faktor-faktor berikut dapat meningkatkan risiko mengembangkan limfoma Hodgkin:

 • Sejarah keluarga barah.
 • 20 tahun ke atas.
 • Jantina lelaki.
 • Mempunyai jangkitan virus Epstein-Barr, dengan gejala pembengkakan kelenjar getah bening dan hati, demam, kelemahan, ruam kulit, dan sakit tekak.
 • Sistem imun yang lemah, misalnya kerana HIV.

Baca juga: Ini Cara Memeriksa Kelenjar getah bening

Inilah Rawatan Perubatan Yang Boleh Dilakukan

Beberapa langkah rawatan perubatan yang boleh dilakukan untuk merawat limfoma Hodgkin adalah:

1. Kemoterapi

Dadah akan digunakan untuk membunuh sel limfosit yang telah berubah menjadi sel barah. Ubat kemoterapi boleh didapati dalam bentuk pil dan cecair yang disuntik ke dalam vena. Pada peringkat lanjut, ubat kemoterapi boleh digunakan tanpa digabungkan dengan kaedah rawatan lain. Kesan sampingan ubat kemoterapi yang biasa adalah mual dan keguguran rambut. Dalam beberapa kes limfoma Hodgkin, kemoterapi dapat digabungkan dengan terapi radiasi, baik untuk merawat barah pada peringkat awal dan lanjut.

2. Kortikosteroid

Ubat ini akan digunakan bersama dengan rawatan kemoterapi. Kesan sampingan yang akan muncul dalam bentuk gangguan tidur, kegelisahan, peningkatan selera makan yang boleh mencetuskan kenaikan berat badan, dan gangguan pencernaan.

3. Rituximab

Rituximab adalah ubat yang membantu antibodi menyerang sel barah. Ubat ini akan melekat pada permukaan sel barah, sehingga memicu sistem kekebalan tubuh untuk membunuh sel barah. Beberapa kesan sampingan rituximab yang dapat muncul adalah mual, cirit-birit, keletihan, dan gejala seperti selesema, seperti pening dan sakit otot.

Baca juga: Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Kelenjar getah bening

4. Radioterapi

Terapi menggunakan sinar-X untuk membunuh sel barah. X-ray akan terkena kawasan barah, misalnya pada kelenjar getah bening atau kawasan di mana sel-sel barah telah menyebar. Tempoh terapi akan bergantung pada tahap barah. Beberapa kesan sampingan terapi ini adalah keguguran rambut, kemerahan kulit yang terdedah kepada radiasi, dan keletihan.

5. Pemindahan Sumsum Tulang atau Stem Cell

Prosedur ini dilakukan untuk menggantikan sel sumsum tulang yang menghasilkan limfosit dengan yang sihat. Prosedur pemindahan sumsum tulang dipilih sekiranya limfoma Hodgkin berulang. Prosedur ini dilakukan dengan bantuan ubat kemoterapi dan radiasi untuk memusnahkan sel barah sebelum sumsum tulang yang sihat dimasukkan ke dalam badan.

Itulah sedikit penjelasan mengenai limfoma Hodgkin. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!