Perokok Pasif Juga Perlu Tahu, 8 Tanda Kanser Paru-Paru

, Jakarta - Anda pasti pernah mendengar kaitan antara merokok dan barah paru-paru, bukan? Bahkan di Amerika Syarikat, 80-90 peratus kematian akibat barah paru-paru disebabkan oleh merokok. Namun, tahukah anda bahawa walaupun bukan perokok boleh menghidap barah ini, sekiranya mereka banyak menyedut asap rokok dari orang di sekitar mereka? Tanda-tanda barah paru-paru berikut sepertinya perlu diperhatikan, walaupun oleh perokok pasif.

1. Batuk yang tidak akan hilang

Batuk, yang bukan merupakan gejala keadaan perubatan yang serius, biasanya hilang dalam 1 hingga 2 minggu. Namun, bagaimana jika batuk yang anda alami tidak hilang setelah 1 bulan, dan sebaliknya bertambah teruk dari masa ke masa? Hati-hati, ini boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena di paru-paru. Batuk yang disertai dengan lendir tebal atau darah juga perlu diperhatikan sebagai tanda awal barah paru-paru.

Baca juga: Terus Batuk? Makluman Kanser Paru-paru

2. Sakit Dada

Kesakitan di kawasan dada sering disalah anggap sebagai masalah jantung. Sebenarnya, ini boleh menjadi gejala gangguan lain, seperti di paru-paru misalnya. Ya, sakit dada kronik adalah salah satu gejala barah paru-paru yang biasa, terutamanya jika rasa sakitnya lebih sengit ketika anda bernafas, batuk, atau ketawa. Perhatikan juga apakah rasa sakit itu memancar ke punggung dan bahu.

3. Berat Badan Tanpa Sebab Yang Jelas

Sekiranya anda menurunkan berat badan semasa anda menjalani program diet atau bersenam dengan tekun, itu mungkin perkara biasa. Namun, bagaimana jika berat badan tiba-tiba turun secara mendadak tanpa alasan yang jelas? Walaupun tidak berkaitan langsung, batuk, sakit dada, dan gejala barah paru-paru lain yang mungkin tidak disedari, boleh mencetuskan penurunan selera makan yang biasanya disertai dengan penurunan berat badan.

4. Sakit Tulang

Sekiranya barah paru-paru telah merebak ke organ lain di dalam badan, penghidapnya mungkin merasa sakit di beberapa bahagian tulang dan sendi. Tulang di bahagian belakang dan pinggul adalah beberapa bahagian yang agak biasa apabila seseorang menghidap barah paru-paru.

Baca juga: Kerja Pejabat Diancam Kanser Paru-paru

5. Bengkak di Leher dan Muka

Salah satu tanda barah paru-paru yang juga sering terjadi adalah pembengkakan di bahagian leher dan muka. Keadaan ini biasanya berlaku dalam kes barah paru-paru yang disebabkan oleh tumor yang menekan pada vena cava superior, urat besar yang membawa darah dari kepala dan lengan ke jantung. Tidak hanya di kawasan leher dan muka, bengkak juga boleh berlaku di beberapa bahagian lain seperti lengan dan dada atas.

6. Mudah Letih

'Lelah' yang dimaksudkan di sini berbeza dengan keletihan pada umumnya. Gejala keletihan mudah yang dialami oleh penderita barah paru-paru adalah keletihan yang melampau, yang membuat mereka selalu ingin tidur dan anehnya, tidak kira berapa banyak tidur, tubuh tidak pernah segar. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keletihan juga boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang lain. Rundingan dengan doktor untuk mengesahkan diagnosis diperlukan.

7. Kelemahan Otot

Kanser paru-paru mempengaruhi kekuatan otot? Ya, ini mungkin berlaku. Sel barah paru-paru boleh menyebabkan sistem imun menyerang bahagian-bahagian sistem saraf yang secara langsung mempengaruhi otot. Inilah yang menyebabkan otot penghidap barah paru-paru menjadi lemah.

Baca juga: 4 Makanan Yang Menyebabkan Kanser Paru-paru

8. Tahap Kalsium di Badan Melambung

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, barah paru-paru dapat menghasilkan bahan seperti hormon yang mengganggu keseimbangan mineral dalam tubuh, termasuk kalsium, yang melonjak dan dilepaskan ke aliran darah. Peningkatan tahap kalsium dalam badan boleh menyebabkan pelbagai gejala seperti kencing yang kerap, dahaga yang berlebihan, sembelit, mual, sakit perut, dan pening.

Itulah sedikit penjelasan mengenai tanda-tanda barah paru-paru, yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!