Ketahui Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Bau Badan

, Jakarta - Bau badan disebabkan oleh bakteria yang mengeluarkan peluh dan juga dipicu oleh aktiviti kelenjar apokrin yang bertanggungjawab terhadap bau badan. Kelenjar apokrin terdapat di payudara, kawasan kemaluan, kelopak mata, ketiak, dan telinga.

Kelenjar apokrin paling banyak terdapat di ketiak, menjadikan kawasan ini rentan terhadap perkembangan bau badan yang cepat. Membersihkan ketiak secara teratur menggunakan sabun antibakteria dapat menekan bilangan bakteria, sehingga dapat mengurangkan bau badan. Adakah cara semula jadi untuk menghilangkan bau badan? Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga: Tanpa masalah, ini adalah cara menghilangkan bau ketiak

Menghilangkan Bau Badan Secara Semulajadi

Semua orang berpeluh, sama ada semasa melakukan aktiviti fizikal, berjalan di bawah sinar matahari, atau di bilik yang hangat. Berpeluh adalah perkara biasa dan merupakan cara semula jadi tubuh untuk mengatur suhunya.

Walau bagaimanapun, bau yang tidak menyenangkan yang kadang-kadang menyertai peluh boleh sangat menjengkelkan. Sebenarnya, peluh pada amnya tidak berbau. Perkara yang menyebabkan bau busuk adalah bakteria yang menumpuk pada kulit, kemudian bertindak balas dengan peluh dan minyak. Bakteria ini memecah protein dan asid lemak yang dalam prosesnya menyebabkan bau badan. Berikut adalah beberapa petua yang terbukti dapat mencegah bau badan:

1. Mandi dengan Sabun Antibakteria

Pastikan anda menggunakan sabun antibakteria yang dapat menghilangkan bakteria penyebab bau. Sabun badan dengan terperinci dan teliti. Luangkan juga masa untuk mencuci kawasan badan yang lebih mudah berpeluh, seperti ketiak dan kaki. Selesaikan dengan mengeringkan diri untuk mengelakkan bakteria membiak pada kulit.

2. Perhatikan Diet

Terdapat beberapa makanan yang boleh menyebabkan bau badan, seperti bawang dan bawang putih. Aroma boleh keluar melalui liang pori ketika anda berpeluh. Minuman berkafein dan alkohol juga boleh membuatkan anda mengeluarkan lebih banyak peluh.

Seboleh mungkin, cubalah menjaga diet yang sihat. Perlu diingat bahawa makanan ini mungkin tidak dapat menghentikan makanan ini sepenuhnya, tetapi memakannya secara sederhana. Perlukan cadangan untuk pola makan sihat? Tanya saja doktor di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!

Baca juga: Elakkan 5 Punca Ketiak Berbau

3. Pakaian yang Menyerap Peluh

Jenis kain yang anda pakai juga boleh mempengaruhi seberapa banyak anda berpeluh semasa melakukan aktiviti seharian. Pilih kain dengan daya nafas yang lebih baik seperti kapas, sutera, dan bulu untuk membolehkan udara memasuki pakaian dan mengelakkan peluh terkumpul.

Untuk pakaian sukan, disyorkan untuk menggunakan bahan sintetik tahan kelembapan untuk menjauhkan peluh dari kulit. Apabila anda kurang berkeringat, bakteria pada kulit tidak dapat tumbuh dan membiak dengan mudah yang merupakan penyebab utama badan. Jangan lupa menukar stoking dan memakai kasut bernafas untuk mengelakkan bau kaki.

4. Sapukan Cuka Sari Apel pada Ketiak Dua Kali Sehari

Cuka sari apel secara semula jadi berasid dan mempunyai sifat antimikroba. Ia meneutralkan kawasan ketiak dan memusnahkan bakteria penyebab bau. Menggunakan cuka sari apel secara berkala juga dapat membantu mencegah bakteria menumpuk di ketiak. Celupkan bola kapas ke dalam mangkuk kecil cuka sari apel dan sapukan ke ketiak anda dua kali sehari.

5. Gosokkan Campuran Air Lemon di Ketiak

Air lemon berasid yang berfungsi sebagai penawar bau badan. Ini dapat mengurangkan pH kulit dan menjadikannya tidak dapat dihuni oleh bakteria. Ambil setengah lemon dan gosokkannya terus pada ketiak.

Baca juga: Tabiat untuk menghilangkan bau ketiak

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, campurkan setengah lemon dengan setengah cawan air untuk menipisnya. Berhati-hatilah semasa menggunakan ubat rumah yang mengandungi asid kuat seperti jus lemon dan cuka sari apel terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif. Untuk mengelakkan pembakaran atau kerengsaan, gunakan hanya pada kulit yang bersih dan kering. Jangan sekali-kali menggunakannya sebaik sahaja bercukur atau jika terdapat luka pada kulit anda.

Rujukan:
Perlindungan. Diakses pada tahun 2020. Hentikan Bau busuk: 5 Langkah Mudah untuk Mencegah Bau Badan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai bau badan?