Inilah yang berlaku pada tubuh ketika anda jatuh cinta

, Jakarta - Katanya, jatuh cinta adalah sejuta perasaan. Dan hampir setiap manusia pasti merasakan perasaan ini sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya. Sama ada cinta untuk keluarga, rakan, atau apa sahaja.

Perasaan cinta sering disebut sebagai "masalah jantung" yang timbul kerana tarikan. Tetapi tahukah anda bahawa jatuh cinta tidak hanya mempengaruhi hati? Ternyata tubuh juga bertindak balas terhadap perasaan yang satu ini, anda tahu. Bagaimana anda bertindak balas dan apa yang berlaku pada badan anda ketika anda jatuh cinta?

( Baca juga : Perbezaan Corak Jatuh Cinta Lelaki vs Wanita)

  1. Ketagih

Pada dasarnya, apa yang berlaku pada tubuh ketika anda jatuh cinta adalah akibat reaksi kimia dan hormon. Nah, salah satu kesannya adalah "ketagihan" aka ketagihan dadah. Satu kajian menyebutkan bahawa sensasi yang berlaku di dalam badan ketika jatuh cinta boleh mencetuskan euforia. Keadaan ini berlaku kerana otak melepaskan bahan kimia seperti dopamin, oxytocin, adrenalin, dan vasopressin.

  • Denyutan jantung yang tidak teratur

Jatuh cinta juga memberikan sensasi tersendiri di hati. Semasa anda jatuh cinta, anda mungkin menyedari bahawa degupan jantung anda menjadi lebih cepat dan tidak teratur. Tidak perlu risau, sebenarnya ini adalah perkara biasa.

Di samping itu, tindak balas badan yang sering muncul ketika jatuh cinta adalah pipi merah, peluh sejuk, terhadap perasaan gementar yang sepertinya tidak berakhir. Sensasi seperti ini adalah kesan rangsangan adrenalin dan norepinefrin.

  • Merasa tidak sihat

Adakah anda pernah kehilangan selera makan? Mengalami masalah untuk fokus dan merasa tidak sihat secara tiba-tiba? Sekiranya jawapannya ya, anda mungkin jatuh cinta!

Ia berlaku kerana anda hanya menumpukan perhatian pada seseorang yang menarik perhatian. Rasa tidak sihat yang muncul adalah tindak balas badan yang menunjukkan bahawa anda sedang jatuh cinta.

( Baca juga : Wanita Mengimpikan Lelaki Lebih Humor daripada Romantik? )

  • Sangat hiperaktif

Apabila anda berada di hadapan orang yang anda sukai, anda mungkin berubah menjadi orang yang nampaknya mempunyai tenaga tanpa had, aka Hiperaktif. Anda mungkin merasa berapi dan selalu ingin mendapat perhatian dari Dia.

  • Nada Suara Naik

Ini biasanya berlaku pada wanita. Biasanya dia akan mengubah nada suaranya menjadi lebih tinggi ketika berada di sekitar orang yang dia suka. Ini sekali lagi berkaitan dengan minat yang ada. Sebabnya, wanita cenderung kelihatan lebih feminin, dan ingin kelihatan menarik di hadapan orang yang mereka suka. Dan tanpa menyedarinya, ini menyebabkan nada suara meningkat semasa bercakap.

  • Bebas dari Sakit

Ungkapan "cinta yang menyembuhkan" mungkin terdengar berlebihan bagi sesetengah orang. Tetapi ternyata bukan sekadar tipuan. Berdasarkan kajian dari Stanford University School of Medicine, hubungan yang berdasarkan cinta dapat menjadi ubat dan dapat mengurangkan kesakitan yang mungkin terjadi akibat penyakit kronik.

( Baca juga : 5 Tanda bahawa anda hanya menilai seseorang dengan penampilan fizikalnya)

Jatuh cinta dikatakan mempunyai kesan yang menyerupai ubat penahan sakit di otak. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut. Tetapi tidak dapat dinafikan bahawa jatuh cinta itu indah dan boleh membuat semua orang bahagia, bukan?

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Hubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui perkhidmatan ini Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Ayuh, cepat muat turun di App Store dan Google Play.