Resepi MPASI untuk Bayi Umur 8-10 Bulan Cadangan WHO

, Jakarta - Pada usia 8-10 tahun, secara amnya gigi pertama bayi sudah mulai tumbuh. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud bahawa ibu dapat memberikan makanan yang lebih pekat daripada sebelumnya. Si kecil masih tidak dapat mengunyah dan pencernaannya masih tidak dapat mencerna makanan pejal seperti orang dewasa. Jadi, makanan bertekstur lembut yang dimasak dengan mendidih atau mengukus tetap menjadi pilihan terbaik.

Baca juga: Petua Menyiapkan MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

Penyediaan makanan pelengkap penting kerana susu ibu tidak lagi dapat memenuhi keperluan pemakanan si kecil semasa perkembangannya yang pesat, iaitu pada usia 6-24 bulan. Ini adalah tempoh penting untuk perkembangan tubuh bayi, terutamanya perkembangan organ pencernaan. Menurut organisasi makanan dunia, WHO, pada masa ini bayi mudah mendapat kekurangan zat makanan kerana pemberian makanan pelengkap yang tidak sesuai atau kurang optimum. Kekerapan pemberian MPASI untuk bayi berusia 8-10 bulan adalah 3-4 kali sehari. Di samping itu, ibu juga boleh memberi "makanan ringan" berkhasiat sekali atau dua kali di antara waktu makan, jika selera si kecil tinggi.

Umur 6-8 bulan adalah tempoh awal pengenalan dan penyesuaian lidah dan pencernaan si kecil kepada makanan pejal selain susu ibu. Sekarang, pada usia 8-10, ibu sudah dapat memberikan makanan pelengkap atau pengganti susu ibu yang lebih bervariasi dan tentunya lebih kaya dengan nutrien. Sekiranya sebelum ini ibu baru memperkenalkan sayur-sayuran dan buah kepada si kecil, 8-10 bulan adalah masa yang tepat untuk mula memperkenalkan daging kepada si kecilnya, seperti salmon dan makarel yang kaya dengan asid lemak omega-3.

Baca juga: Resipi MPASI untuk Bayi 6-8 Bulan

WHO yang Disarankan Resipi MPASI untuk Bayi 8-10 Bulan

WHO mengesyorkan beberapa resipi MPASI yang mempunyai kombinasi pemakanan lengkap, mulai dari karbohidrat, lemak, protein, vitamin, mineral, asid lemak penting, dan nutrien lain. Salah satu resipi makanan pelengkap untuk bayi 8-10 bulan yang disyorkan oleh WHO adalah salmon, brokoli, dan bubur kacang. Bahan-bahan yang anda perlukan untuk membuatnya adalah:

  • 115 gram fillet salmon. Basuh bersih.
  • 4 sudu kacang polong
  • 2 floret brokoli, potong kecil.
  • 2 sudu teh minyak zaitun, untuk menggoreng.

Ia senang dimasak. Pertama sekali, masak salmon hingga habis. Terdapat dua pilihan cara memasak salmon. Ibu boleh menggoreng minyak zaitun atau wap. Yang penting ikan dimasak hingga sempurna.

Kemudian, kukus brokoli dan kacang polong hingga lembut. Proses ini mengambil masa lebih kurang 10 minit. Apabila sudah masak, tumbuk salmon, brokoli, dan kacang yang telah dikukus hingga rata. Anda boleh menambah sedikit air untuk melembutkan tekstur.

Gabungan ketiga makanan ini adalah makanan rendah kalori, tetapi kaya dengan antioksidan, omega-3, vitamin A, C, E, dan pelbagai nutrien lain. Resipi MPASI ini dapat menguatkan sistem imun, menyokong kesihatan otak dan pencernaan, dan mengurangkan reaksi alahan. Tidak hairanlah WHO mengesyorkan resipi ini.

Semasa memasak, pastikan juga menjaga kebersihan bahan makanan, peralatan memasak, dan peralatan makan kecil. Kebersihan adalah salah satu aspek penting untuk menjaga kesihatan pencernaan si kecil yang sering diabaikan.

Baca juga: Petua untuk Memelihara Kesihatan Pencernaan Bayi

Untuk mengetahui perkembangan sistem pencernaan si kecil dan pemakanan yang betul, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar mengenai menu MPASI terbaik untuk si kecil anda, tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play!