Apa Punca Sukar Wanita Hamil Menambah Berat Badan?

, Jakarta - Setiap wanita hamil mesti mengalami kenaikan berat badan. Peningkatan berat badan ini boleh menjadi tanda bahawa janin dalam rahim berkembang dengan baik. Walau bagaimanapun, kenaikan berat badan yang dialami oleh wanita hamil boleh berbeza. Ada yang mengalami berat badan yang cukup banyak, tetapi ada juga yang mengalami kesukaran untuk menambah berat badan.

Biasanya, masalah ini dialami oleh wanita hamil yang mengalami muntah yang teruk, terutamanya pada trimester pertama. Walau bagaimanapun, bukan hanya itu, inilah pelbagai faktor lain yang boleh menyukarkan wanita hamil untuk menambah berat badan:

  1. Gejala Trimester Pertama

Pada trimester pertama kehamilan, ibu masih harus menyesuaikan diri dengan banyak perubahan yang berlaku di dalam badan. Hormon yang berubah-ubah boleh menyebabkan sejumlah gejala, mulai dari: sakit pagi , loya, keletihan, pedih ulu hati, hingga sembelit. Nah, semua simptom ini boleh menyukarkan ibu menambah berat badan. Tetapi ibu tidak perlu risau, kerana usia kehamilan meningkat, gejala ini secara amnya akan pudar dan berat badan ibu dapat meningkat.

Baca juga: 5 Perkara Ini Menunjukkan Tanda Kehamilan yang Sihat

  1. Menderita Hyperemesis Gravidarum

Mual dan muntah adalah perkara biasa pada wanita hamil, terutamanya pada trimester pertama. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita hamil mengalami muntah yang lebih teruk. Keadaan mual dan muntah yang teruk ini dikenali sebagai hyperemesis gravidarum. Keadaan ini boleh berlanjutan sehingga trimester kedua atau sepanjang kehamilan.

Mual dan muntah yang teruk tentunya terdedah kepada dehidrasi dan menyukarkan wanita hamil untuk bertolak ansur dengan makanan apa pun. Kesannya, wanita hamil sukar untuk menambah berat badan atau bahkan mengalami penurunan berat badan. Hyperemesis gravidarum umumnya dirawat dengan ubat-ubatan anti-mual, perubahan diet, dan rehat. Sekiranya muntah menjadi terlalu teruk, rawatan di hospital dengan cairan intravena dan saluran makan mungkin diperlukan untuk mengelakkan dehidrasi dan membantu kenaikan berat badan.

  1. Menjaga Imej Badan

Walaupun jarang berlaku, sebenarnya ada sebilangan wanita yang masih obses dengan tubuh langsing. Akibatnya, semasa kehamilan mereka sukar menerima pertumbuhan dan perubahan bentuk badan. Perkara seperti ini boleh menyebabkan wanita hamil membatasi pengambilan kalori mereka untuk mengelakkan kenaikan berat badan. Sebenarnya, perkara seperti ini tidak digalakkan kerana boleh membahayakan bayi.

Baca juga: Hamil Baru, Ketahui 4 Jenis Hamil Ini

Sekiranya anda mengalami sesuatu seperti ini, penting untuk membincangkan masalah imej diri doktor. Beritahu doktor jika anda mempunyai sejarah anoreksia atau bulimia sehingga doktor dapat mengesyorkan rawatan yang tepat. Anda juga boleh menghubungi doktor atau psikologi melalui aplikasi sekiranya memerlukan nasihat. Melalui aplikasi ini, ibu dapat menghubungi mereka bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggil , atau Panggilan Video.

  1. Mengalami Obesiti

Berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan, seperti darah tinggi, diabetes kehamilan, dan masalah kesihatan yang lain. Sebenarnya, wanita hamil yang sudah gemuk masih dibenarkan menambah berat badan semasa mengandung, tetapi angka itu tidak setanding dengan ibu lain dan mesti disesuaikan mengikut BMI ibu.

Baca juga: 6 Makanan yang Baik untuk Dimakan semasa Trimester Awal Kehamilan

Itulah beberapa faktor yang boleh menghalang kenaikan berat badan wanita hamil. Walaupun nampak sukar, hampir semua faktor di atas dapat ditangani dengan baik oleh doktor dan tentunya komitmen yang dimiliki oleh ibu.

Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Diketahui Sekiranya Anda Berat Badan Semasa Mengandung.
Hello Ibu. Diakses pada tahun 2020. Punca Tidak Menambah Berat Badan Semasa Kehamilan.