Ini adalah tanda-tanda anemia pada kanak-kanak yang harus diperhatikan

, Jakarta - Anemia adalah keadaan di mana jumlah sel darah merah dalam badan menurun di bawah normal untuk usia anak. Ini boleh menjadikan anak kelihatan pucat, rewel, letih, atau lemah.

Walaupun gejala ini mungkin membimbangkan ibu bapa, penyebab anemia yang paling biasa, seperti kekurangan zat besi, umumnya mudah dirawat, terutama ketika dikesan lebih awal. Maklumat lebih lanjut mengenai tanda-tanda anemia pada kanak-kanak boleh dibaca di bawah!

Fakta Mengenai Anemia pada Kanak-kanak

Telah disebutkan bahawa anemia bermaksud bahawa tidak ada cukup sel darah merah di dalam badan. Sel darah merah dipenuhi dengan hemoglobin, protein berpigmen khas yang memungkinkannya membawa dan menghantar oksigen ke sel lain di dalam badan.

Baca juga: Kanak-kanak Mudah Lelah, Waspadalah terhadap Anemia di Little Ones

Sel-sel di otot dan organ anak anda memerlukan oksigen untuk bertahan hidup dan penurunan jumlah sel darah merah dapat memberi tekanan pada tubuh. Seorang kanak-kanak boleh mengalami anemia jika:

  1. Tidak menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Ini boleh berlaku jika dia tidak mempunyai cukup zat besi atau nutrien lain dalam makanannya (misalnya, anemia kekurangan zat besi).

  2. Menghancurkan terlalu banyak sel darah merah. Anemia jenis ini biasanya berlaku apabila anak mempunyai penyakit yang mendasari atau mewarisi gangguan sel darah merah (contohnya, anemia sel sabit).

  3. Kehilangan sel darah merah kerana pendarahan. Ini mungkin kehilangan darah yang jelas, seperti pendarahan haid yang berat atau kehilangan darah jangka panjang yang rendah.

Apakah tanda dan gejala anemia yang biasa? Kulit pucat atau pucat (kuning), pipi dan bibir pucat, lapisan kelopak mata, dan tempat tidur kuku mungkin kelihatan kurang merah jambu daripada biasa, mudah marah, kelemahan ringan, keletihan, dan tidur lebih kerap.

Kanak-kanak dengan sel darah merah yang rosak mungkin mengalami: penyakit kuning (menguning kulit atau mata) dan mempunyai air kencing berwarna cola. Kanak-kanak dengan anemia teruk mungkin mempunyai tanda dan gejala tambahan seperti sesak nafas, degupan jantung yang cepat, tangan dan kaki yang bengkak, sakit kepala, pening dan pingsan, hingga sindrom kaki gelisah.

Pencegahan Anemia pada Kanak-kanak

Anemia kekurangan zat besi dan anemia pemakanan lain dapat dicegah dengan memastikan anak-anak makan makanan yang seimbang. Bercakap dengan doktor anda mengenai sekatan pemakanan tertentu di rumah kerana anak anda mungkin memerlukan suplemen pemakanan untuk mencegah anemia.

Baca juga: Bolehkah Anak Berpuasa Sepanjang Hari?

Memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai anemia pada kanak-kanak, anda boleh bertanya terus di aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Inilah cara untuk mencegah anemia pemakanan:

  1. Jangan berikan susu lembu kepada bayi sehingga dia berusia lebih dari 12 bulan. Memberi susu lembu sebelum anak bersedia dapat menyebabkan kehilangan darah di dalam najis dan juga mengurangkan jumlah zat besi yang diserap dalam usus.

  2. Sekiranya bayi menyusu bayi akan mendapat bekalan zat besi yang mencukupi sehingga berumur sekurang-kurangnya 4 bulan. Pada usia 4 bulan, bayi yang diberi susu ibu harus diberi zat besi sehingga mereka memakan makanan pelengkap yang cukup kaya zat besi (contohnya, daging merah atau bijirin yang diperkaya dengan zat besi). Bercakap dengan pakar pediatrik anda mengenai makanan yang paling sesuai untuk berapa banyak zat besi tambahan yang anda perlukan.

  3. Sekiranya ibu memberi susu formula kepada bayi, berikan susu formula kepada bayi dengan zat besi tambahan. Rumusan zat besi rendah boleh menyebabkan anemia kekurangan zat besi dan tidak boleh digunakan.

Setelah berumur 12 bulan, elakkan memberi anak anda lebih daripada 2 gelas susu lembu setiap hari. Susu rendah zat besi dan dapat membuat anak merasa kenyang, yang dapat mengurangkan jumlah makanan kaya zat besi lain yang mereka makan.

Galakkan seisi keluarga makan buah sitrus atau makanan lain yang tinggi vitamin C untuk meningkatkan penyerapan zat besi dalam badan. Walaupun hijau berdaun mengandung banyak zat besi, zat besi dari banyak sayur datang dalam bentuk yang sukar diserap oleh badan dan vitamin C dapat membantu.

Rujukan:

Kanak-kanak Sihat.org. Diakses pada tahun 2020. Anemia pada Kanak-kanak dan Remaja: Soalan Lazim Ibu Bapa.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Anemia.