Adakah selamat melakukan hubungan seks selepas serangan jantung? Inilah Jawapannya!

, Jakarta - Serangan jantung secara amnya disebabkan oleh gangguan bekalan darah ke jantung akibat pembekuan darah atau pengumpulan lemak / kolesterol dan lain-lain. Kesakitan mungkin ringan dan boleh disalah anggap sebagai gangguan pencernaan yang biasa. Menjadikan hidup kembali normal setelah anda mengalami serangan jantung, tidak semudah yang anda sangka! Kerana penyakit jantung itu sendiri akan mempengaruhi aktiviti harian anda, termasuk mempengaruhi hubungan seksual dengan pasangan anda.

Oleh itu, adakah selamat melakukan hubungan seks selepas serangan jantung? Berdasarkan kajian dari American Heart Association, aktiviti seksual dinyatakan selamat bagi anda yang menghidap penyakit jantung dengan keadaan stabil. Di samping itu, anda juga boleh berbincang secara langsung dengan doktor dengan mengikuti peraturan yang telah disyorkan oleh doktor mengenai kapan ia selamat untuk aktiviti seksual. Dan penyelidikan mengatakan, melakukan hubungan seks atau seks sebenarnya tidak memberi kesan besar sebagai pencetus serangan jantung.

Penyelidikan menunjukkan bahawa banyak lelaki dan wanita takut melakukan hubungan seks selepas serangan jantung, walaupun kurang dari 1% serangan jantung disebabkan oleh aktiviti seksual. Bahkan anda yang pernah mengalami serangan jantung, jika tidak ada komplikasi dari penyakit lain atau tidak mengalami sakit dada, secara amnya dapat melakukan hubungan seks dengan jarak satu minggu setelah serangan itu terjadi. Namun, ia berbeza bagi anda yang menjalani pembedahan arteri koronari, kerana biasanya pesakit dibenarkan melakukan hubungan seks setelah enam hingga lapan minggu dan luka pembedahannya semakin baik.

Ayuh! Elakkan merampas kebahagiaan anda dan pasangan kerana penyakit jantung. Berikut adalah beberapa cara untuk menjadikannya selamat untuk melakukan hubungan seks selepas serangan jantung:

1. Lakukan senaman secara teratur sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangan anda untuk mengurangkan risiko terkena serangan jantung.

2. Patuhi jadual pemulihan jantung anda, jika boleh.

3. Sekiranya anda seorang wanita, berbincang terlebih dahulu dengan doktor anda mengenai keadaan kehamilan dan kontrasepsi yang selamat bagi orang yang mempunyai penyakit jantung.

4. Sekiranya anda mengalami disfungsi ereksi, bincangkan dengan doktor anda mengenai hubungan antara penyakit jantung dan kegelisahan, kemurungan atau faktor lain.

5. Jangan lewatkan rawatan perubatan untuk mengurangkan risiko terkena serangan jantung.

6. Bincangkan dengan doktor pakar mengenai keadaan seseorang sebelum melakukan aktiviti seksual dengan pasangan

Di samping itu, anda juga boleh membincangkan lebih lanjut mengenai cara melakukan hubungan seks yang selamat setelah melakukan serangan jantung dengan pakar kardiologi, tanpa perlu pergi ke hospital dengan hanya menggunakan aplikasi tersebut. . Anda boleh menghubunginya melalui kaedah pilihan Panggilan Suara / Video dan Berbual dalam menggunakan telefon pintar, bila-bila masa dan di mana sahaja. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan seperti ubat-ubatan dan vitamin yang akan dihantar dalam masa 1 jam. Ayuh! muat turun sekarang di App Store atau Google Play.